Güzel Bir Gülümseme Kişinin Ruhuna Artı Değer Katar

Güzel Bir Gülümseme Kişinin Ruhuna Artı Değer Katar Güzel Bir Gülümseme Kişinin Ruhuna Artı Değer Katar

Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Kurucusu Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, gülüş tasarımı uygulamasının aşamalarını Klass’a anlattı..

Güzel bir gülümseme şüphesiz ki kişinin dış görünüşüne ve ruhuna artı değer katan bir unsur. Bu yüzden bir çok kişi alanında tecrübeli ve uzman hekimlerle bir araya gelerek bu problemlerine çözüm arıyor. İşlemler öncesi kişinin belirli testlerden geçirilip fiziksel ve ruhsal özelliklerine göre bir gülüş tasarımı uygulanması gerektiğini belirten Dt. Arzu Yalnız Zogun, hekimlerin bu uygulamayı yaparken altın oran kuralının göz önünde bulundurması gerektiğinin altını çiziyor. Gülüş tasarımı konusunda adını sıkça duyduğumuz ve elde ettiği başarılı sonuçlarla hastalarını daha sağlıklı ve güzel gülüşlere kavuşturan Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Kurucusu Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, gülüş tasarımı uygulamasının aşamalarını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini Klass okurları için anlattı.

 

“Gülüş tasarlarken belli kurallar çerçevesinde bunu gerçekleştiriyoruz. Bu altın orana göre yaptığımız bir planlamadır. Kişinin burun-kaş-çene ucu mesafeleri, yüzünün yuvarlak-köşeli oluşu, burun yapısı, çene yapısı, elmacık kemiği yapısı, göz rengi ve şekli, saç rengi gibi unsurların hepsi gülüş tasarımında bizim için referanstır. Kadın-erkek oluşu, meslekleri, sosyal duruşları ve kişilik yapıları hastaların estetik planlamamızda referans olan belli özellikleridir.”

 

Arzu Hanım, hastalarınızı daha sağlıklı ve daha güzel gülüşlere kavuşturabilmek adına uyguladığınız işlemler nelerdir? Bu konuda sizi nasıl bir çalışma süreci bekliyor?

Estetik diş hekimliğinde bizim önceliğimiz her zaman hastaların diş sağlığını ve kendi sağlıklı dişlerini koruyarak bunun üzerine hem estetik hem ağız sağlığını bir üst kademeye taşıyacak işlemler yapmaktır. Eğer hastaların kendi dişleri sağlıklıysa ve temel olarak da güzelse onları biraz daha parlatıp biraz daha güzelliklerini ortaya koyacak minimal tedavilerden tutun en sağlıksız ağızları güzel ve sağlıklı hale getirecek tedavilere kadar çok büyük bir yelpazede tedavi işlemleri uyguluyoruz. Hastalar her zaman estetik amaçlı bize başvurmazlar. Kendi dişleri varsa onları temizleyerek, cilalayarak veya minimal birkaç dokunuşla sanki estetik yapılmışçasına güzel bir görüntüye sahip olabilirler. Ama onun dışında eğer sağlıkları ve estetik açıdan da kötü bir görüntüyle hastalar bize başvurmuşlarsa her zaman önceliğimiz estetik bakış açısıyla güzelleştirirken hastanın ağız sağlığını korumak ve geliştirmektir. Bunun dışında genel ağız bakımı iyi yapılmamış bir ağızda hastanın kendi dişleri de güzel olabilir. Bunu ortaya çıkarmak bile bir estetik uygulamadır. Eğer kişinin dişleri sağlıklıysa ve sadece rengi kötüyse beyazlatma yaparak onu çok daha estetik bir görüntüye kavuşturabiliyoruz. Bir başka karşılaştığımız sorunlardan birisi de Gummy Smile (güldüğünde diş etlerinin fazla görünmesi) problemi. Bunun birkaç tedavi yöntemi var. Gülüş estetiğinde uyguladığımız yöntem olan bonding sistem ile bir veya iki seansta hastanın görünen bölgesindeki tüm dişlerini dolgu maddeleriyle çok daha sağlıklı ve güzel bir hale getirebiliyoruz. Bonding sisteminin en güzel tarafı hastanın kendi dişini koruyarak dolgu maddesiyle çalışarak estetik bir çalışma yapabiliyor olmamız. Estetik çalışmaların popüler ve bilinenlerinden biri olan lamine ise olmazsa olmazımız. Hem uzun vadede kullanılması açısından hem de dişin kalitesini arttıran sağlıklı bir uygulama olduğu için estetik görüntüyü sağlayan doğal çalışmalardan biridir. Hastaların kendi dişlerine daha önceden kaplama yapılmışsa kaplama şanslarını kaybetmişlerse yine lamine emax çalışmalarla hastalarımızı gülüş tasarımı doğrultusunda yeni kaplamalar ve yeni porselenler ile buluşturabiliyoruz.  

 

“GüLüŞ TASARIMI YAPARKEN YüZü BİR BüTüN HALİNDE ELE ALMAK GEREKİYOR”

Gülüş tasarımı yapmak için kişinin sadece dişleri üzerinde işlem yapmak yeterli midir? Yüzün başka bölgelerine de dokunulması gerekiyor mu? 

Sadece gülüş tasarımıyla da hastanın yüzünde ışıltılı genç bir görüntüyü rahatlıkla sağlayabiliyoruz. Ancak hastalarımızın beklentileri bazen bunun üzerinde olabiliyor. Yani dişleriyle çökmüş olan yanaklarının dolmasını, dişleriyle dudak yapısının kalınlaşmasını bekleyen hastalar varsa bu sadece gülüş tasarımı ile olacak bir işlem değildir. Bu noktada gülüş tasarımı yaparken yüzü bir bütün halinde ele almak gerekiyor. Eğer hastalarımız bize gülüş tasarımı için başvurmuşlarsa işlem öncesi onların tam istediklerini öğrenmek gerekiyor. çünkü Angelina Jolie’nin fotoğrafıyla gelip onun dişlerini istediklerini iddia eden hastaların yarısı genel olarak Angelina Jolie’nin yüzüne veya dudaklarına sahip olmak isteyen hastalardır. Bu yüzden bu değerlendirmeyi yaparken bir hekim olarak bunları göz ardı etmemek gerekiyor. Veya gülüş tasarımı için başvuran hastanın aslında tam olarak o yüzde neyi istediğini tam olarak anlamak daha doğru bir çalışma için rehber olacaktır. Bunun için öncelikle hastayı dinleyip nasıl bir görüntü istediğini anlamak gerekir. Gerekirse mock up çalışmalar üzerinden ilerleyerek sağlıklı bir gülüş estetiği sağlayabiliriz. Hasta dudağına bir işlem yaptırmak istiyorsa bunu gülüş estetiğiyle birlikte eş zamanlı olarak planlayıp bunların hep birlikte yapılması gerekir. Dudak dolgusu, yüz dolgusu ya da yüz estetiğine dair tüm planlamalar yapıldıktan sonra nasıl bir gülümsemenin o yüze yakışacağını önceden planlamak gerekiyor.

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Eylül sayısında..

Röportaj: özgün Küçükkahraman

Fotoğraflar: Mert Can Alşahin