Global Wellness Day Kurucusu Belgin Aksoy Büyük Yaşam Hareketini Klass’a Anlattı

Global Wellness Day Kurucusu Belgin Aksoy Büyük Yaşam Hareketini Klass’a Anlattı Global Wellness Day Kurucusu Belgin Aksoy Büyük Yaşam Hareketini Klass’a Anlattı

Global Wellness Day ile iyi yaşam için bir yola çıktık ve bu yolda milyonlarca kişi bizimle birlikte yürüyor...

Türkiye’den doğan ve bugün 100 ülkede ve 3000’den fazla lokasyonda her Haziran ayının ikinci cumartesi günü kutlanan Global Wellness Day-Dünya İyi Yaşam Günü’nün 5.’si 11 Haziran 2016’da Küçükçiftlik Parkı’nda gerçekleşiyor. Türk SPA-Wellness sektörünün öncü ismlerinden Belgin Aksoy’un kurucusu olduğu Global Wellness Day kapsamında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’de ve dünya çapında sağlıklı yaşama dair etkinlikler meraklılarıyla buluşacak. 2012 yılında kurulan Global Wellness Day’i 5 yıl içerisinde dünya çapında kutlanan bir gün haline getiren Belgin Aksoy, bu özel günün her yıl geleneksel olarak tüm dünyada kutlanması için Birleşmiş Milletler’in takvimine girmesi gerektiğini ve bunun için çalışmalarının devam ettiğini ifade ediyor. Dünya çapında insanlarda “iyi yaşam” bilinci oluşturmak amacıyla hayata geçen Global Wellness Day’in kurucusu Belgin Aksoy, Global Wellness Day’in beş yıl içerisinde geldiği noktayı ve bu yılki kutlamalarda katılımcıları bekleyen sürprizleri Klass’a anlattı.

“Global Wellness Day ilk olarak 2012 yılında dünya üzerinde Türkiye'nin ilk ve tek destinasyon Spa'sı Richmond Nua Wellness Spa’da kutlanmaya başladı. 2015’te 52 ülkede kutlanan Global Wellness Day, 11 Haziran 2016 tarihinde 100 ülke ve 3000’den fazla lokasyonda kutlanıyor olacak.”

 

“Global Wellness Day ile dünya genelinde 250 milyon kişiye ulaştık. Global Wellnes Day’in diğer özel günler gibi her yıl dünya çapında kutlanan bir gün olması için Birleşmiş Milletler’in takvimine girmesi gerekiyor.”

 

“Dünyada 6 milyon insan sigaradan, 3 milyon insan ise alkol tüketiminden dolayı hayatını kaybederken ve Dünya Ekonomi Forumu verilerine göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde sağlık harcamalarının maliyeti 47 trilyon dolar olacak iken wellness’ın hâlâ bir lüks olarak değerlendirilmesi gerçeklerden kaçmak demektir.”

 

“Global Wellness Day’in en az tanındığı ülke Türkiye. Hedefimiz Global Wellness Day’in tek bir lokasyonda değil, ülkemiz genelinde bütün şehirlerde kutlanan bir gün haline gelmesini sağlamak.”

 

Belgin Hanım, kurucusu olduğunuz Global Wellness Day bu yıl beşinci kez gerçekleşecek. Global Wellness Day 5 yıl içerisinde dünya çapında kutlanan bir etkinlik haline geldi. Dünya genelindeki insanları sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirerek kişileri dengeli beslenmeye ve spora teşvik eden Global Wellness Day’in 5 yıllık başarı öyküsünü değerlendirecek olursanız neler söylersiniz?

