Ameliyat Ettiğim Dansçıların Hepsi Dansa Geri Dönmeyi Başardı

Ameliyat Ettiğim Dansçıların Hepsi Dansa Geri Dönmeyi Başardı Ameliyat Ettiğim Dansçıların Hepsi Dansa Geri Dönmeyi Başardı

Prof. Dr. Neslihan Aksu dans hekimliği ile ilgili bütün detayları Klass’a anlattı...

Başarılı bir tıp kariyerine sahip olan Prof. Dr. Neslihan Aksu, artroskopik cerrahi, spor cerrahisi, diz, dirsek ve omuz cerrahisi alanlarında başarılı operasyonlar gerçekleştiriyor. Aynı zamanda dünyaca ünlü Türk dans grubu Anadolu Ateşi’nin doktorluğunu yapan Prof. Dr. Neslihan Aksu dansçıların sakatlık sonrası iyileşme süreleriyle, ayrıca dansçı ve sporcular ile karşılaştırmalı olarak yaptığı akademik çalışmalarıyla da uluslararası camiada saygı gören bir isim. Dans yaralanmaları ile ilgili ortopedi alanındaki başarısı sayesinde büyük bir üne kavuşan Prof. Dr. Neslihan Aksu ile sporcu ve dansçılar arasındaki temel fark ve benzerlikleri ve dansçı yaralanmaları konusunda yaptığı akademik çalışmaları Klass okurları için konuştuk.

 

“Hastalarım beni bir doktordan öte bir dost gibi görüyorlar. Bir hastaya bir bütün olarak bakmak lazım. Dizi sakatlanan bir hastanın sadece dizine bakarak diğer sorunlarını görmezden gelemezsiniz. Operasyonlarımı daha çok Acıbadem Fulya ve Gayrettepe Florance Nightingale’de yapmayı tercih ediyorum. Ameliyatın nerede olacağı hastanın tercihine de bağlı.”

 

Neslihan Hanım, hastalarınıza Fulya Academy’de poliklinik hizmeti veriyorsunuz. Öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mezuniyetimin ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda ihtisasımı yaparak Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı oldum. Florence Nightingale kurumunda 20 sene çalıştım. 2006 yılında Florence Nightingale’in üniversite kadrosuna alındım. 2012 yılında doçent unvanını aldım. 2018 yılında da profesör oldum. Dünya Dans Bilimi ve Tıbbı Derneği ve Avrupa Omuz Dirsek Cerrahisi Derneği üyesiyim. Artroskopik cerrahi ve spor cerrahisi uzmanıyım. Aynı zamanda 10 yıldır Anadolu Ateşi dans topluluğunun doktorluğunu yapmaktayım. Ekipte yaralanan dansçıları ben tedavi ediyorum. Ameliyat ettiğim dansçıların hepsi dansa geri dönmeyi başardı. Sanırım dans yaralanmaları konusunda tanınan bir isim oldum. İstanbul Devlet Opera Balesi’nden de başka özel dans gruplarından da dansçı hastalarım var.

 

“DANSÇILARIN VÜCUTLARININ ESNEK OLUŞU ONLARA BU KONUDA BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR.”

Ortopedi çok farklı dalları olan bir alan. Siz bu alanın içerisinde hangi dalda uzmanlaşmayı tercih ettiniz?

Artroskopik cerrahi, spor cerrahisi yanında, açık cerrahi operasyonlarını da gerçekleştiriyorum. Çoğu ortopedist doktor sporcu doktoru olarak bilinirken benim bir dans grubum var. Anadolu Ateşi bütün dünyanın tanıdığı çok güçlü performansa sahip bir dans grubu. Birçok ülkede tanınıyor, bu çok gurur verici.  Dansçılar sporculardan daha az yaralanır. Dansta koreografi olması bunun sebeplerinden birisi olarak görülebilir. Koreografi sayesinde bir dansçının diğerine çarpması söz konusu değildir. Buna karşılık rekabet sporlarında sporcular topa sahip olabilmek için mücadele ederler ve birbirleriyle çarpışırlar. Buna rağmen diz sakatlıklarının çoğu temasa bağlı olmayan sakatlanmalardır. Yani dansçıların sporculardan daha az yaralanmalarının sebebi sadece koreografi olamaz. Dansçılar sporculara kıyasla daha esnek vücuda, daha iyi postüre ve daha iyi dengeye sahipler. Bunlar da sporculardan daha az yaralanmalarına neden oluyor.  Amerika’da ragbi ve futbol oyuncuları dansçılardan esneklik ve denge konusunda eğitim alıyorlar. Profesyonel sporcuların profesyonel dansçılardan neler öğrenebileceği konusunda yapılan çalışmalar var. Bu konuyla ilgili yaptığım beş çalışma Uluslararası Olimpiyat Sporları Kongresi’nde kabul oldu. Bir dans grubu doktoru olarak Uluslararası Olimpiyat Kongresi’nde bilimsel olarak katılımcı olmak çok mutluluk verici. Düşünsenize Anadolu Ateşi dans grubu, profesyonel spor takımları ile bilimsel platformda yan yana yer aldı. Bu Anadolu Ateşi’nin güçlü performansının sonucudur. Anadolu Ateşi dans grubuyla yaptığım bilimsel çalışmalarda Sevgili Mustafa Erdoğan’a burdan teşekkürlerimi sunuyorum, bu konuda beni her zaman destekledi.

 

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Aralık sayısında...