Moda ne olacak ve nelere dikkat etmemiz lazım?
ASİMETRİ
Asimetri yeni bir trend değil ama en son moda gösterilerinde yeniden parladı.
Özellikle tek kollu üstler ilgi çekiyor.

VURGULU KARIN BÖLGESİ
Evet, evet kızlar, hepimiz spor salonuna gidip karın kaslarımızı çalıştırmalıyız çünkü bu bölgeyi vurgulamak, gelecek yılın ana trendi olacak. Schiaparelli, Acne Studios ve Alberta Ferretti'nin defilelerindeki modeller bu trendin en güzel örnekleri bence.

PANTOLON VE KAPRİ
Yaz aylarında, Gigi Hadid kapriyle (baldırın ortasına veya biraz daha yükseğe ulaşan dar pantolonlar) göründü ve kız kardeşi Bella sonbaharın başlarında yine kapri giyerek dikkat çekti. Daha o zaman büyük moda yayınları, 2000li yıllara bizi götüren kargo pantolondan sonra bu model de parlak geri dönüş yapacaktır diye yazdılar. Son moda haftalarında bu teori doğrulandı: Ferragamo'dan Blumarine'e kadar herkes farklı formlardaki kargo pantolonları (klasik, denim, deri ve hatta altın rengi) ve kapri modelleri kullandı.
Kombinler farklılık gösterse de dar pantolonlar Coperni şovunda olduğu gibi büyük, geniş omuzlu bir ceketle en iyi şekilde görünür.

DEKOLTE
Cesur dekolteler, yalnızca gece elbiselerinin parçası olmaktan çıkıp günlük gardırobun olmazsa olmazı haline gelir ve aslında sütyeni de bir nevi iptal eder çünkü o dekolteli görünümü bozar. En azından Valentino, Courrèges ve Givenchy'nin gösterilerinde sütyenin fonksiyonunu kıyafet kendisi üstlenmişti. İşte böyle “Free the nipples” hareketi yavaşça “Free the titz” hareketine dönüştü.

HARDAL RENGİ TOTAL LOOK
2024 ilkbahar-yaz sezonu moda haftalarında, sıcak mevsimden daha çok soğuk mevsimle ilişkilendirilen birçok derin, zengin renk tonu kullanıldı: bordo, kahverengi, hardal. En çok total look hardal rengindeydi: özellikle Saint Laurent, Gucci ve Max Mara defilelerinde.

KIRMIZI DERİ
Siyah deri çoktan klasik olmuştur, kırmızı deri ise hala bir deney sayılır. Görünümlerde kırmızı deri fark edilmemesi kesinlikle mümkün olmayan parlak bir vurgu oluşturarak genellikle kendine güvenen insanların tercihi olur. Özellikle bir pelerin, ceket veya palto değil de örneğin Bottega Veneta, Coach ve Bally koleksiyonlarında olduğu gibi kırmızı deriden yapılmış bir elbise söz konusuysa. Tasarımcılar onu kontrast ayakkabılar ve bir çantayla birlikte çıplak vücuda giymenizi öneriyor, ancak daha fazla doku, sıcaklık ve bir nevi manevi destek için üstüne bir kazak veya hırka ekleyebilirsiniz.

UÇAN KUMAŞLAR
Şeffaflık, son birkaç sezondur sex sells himayesinde olan küresel bir trenddir. Ancak bu sefer söz konusu trend yönünü değiştirmiş gibi görünüyor: Artık seks değil romantizm ön plana çıkmıştır. Tasarımcılar, şeffaflığı vücudu tam anlamıyla saran ve bir nevi vücudun sonsözü haline gelen hafif organze kullanarak oluşturuyorlar. Bu trend çerçevesinde en etkileyici defilesi Mugler tarafından düzenlendi: manken Anok Yai, arkasında rüzgarla uçuşan ve bir denizanası izlenimini yaratan hafif bir elbiseyle podyumda yürüyerek izleyen herkesin nefesini tutturdu.