Global Wellness Day ilk olarak 2012 yılında dünya üzerinde Türkiye'nin ilk ve tek destinasyon Spa'sı Richmond Nua Wellness Spa’da kutlanmaya başladı. öncesinde internet üzerinden Global Wellness Day’in dünya üzerinde ne zaman kutlandığını araştırdım ve böyle bir etkinliğin daha önce gerçekleştirilmediğini gördüm. Bunun üzerine Global Wellness Day’i hayata geçirmeye karar verdim. 2014 yılında kutlamalarımızı yeniden Sapanca’daki Richmond Nua’da yaptık. 2015 yılı ise Global Wellness Day için bir dönüm noktası oldu. çünkü 2014’teki kutlamalarda Amerikalı gazetecileri ağırlamıştık. Amerikalı gazetecilerin Global Wellness Day ile ilgili yaptığı haberler çok ses getirdi ve bu haberler sektörün ileri gelenlerinin dikkatini çekti. Her yıl farklı bir ülkede yapılan ve benim de bizzat katıldığım Global Wellness Zirvesi 2015 yılında Fas’ın Marakeş şehrinde yapıldı. O zirvede bana Global Wellness Day Forumu’nu yöneterek delegelere Global Wellness Day ne olduğunu anlatmam konusunda bir teklif geldi. Bu teklifi memnuniyetle kabul ettim ve forum çok başarılı geçti. Global Wellness Day Forumu ile birlikte benimle aynı yolda yürümek isteyecek olan kişileri yanıma almış oldum. Bunun dışında aynı yıl zirvede Global Wellness Day’in geleceğini bir dakikalık bir videografi ile anlatılmasına yönelik yarışma düzenlendi. O yarışmaya 50 ülke katıldı. Bu ülkeler arasından hazırladığımız video filmle Türkiye olarak birinci olduk. Tabii kazandığımız bu birincilik de ses getirdi. Global Wellness Day 2015 Zirvesi’nde elde ettiğimiz bu başarı delegelerin de dikkatini çekti. ödülü alırken yaptığım konuşmada her ülkeden Global Wellness Day Elçileri olması gerektiğini ve konuyla ilgilenenlerin benimle irtibata geçmelerini söyledim. Zirve sonunda o kadar çok taleple karşılaştım ki salondan çıkamadım. Bu durum beni çok mutlu etti. Global Wellness Day’in bu kadar kısa sürede çok farklı lokasyonlara dağılabilmesinin en büyük sebeplerinden biri zirve sonrası gördüğüm o yoğun ilgiydi. çünkü o esnada pek çok otel ve SPA zincirlerinin yöneticileriyle görüştüm. Global Wellness Day Elçisi olmak isteyen yöneticiler sayesinde etkinliğimiz kısa sürede dünyanın dört bir yanında kutlanmaya başladı. Zirvenin ardından ülkemize döndüğümde bu taleplere cevap vermek için kolları sıvadık. Farklı ülkelere seyahatler ederek Global Wellness Day’in içeriğini insanlara anlattım. 2015’te 52 ülkede kutlanan Global Wellness Day, 86 Global Wellness Elçisi ile birlikte 11 Haziran 2016 tarihinde 100 ülke ve 3000’den fazla lokasyonda kutlanıyor olacak.

 

“GLOBAL WELLNESS DAY İLE DüNYA GENELİNDE 250 MİLYON KİŞİYE ULAŞTIK”

Peki, Global Wellness Day’in bugünkü geldiği noktayı daha önce hayal ediyor muydunuz?

Global Wellness Day’in zamanla büyüyeceğini biliyordum; ancak bu kadar kısa sürede büyümesini ben de beklemiyordum. Geçenlerde 2014 yılında davet ettiğimiz Amerikalı gazetecilere verdiğim röportajımı okudum. O röportajda '90 yaşında Global Wellness Day’in bir gün bütün dünyada kutlandığını gördüğümde mutlu bir kadın olarak ölebilirim' demişim. Yani Global Wellness Day’in tüm dünyada kutlanabileceğini ancak 90 yaşındayken göreceğimi hayal ediyordum. Kuruluşundan bu yana 5 yılı geride bırakan Global Wellness Day’in uluslararası arenada kutlanması iki yılı buldu. Dolayısıyla Gloabal Wellness Day kısa sürede çok ciddi bir büyüme sağladı ve yoluna bu hızla devam edeceğine inanıyorum. Global Wellness Day’in çok güzel bir enerjisi var. Bu enerjisini korumak adına çok özveride bulunduk. Global Wellness Day bir sosyal sorumluluk projesi olduğu için mümkün olduğunca dünya çapında daha fazla insana ulaşmayı amaçlıyoruz. Şimdiye kadar dünya genelinde 250 milyon kişiye ulaştık. Global Wellnes Day’in diğer özel günler gibi her yıl dünya çapında kutlanan bir gün olması için Birleşmiş Milletler’in takvimine girmesi gerekiyor. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Global Wellness Day’in resmi takvime geçmesi halinde en büyük hayallerimden birini gerçekleştirmiş olacağım.

