Diş Taşı, Diş Etinin İçinde Olduğu İçin Görünmeyen Tehlikedir

Diş Taşı, Diş Etinin İçinde Olduğu İçin Görünmeyen Tehlikedir Diş Taşı, Diş Etinin İçinde Olduğu İçin Görünmeyen Tehlikedir

SG Dental Estetik Kliniği Kurucusu Ünlü Diş Hekimi Dt. Sonay Öztan Gökhan, diş taşı ile diş lekeleri arasında farkı Klass’a anlattı...

Düzenli bir şekilde fırçalanmayan dişlerde oluşan diş taşları bakteri plağının katılaşması sonucunda oluşur. Tedavi edilmediği taktirde diş eti çekilmesi ve kemik erimesi gibi daha ciddi sorunlara yol açan diş taşları, diş eti sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan bir tanesidir. SG Dental Estetik Kliniği Kurucu ünlü Diş Hekimi Dt. Sonay öztan Gökhan “İnsanlar genelde dişleri konusunda sadece görünen yüzeylere bakım yapıyor oysa diş sağlığı bir bütündür” diyor. Dt. Sonay öztan Gökhan ile diş taşlarının neden ve nasıl oluştuğunu, bu konuda uyguladığı tedaviyi, diş taşları ile sıkça karıştırılan diş lekelerini ve genel diş sağlığı konusundaki önerilerini Klass okurları için konuştuk.

 

Sonay Hanım, diş eti üzerinde oluşan bakteri plağının katılaşması sonucu medyana gelen diş taşları birçok kişinin farkında olmadan yaşadığı ve müdahale edilmediği taktirde daha ciddi sorunlara yol açan bir diş sağlığı sorunu. Diş taşları neden ve nasıl oluşur?

Yiyecekler ve içecekler dişlerimizi düzenli bir şekilde fırçalamadığımızda diş etlerimizin içerisinde birikmeye başlar. 2 gün fırçalanmayan dişlerde diş etinin içerisinde ince bir tabaka oluşur ve bu tabaka üçüncü günde taşlaşmaya başlar ve katılaşır. Tırnağınızla dokunduğunuzda hafif ve yumuşak olarak hissettiğiniz şey aslında bakteri plağıdır. Bu bakteri plağı katılaşırsa taş halini alır, diş eti ceplerine yerleşir ve fırçalamayla giderilemeyecek duruma gelir. Bu plağın hekim tarafından giderilmesi gerekir. Diş taşları temizlendiği zaman insanlar dişlerinin arası açılmış gibi hissederler. İşlemin ardından dişlerin arasını sağlıklı diş etleri doldurmaktadır.

 

“BİRçOK İNSAN DİŞ TAŞI SORUNUNUN FARKINDA DEĞİL”

Diş taşları sorunu daha çok hangi yaş aralığında görülüyor?

Gençler artık dişlerine bakıyorlar, daha iyi fırçalıyorlar. Orta yaş ve orta yaş üstü insanlarda diş taşına daha fazla rastlıyoruz. Bu yaştaki hastalarda diş eti de çekilmiş oluyor. Diş eti diş taşına bağlı olarak çekilir, aşağıya doğru iner, tedavi edilmezse kemik erimesine kadar ilerleyebilir. çekilen bölgeye diş taşının dolması daha kolay oluyor. Dişlerinizi fırçaladığınızda oraya yerleşen diş taşını fırçalamış oluyorsunuz. Kemik erimesine bağlı olarak belli bir süre sonra dişler sallanıyor ve diş kaybı riski doğuyor. Birçok insan bu sorunun farkında değil.

 

“DİŞ TAŞI DİŞ ETİNİN DİBİNDE YER ALIR, DIŞARIDAN GöRüNEN BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Diş taşı ile diş lekeleri arasındaki farkı açıklayabilir misiniz?

Diş taşı diş etinin dibinde yer alır, dışarıdan görünen bir şey değildir. Ama yediğimiz gıdalardan ve içtiğimiz kahve, çay gibi içeceklerden kaynaklanan lekeler genelde görünen yüzeydedir. Bunlar kötü görünse bile dişe zarar vermezler. Diş lekeleri temizlendiği ya da düzgün fırçalandığı zaman kaybolur. Diş taşı, diş etinin içinde olduğu için görünmeyen tehlikedir. Diş taşları alt ön bölgelerde, alt dişlerimizin içinde, üst dişlerimizin de yine ön yüzeyinin arka taraflarında olur. Tükürük bezlerinin açılma kanalları oradadır, dolayısı ile diş taşları daha çok orada birikir.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Ekim sayısında...