ŞIK ALT
2024 ilkbahar-yaz sezonunda etekler görünümdeki ana vurgu rolünü üstleniyor. Üstler herhangi bir şekilde olabilir beyaz kolsuz bluz, sade bir gömlek, düz bir hırka ancak eteklerde kesinlikle payetler, boncuklar veya fotoğraf baskısı gibi detaylar bulunmalıdır.

GELECEKTEN GELEN GÖZLÜKLER
Moda muhafazakarlarının aksine yenilikçiler için bir başka trend: uzaydan gelmiş gibi görünen gözlükler özellikle alışılmadık şekillerde olan ve görsel olarak yüzü tamamen değiştiren modeller. Bu trendi en iyi şekilde marka elçisi olan Kylie Jenner Acne Studios şovunda gösterdi. Metal çerçeveli geniş aksesuar burnunun köprüsünü tamamen kapatarak kızı neredeyse tanınmaz hale getirdi (koruma ordusu yanında olmasaydı kimse Kylie’yi tanıyamazdı). Ancak Balenciaga'nın daha da ilginç bir varyasyonu vardı: daha çok balo maskesini andıran Batman gözlüğü modeli.

ELDİVENLER
Tasarımcılar geçmiş zamanların trendlerini günümüze taşıyor ve eldivenlerin ısınmak için değil, elbiseye ek olarak ve hatta ofis kıyafet için bir parça olarak kullanılmasını öneriyor. Tek sorun, böyle bir stilin sıcak havalarda sorun yaratabilmesidir. Bu durumlarda ise deri eldivenler, Givenchy gösterisindeki gibi naylon eldivenlerle veya Phillip Lim gösterisindeki gibi organze eldivenlerle değiştirilebilir.

FİLE ELBİSE
İlkbahar/Yaz 2024 Moda Haftası'nda çıplak vücudun veya iç çamaşırının üzerine giyilen transparan elbiseyi sergilemeyen tek bir marka yok gibi görünüyor. 2015 yılında file elbiseler podyumları işgal etmeyi denemişti. Ancak o zaman bu model podyum dışına çıkmamıştı ve bu provokatif eğilim halk arasına karışamamıştı. Ancak bu sefer bu trendin popüler olabilmesi için tüm şartlar mevcuttur: toplum daha cesur hale geldi ve file elbisenin nasıl giyileceğine dair daha fazla çeşitlilik sunuldu (örneğin bir üst ve pantolon üzerine).

GÜNLÜK MAYO
Gardırop artık erkek ve kadın, gündelik ve akşam, şehir ve plaj olarak ayrılmıyor: her şeyi her şeyle ve istediğiniz zaman giyebilirsiniz. Yalnızca cesaret ve hayal gücü önemlidir. Örneğin, Dries Van Noten, Andreadamo ve Giorgio Armani'nin defilelerinde sergilenen mayo, hafif dokunuşlarıyla günlük giyim kategorisine girebilir ve hem resmi bir takım elbise hem de kot pantolon ve bomber ceketle oluşturulan görünümlerde iç çamaşırının yerini rahatça alabilir.

HER GÜN DÜĞÜN
Gelin görünümleri genellikle Moda Haftası'ndaki couture gösterilerinin sonunda yer alıyor ancak artık kot pantolon ve bomber ceketlerle gündelik görünümlerin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Bu sadece sanal bir değişiklik değil, aynı zamanda doğrudan bir eyleme geçme sinyalidir. Evlenme teklifi beklemeden gelin gibi bir elbise giyebilirsiniz. Veya tam tersi, parmağınızda artık bir evlilik yüzüğü varsa, düğün salonunda değil hazır giyim mağazalarında bir gelinlik elbise alabilirsiniz. Ve artık böyle elbiseyi satın alırken onu sonradan ne yapacağınızı düşünmenize gerek yok çünkü gelinlikler günlük görünümünüze mükemmel bir şekilde uyum sağlayacaktır.

DRAPELER
Drapeli elbiseler, etekler ve hatta gömlekler, yeniden doğuş yaşayan başka bir trenddir. Benzer bir dağınık görünüme sahip giysiler (sanki kumaş çiviye takılmış) daha 2018'de podyumlarda ortaya çıktı. Khaite, Ferragamo ve Dion Lee 2024'te bu trendi geri getiriyor.