 

Dünya çapında kutlanan pek çok özel gün zamanla ticari bir boyut kazanıyor. Peki, Global Wellness Day’in bu yönde bir değişikliğe uğramaması adına nasıl bir yol izlemeyi planlıyorsunuz?

Global Wellnes Day’in ticari bir gün haline gelmesini istemiyorum. Global Wellness Day’i kutlayacak olan firmaları yapacakları etkinlik konusunda serbest bırakıyoruz. Ancak, bu firmaların uymaları gereken birkaç tane kural var. Global Wellness Day’i kutlayan firmalar tüm hizmetlerini o gün ücretsiz vermek zorunda. Etkinlik kapsamında kutlamaya katılan firmalar kesinlikle verdikleri servisler üzerinden indirim uygulayamaz ve bu hizmetlerden ücret talep edemez.

 

“WELLNESS / İYİ YAŞAM BİR LüKS DEĞİL; BİR İHTİYAçTIR”

Okuyucularımızın Global Wellness Day’in felsefesi hakkında kapsamlı bilgi edinebilmeleri için bu oluşumun amacını ve hedeflerini sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz?

Amacımız; wellness yani “iyi yaşam” kültürüne ulaşamayan insanların bu kültürü yaşamalarını sağlamak ve her an ulaşabilecek olan insanları da iyi yaşam biçimini her zaman uygulamaları gerektiği konusunda bilgilendirmektir. Dünyanın en iyi spa merkezinde üç haftalık bir kür aldıktan sonra, kötü yaşam alışkanlıklarına geri dönen bir kişinin iyi yaşama dair yaptıklarının bir kıymeti kalmayacaktır. Wellness / iyi yaşam bir lüks değil; bir ihtiyaçtır düşüncesini yerleştirmeye çalışıyoruz. Dünyada 6 milyon insan sigaradan, 3 milyon insan ise alkol tüketiminden dolayı hayatını kaybederken ve Dünya Ekonomi Forumu verilerine göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde sağlık harcamalarının maliyeti 47 trilyon dolar olacak iken wellness’ın hâlâ bir lüks olarak değerlendirilmesi gerçeklerden kaçmak demektir. Dünya Sağlık örgütü’nün açıklamalarına göre 2030 yılında sağlığımızı tehdit edecek en büyük hastalık depresyon ve mutsuzluk olacak. Zaten kanser, diyabet, kalp gibi birçok hastalığın sebebine baktığımızda temelinde mutsuzluğun yattığını görüyoruz. En iyi beslenen kişi olabilirsiniz, haftanın her günü sporunuzu yapıyor olabilirsiniz, hatta dışarıdan bakıldığında mükemmel görünebilirsiniz ancak çok mutsuz bir insansanız bütün bunların hiçbir kıymeti olmaz. Dolayısıyla wellness bir insanın fiziksel, ruhsal ve mental bütünlük ve ahenk içerisinde mutlu olmasıdır. 

 

Peki, Global Wellness Day kapsamında kutlamalara katılanlara sağlıklı yaşam adına neler yapmalarını tavsiye ediyorsunuz?

