Çocuklarda Oluşan Göz Bozukluğu Okul Başarısını Etkiler

Çocuklarda Oluşan Göz Bozukluğu Okul Başarısını Etkiler Çocuklarda Oluşan Göz Bozukluğu Okul Başarısını Etkiler

Dünyagöz Etiler’den Prof. Dr. Halil İbrahim Altınsoy, çocuk göz sağlığı hakkında bilinmesi gerekenleri Klass’a anlattı...

çocuklar doğuştan görme problemleri ile dünyaya gelebilirler ve göz hastalıklarının tedavisi için de erken tanı çok önemlidir. Genetik kökenli ya da kaynağı farklı bazı göz hastalıkları erken fark edilerek tamamen tedavi edilebilmektedir. Eğer geç kalınır ise bu tedavilerin çok daha zahmetli olduğu bilinmektedir. Türkiye’de her üç çocuktan birinde görme bozukluğu olduğunu ve bu durumun çocukların derslerindeki başarılarına doğrudan etki ettiğini söyleyen Dünyagöz Etiler’den Prof. Dr. Halil İbrahim Altınsoy, çocuk göz sağlığı hakkında merak edilenleri Klass okurları için anlattı.

 

 

Halil İbrahim Bey, çocuklar hangi aralıklarla göz kontrolünden geçmelidir?

Türkiye’de her üç çocuktan birinde görme bozukluğu var. Sorunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki başarısızlığını ‘öğrenme yeteneği düşük’ diye nitelendirebiliyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik olmamasına rağmen, çocuk iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor. çocuklarda oluşan göz bozukluğu okul başarısını doğrudan etkiliyor. En önemlisi de göz bozukluğunda gerekli önlemler zamanında alınmazsa, çocukta ilerleyen yıllarda tedavisi daha güç olan bir göz tembelliği tablosu oluşabiliyor. Bu nedenle aileler iş işten geçmeden duyarlı davranmalı ve 0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için mümkünse doğumdan hemen sonra, değilse 6-12 aylıkken ya da okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesini yaptırmalıdır. 

 

“çOCUKLAR GöZLERİNDEKİ PROBLEMDEN DOLAYI TELEVİZYONU YAKINDAN İZLİYOR OLABİLİR”

çocuğunuzun televizyonu yakından izlemesi iyi görmediği için olabilir?

Aileler, dikkat edecekleri küçük ayrıntılarla çocuklarındaki göz probleminin kolaylıkla farkına varabilirler. örneğin; bir nesil çocuğunu “Televizyonu yakından izleme, gözlerin bozulur” diye uyararak büyüttü. Oysa, çocuklar gözlerindeki problemden dolayı televizyonu yakından izliyor olabilir.

 

çocuklarda göz sorunları ne tür belirtiler verir?

çocukta göz kayması, göz kapağı düşüklüğü, çapaklanma, şişlik, bir gözü kapayarak bakma, çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, gözlerini kısarak bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma, sık sık göz kaşıma, gözde-başında ağrı, aktivitelerde düşük performans göstermesi ve ödevlerini yaparken zorlanması.

 

“GöZ TEMBELLİĞİ öNLENEBİLİR BİR GöRME KAYBIDIR”

Göz tembelliğinin nedeni nedir? Tedavisi var mıdır?

Göz tembelliği, en sık olarak her iki göz arasında numara farkı varsa, tek gözde devamlı bir kayma varsa veya çocuğun görme yolunu kapatacak katarakt, göz kapağında düşüklük gibi bir bozukluk varsa karşımıza çıkar. Göz tembelliği önlenebilir bir görme kaybıdır. 7 yaşına kadar kapama ve ortoptik yöntemlerle (klinikte uygulanır) tedavi edilir. çocuğa uygun gözlük verilir ve tembel gözü çalıştırmak amacıyla sağlam göze uygun sürelerde kapama yapılır. Artık kapama ile birlikte evde uygulanan bilgisayar programları da tedaviye destek amacıyla kullanılıyor. İlk 7-8 yaşta tembellik tedavisinde daha hızlı ve etkili yol alırız. 10 yaşından sonrası için de tedavi programları bulunmaktadır. Bu tedaviler, hastanın durumuna göre ortalama yüzde 20’lik görme artışı sağlayabilir.

 

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Şubat sayısında...