Çocuğunuz Alerji Nedeniyle, Elleriyle Gözlerini Kaşıyorsa Keratokonus Olabilir

Çocuğunuz Alerji Nedeniyle, Elleriyle Gözlerini Kaşıyorsa Keratokonus Olabilir Çocuğunuz Alerji Nedeniyle, Elleriyle Gözlerini Kaşıyorsa Keratokonus Olabilir

Doç. Dr. Efekan Çoşkunseven, Keratokonus hastalığını bütün yönleriyle Klass’a anlattı...

Gözün önünde camsı bir tabaka şeklinde olan korneanın öne doğru sivrileştiği, sivrilirken inceldiği ve yer çekimi ile sarktığı bir hastalık olan keratokonus 40’lı yaşlara kadar ilerleyici olan ve kişide görme bozukluklarına neden olabilen bir göz sorunu. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülebilen bu hastalık günümüzde gelişmiş tedavi teknolojileri sayesinde çok daha erken evrede tespit edilip ilerlemeden durdurulabiliyor. Dünyagöz Etiler’de hastalarının yaşadığı göz sorunlarını başarılı bir şekilde tedavi eden ve Keratokonus konusunda önemli bir tecrübeye sahip olan Doç. Dr. Efekan Coşkunseven ile Keratokonus’ün diğer göz hastalıklarından ayrılan yönlerini, tanı ve tedavi aşamasını, tedavide kullanılan yöntemleri ve çocuklardaki belirtilerini Klass okurları için konuştuk.

 

Efekan Bey, günümüzde birçok kişinin yaşadığı fakat farkında olmadığı keratokonus hastalığını ilerlediği takdirde görme bozukluğu gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Keratokonus hastalığı diğer göz hastalıklarından hangi yönleriyle ayrılıyor?

Gözümüzün önünde camsı bir tabaka var. Bu tabakaya biz kornea diyoruz. Keratokonus bu tabakanın öne doğru sivrileştiği, sivrilirken inceldiği, ilerlemeyle karakterize bir hastalık. Kerato camsı tabakaya verilen addır, konus ise konik yapıyı, yani bu organının konikleşmesi anlamına geliyor. Bahsedilen sivrileşme düzgün bir şekilde öne doğru olmuyor. Yer çekimiyle hafif bir şekilde sarkma oluyor. Dışarıdan bakıldığında bir armut şeklinde gözüküyor. Bu hastalığı tanımlarken eskiden 14 ila 35 yaş arasında görüldüğünü söylüyorduk. Şu anda maalesef 8 yaşında bile hastalarımız var.

 

“BU HASTALIĞIN TEŞHİSİ ARTIK ÇOK KOLAY BİR ŞEKİLDE YAPILABİLİYOR”

Keratokonus hastalığının belirtileri nelerdir? Hastalar nasıl teşhis ediliyor?

Bize genç yaşta gelen hastalar doktor muayenesi sonrası denedikleri gözlüklere rağmen görmelerinin tam olmadığını söylüyorlar. Bir diğer şikâyet ise miyop ve astigmatın ilerlemesi. Normalde miyopta ilerleme 18 hatta 20 yaşına kadar fizyolojik ama burada bahsettiğimiz ilerleme patolojik bir ilerleme. Bu hastalığın sebeplerinden bir tanesi de kaşıma ve ovalama. Türkiye’de oldukça sık yaşanan bir durum, erken dönemlerinde kişiler bize daha çok alerji şikâyeti ile geliyorlar. Biz keratokonus tanısını koyunca çoğu zaman şaşırıyorlar. Aslında Keratokonus hastalığının teşhisindeki ilerleme lazer ameliyatlarının yapılmaya başlanmasıyla oldu. Lazer operasyonu öncesinde gözün camsı tabakasının haritasını çıkarıyoruz buna ‘Topografi’ diyoruz. Haritayı çizince erken dönemde Keratokonus’un teşhisini koyabildiğimizi gördük. Benim üniversite yıllarımda Keratokonus’un teşhisini ancak çok ileri dönemde koyabiliyorduk. Bu durumda da hastaların çoğu sadece kornea nakli ile tedavi edilebiliyordu. Göz doktorunda yapılan normal bir göz muayenesi ve bunun üzerinde yapılan özel topografik incelemelerle bu hastalığın teşhisi artık çok kolay bir şekilde yapılabiliyor.

 

Hastalığın tedavisi nasıl gerçekleşiyor?

Biz bu organa müdahale ederken bu organdan bir şey almıyoruz. Hastalığı da tümüyle almıyoruz. Hastalığın neden olduğu görme kaybını ortadan kaldırıyoruz. İkinci olarak da hastalığın ilerleyişini durduruyoruz. Hastaların yüzde 10’u Keratokonus olmasına rağmen herhangi bir görme sorunu yaşamıyor. Bu hastaları yalnızca Keratokonus’un ilerleyişini durdurarak tedavi ediyoruz. Ben bu tedaviyi bir trene benzetiyorum. Trenin önünde bir lokomotif vardır. Bizim trenimizin lokomotifi CCL adını verdiğimiz işte bu durdurma tedavisidir. Açılımı ‘Corneal Cross Linking.’ Yeni adlandırılması CXL. Biz bu lokomotife görmeyle ilgili bir vagon eklemek zorunda kalıyoruz. Eğer hasta görme yetisinden memnunsa, gözlükle görebiliyorsa birinci vagonumuz gözlük oluyor fakat hastaların yüzde 90’ı gözlük takmasına rağmen göremiyor. Bu durumda ikinci vagonumuz kontak lensler oluyor. Şu anda Keratokonuslu hastalar için çok güzel bir şekilde dizayn edilmiş her sene yeni bir lens markası duyuyoruz. Yarı sert, hybrid, scleral dediğimiz geniş çapta lensler bunlardan bazıları. Lens görmeyi en iyi düzelten tedavi şekli.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Şubat sayısında...