Global Wellness Day'in 7 maddelik bir manifestosu var. Bu maddeleri dünya çapındaki her türlü sosyo-ekonomik düzeyden insanın uygulayabileceği şekilde oluşturduk. Her bir maddenin alt metninde farklı kurallar yer alıyor. Birinci maddemiz “HER GüN BİR SAAT YüRü.” En lüks spor merkezinde koşu bandında, ormanda veya sokakta yürüyebilirsiniz. Pek çok kişi günde bir saat yürümek için yeterli vaktinin olmadığını söylüyor. Bunun da kolayı var. Bir saatlik yürüyüşü tek seferde yapmak yerine gün içerisine yayarak toplam bir saat yürüyebilirsiniz. Her gün bir saat yürüyen insan zaman içerisinde vücudunda birtakım değişiklikler görmeye başlayacaktır. Bu da hem kişinin yediklerine dikkat etmeye başlamasını hem de kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır. İkinci maddemiz ise “DAHA FAZLA SU İç.” Daha çok su içen bir kişi daha az gazlı içecek ve çay, kahve tüketir. üçüncü madde “AİLENLE BİRLİKTE YEMEK YE.” Bu, benim en sevdiğim ve çok önemli olduğunu düşündüğüm bir konu. özellikle obezite problemi yaşayan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda ailesiyle birlikte yemek yemeyen çocukların obezite hastalığına yakalanma riskinin arttığı görülmüş. Bu çocuklar fiziksel değil; ruhsal açlıklarını doyurmak için yemek yiyorlar. Günümüzde ne yazık ki tepsiyle yemeğini alan televizyonun karşısına geçiyor. Son 10 yıla kadar Türk aile yapısında yemekler hep birlikte yeniyordu. Ancak son dönemde anne ve babanın çalışması, teknolojideki gelişmeler bizleri yalnız yemek yemeğe yöneltti. Günümüzde dünya çapında 42 milyon çocuk obezite sınırında bulunuyor. Ailenin bir araya geldiği kısıtlı zamanlardan biri olan akşam yemeklerinde teknolojik aletler bir kenara bırakılsa ve anne-babalar çocuklarının gözlerinin içine bakarak onlarla sohbet ederek yemek yese, obezite sorunu yaşayan çocukların sayısında ciddi bir azalma söz konusu olabilir. Dördüncü maddemiz “BİR İYİLİK YAP.” Bir insan birine iyilik yaptığında o kişinin iyi olması iyiliği yapan kişiye de yansıyor ve dolayısıyla iyilik her iki tarafa da güzel hissettiriyor. İyiliği yapan kişinin maneviyatı gelişiyor ve etrafına yaydığı enerji değişiyor. İyilik yapılan kişi mutlu olduğu için onun da enerjisi değişiyor. İnanın dünya böyle insanlarla dolu olduğunda çok daha farklı bir noktaya gelebiliriz. Böylece anlamsızca yapılan sağlık harcamalarının maliyeti düşebilir. Ayrıca dünya ekonomisi o paraları daha iyi yerlerde değerlendirebilir. Beşinci maddemiz “TOPRAĞIN SUNDUĞU GIDALARLA BESLEN.” Sabahları okula giden çocuklara kahvaltı hazırlamak için yeterli süre olmadığından dolayı kahvaltı poğaça veya açmayla geçiştiriliyor. Bir anne olarak bu durumdan son derece üzüntü duyuyorum. Ekonomik geliri düşük olan ailelerin çocuklarını bu şekilde beslediğini tespit ettik. Hâlbuki dışarıdan alınan poğaçanın bir aylık maliyetini hesapladığınızda çok daha pahalı olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca hiçbir besin değeri olmayan poğaçalar kan şekerini bir anda yükselttiği için kişinin çok çabuk acıkmasına neden oluyor. Bu da çocuğun okuldaki başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yerine sabahları anne-baba ve çocuk hazırlanırken haşlanması için suya atılan bir yumurtanın hem besin değeri yüksektir hem de pastaneden alınan yiyeceklerden daha ucuzdur. Bunlar ayrıntılar olmasına rağmen bu gibi günlük alışkanlıklarımız bizlerin nasıl bir hayata sahip olabileceğimizi belirliyor. Altıncı maddemiz “PLASTİK ŞİŞE KULLANMA.” Plastik şişenin hem çevremize hem de sağlığımıza olan zararını artık bütün dünya kabul ediyor, mümkün olduğunca cam şişeye kullanımına yönelmeliyiz. Yedinci maddemiz ise SAAT 22.00’DE UYU.” Büyüme hormonu gece 22.00 ile 03.00 arasında salgılanıyor. Karanlık bir ortamda melatonin hormonu salgılayarak ve hücrelerin yenilenmesini sağlayarak gerçekleştirilen bir uykunun kişiye çok büyük faydası var. Uyumak sadece akşam olduğunda yapılan veya yorulduğumuz için gerçekleştirilen bir şey değildir. Gece 02.00’de yatıp sabah 07.00’de kalkan bir kişi uyku esnasında salgılanan büyüme hormonundan sadece bir saat faydalanabiliyor. Bu da o kişinin boşu boşuna uyuduğu anlamına geliyor. 