DÜĞÜMLER
Yeni sezonda bağlanmaya uygun olan her şeyi bağlayın: gömleğin uçları, eteğin kenarı, kaşmir kazağın kolları (belinizin çevresinde veya eşarp yerine omuzlarınızın üzerinde). Düğümün içinden renkli bir kumaş geçirin ki böylece arkanızdan uçuşan bir elbise treni etkisini oluşsun; bir değil, birkaç düğüm bağlayın. Kısacası, hayal gücünüzün izin verdiği ölçüde deneyler yapın. Bottega Veneta, Loewe, Fendi ve düzinelerce başka marka böyle cesareti çoktan onayladılar bile.

ULTRA KISA ŞORTLAR
Miu Miu'nun 2022'de öne sürdüğü aşırı kısa eteklerin yerini, asıl olarak şort bile adlandırılamayacak kadar kısa alt aldı. Versace’ninki gibi bazı koleksiyonlarda bu şort-külotlar bir ceket veya hırka ile giyilmişti. Miu Miu geçen sezon podyumda benzer bir stil sergiledi. Fakat doğruyu söylemek gerekirse bu trend, influencerler ve mankenler dışında geniş takipçi kitlesini henüz bulamadı.

HENLEY
Henley, yuvarlak yakalı, 2-5 düğmeli, ince ve hatta bazı varyasyonlarda yarı saydam bir kazak-gömlektir. Başlangıçta erkek iç çamaşırının bir parçasıydı ve daha sonra İngiltere'deki Henley-on-Thames şehrinden kürek sporcuları arasında kök saldı ve ismini de bu şehirden aldı. Gömleğin hem erkek hem de kadın günlük gardırobunda bulunması yeni değil, ancak 2024 ilkbahar-yaz defileleri (Gucci'den Benetton'a kadar) sizi onu satın almaya ve eğer giymiyorsanız giymeye aktif olarak teşvik ediyor.

TOTAL BLACK
Görünüşe göre total black görünümler bir trend değil, ebedi bir klasiktir, ancak podyumda bu kadar çok total black görünümler varken bunu trend saymamak mümkün değil. Tagwalk raporlarına göre tasarımcıların gösterdiği görünümlerin yarısından fazlası siyahtır. Bu yüzden gelecek baharda kutup gecesinin renklerini sık sık göreceğiz.

DÜŞÜK BEL ANCAK KOTTA DEĞİL
Kot pantolon ve eteklerin düşük belli olmasının sizi artık şaşırtmayacağını biliyoruz. Peki ya Chanel’deki elbiseler ya da Stefan Cooke ve Burberry’de olduğu gibi mont ve trençkotlar söz konusuysa? Bu trendi yalnızca antropometri kaygısını kaldırdığı için değil, aynı zamanda 1920'lerdeki modayı anımsattığı için de seviyoruz.

PÜSKÜLLÜ SAÇAK
2024 ilkbahar-yaz sezonunda saçak ne kadar uzunsa o kadar iyidir. Ekstra uzun saçaklar, deri eteklerden örgü montlara kadar her şeyi süslüyor ve evet, bu tam anlamıyla bacakların hareketine engel oluşturan bir trend, ama kimin umurunda?

PARLAYAN HER ŞEY ALTINDIR
2024 ilkbahar-yaz sezonunda kıymetli madenler yarışmasında altını, altın kazandı. Korse üstleri, takım elbiseleri ve abiyelerin çoğu altınla parlıyor. Tom Ford'dan Peter Hawkings hem kadın hem de erkek altın takım elbiselerini sergiledi. Coperni ise, İtalyan ustalar tarafından el yapımı, altın kaplamalı metal bir top karşımıza çıkardı. Başka bir deyişle, tüm koleksiyonlar altınla dolup taştı ve bu koleksiyonları yaratanlar da altınla dolup taşacağından eminiz çünkü tüm zamanlarda parlayan her şey çok iyi satılıyor Diğer Tüm Yazılar