 

“KüçüKçİFTLİK PARK’TA BAŞLAYAN ETKİNLİKLERİMİZ GüN BOYUNCA DEVAM EDECEK”

Peki, bu yılki Global Wellness Day’in dünya çapındaki kutlamalarında kişileri hangi farklı etkinlikler bekliyor olacak?

Şu anda dünya çapında 86 tane hiçbir karşılık beklemeden çalışan Global Welness Day Elçimiz var. Bu elçilerimiz sayesinde bu yıl çocuklar için düzenlenen aktivitelere ağırlık veriyoruz. Tayland’da ihtiyaç sahibi binlerce çocuğa yiyecek, giyecek, okul gereçleri ve tohum bağışında bulunuluyor. İsveç’te çocuklar için bir piknik düzenleniyor olacak. Brezilya’da ise binlerce çocuk toplu olarak meditasyon yapacak. 

Türkiye’de ise Küçükçiftlik Park'da Yazar Aret Vartanyan, Nefes Eğitmeni Nevşah Fidan, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, Medikal Estetik ve Wellness Danışmanı Şah Yaycı sağlıklı yaşam konusunda düzenleyecekleri konferanslarda ve workshoplarda katılımcılarla bir araya gelecek. Bunların dışında geçen yıl olduğu gibi Cem Akcan ile yoga, Ayşegül Demirsoy ile zumba, Eser Mutlu ile kahkaha terapisi gibi etkinlikler düzenlenecek. Kaan öztürk ve Reaksiyon grubu çok güzel bir konsere imza atacak. Bu yıl bünyemize katılan destekçilerimizden Türkiye'nin tek klasik pilates stüdyosunun kurucusu, 2. jenerasyon Pilates Eğitmeni Murat Berkin ile "Klasik Pilates",  “Tibet çanları ile Ruh Zihin Beden Akordu” workshopu ile Sırma Belin ve “İlham, Enerji, Dönüşüm” ile Yeliz Rüzgar katılımcılarımızla bir araya gelecek. Küçükçiftlik Park’ta sabah saat 10’da başlayan etkinliklerimiz akşam 18.00’e kadar kesintisiz bir şekilde devam edecek.

 

5 yıl içerisinde dünyanın pek çok farklı ülkesine yayılan Global Wellness Day’e olan resmi desteklerden bahsedebilir misiniz?

Resmi makamlardan gelen destekler bizleri çok mutlu ediyor. Daha önce Nijerya’ya hiçbir başvuruda bulunmamamıza rağmen Nijerya Enerji Bakanlığı’ndan bir destek mektubu aldık. Bunun dışında Kıbrıs Rum kesiminden de Global Wellness Day’i desteklediklerine dair bir mektup tarafımıza ulaştı. Global Wellness Day’in politika ve sınır gibi kavramları aşmış olduğunu görmek bizi çok mutlu ediyor. Ayrıca Kolombiya, Arjantin, Fransa ve Amerika’nın resmi makamlarından çeşitli destek mektupları aldık. Bütün bunlar bizi Global Wellness Day’i Birleşmiş Millletler’in takvimine girmesi yönündeki hedefimize biraz daha yaklaştırıyor. Türkiye’den ise Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) Global Wellness Day’i destekliyor. Global Wellness Day’in tanıtımlarını dünya genelinde yaptıktan sonra sıra Türkiye’ye geldi. Dolayısıyla Global Wellness Day’in en az tanındığı ülke Türkiye diyebilirim. Hedefimiz Global Wellness Day’in Türkiye’de tek bir lokasyonda değil, ülkemiz genelinde bütün şehirlerde kutlanan bir gün haline gelmesini sağlamak.

 

“SABAH KALKIP AYNAYA BAKTIĞINDA MUTLU OLMAN LAZIM Kİ BAŞKALARINI DA MUTLU ETMEK İçİN BİR ŞEYLER YAPABİLESİN”

Global Wellness Day’in bugünlere gelmesi için çok yoğun bir süreçten geçtiniz. Aynı zamanda da başarılı bir iş kadınısınız. özel hayatınızda da disiplinli bir yaşam tarzına sahipsiniz ve bir annesiniz. Peki, bu yoğun süreçte iş ve özel yaşamınızdaki dengeyi nasıl sağladınız?

Gün herkese 24 saat, günün her saatini en verimli şekilde kullanmaya çalışıyorum. Global Wellness Day’in tarihleri yaklaştıkça ağırlık ister istemez Global Wellness Day’e geçiyor. Diğer zamanlarda da önceliğim işim oluyor. İş, özel yaşam ve Global Wellnes Day arasındaki dengeyi iyi bir şekilde kurduğum için herhangi bir sorun yaşamıyorum. Bu da tamamen dengeli ve programlı yaşamla alakalı bir durum. Ayrıca üretmeyi çok seviyorum. 250 milyon insana dokunmuş olmak omuzlarıma öylesine büyük bir sorumluluk hissi yükledi ki artık durmam mümkün değil. Aksine bu durum beni daha da kamçılıyor. Global Wellness Day ile iyi yaşam için bir yola çıktık ve bu yolda milyonlarca kişi bizimle birlikte yürüyor. İnsanların bizden beklentileri var ve Global Wellness Day büyüme potansiyeli çok yüksek bir oluşum. Zaman zaman yorulduğum hatta hırpalandığımı hissettiğim anlar oluyor. Ancak akşam başımı yastığıma koyduğumda “Bugün de hem kendim hem de başkaları için bir şeyler ürettim” diyebilmek beni çok mutlu ediyor. Anlık, sadece zevk kaynaklı yapılan veya alınan şeyler beni mutlu etmiyor. önceliklerim farklı olduğu için planımı, programımı ona göre yapıyorum. Aksi halde bütün bunlar plansız ve programsız altından kalkılabilecek şeyler değil. Tabii bunları yaparken sporumu asla ihmal etmiyorum. çünkü spor benim için bir yaşam tarzı. Spor yapmadığım zaman mutsuz bir insan olurum. Bu nedenle ne olursa olsun haftada dört gün ağırlık egzersizimi ve kardiyo programımı yapıyorum. Beslenmeme çok dikkat ediyorum. çünkü sabah kalkıp aynaya baktığında mutlu olman lazım ki başkalarını da mutlu etmek için bir şeyler yapabilesin. Hepimiz için fiziksel görüntü önemli. Ancak yapılan sporun sağlığa da bir faydası var. Dolayısıyla sporu ihmal ettiğim zaman bütün bu söylediklerimin dışında bir yerde kalırım. Bunun da bir anlamı olmaz. Söylediklerimin arkasında durmayı ilke edinen biri olarak sorumluluklarımın bilincindeyim. Dolayısıyla sağlıklı yaşam adına bir kişiye bile örnek olursam ne mutlu bana.