Saint Benoît Lisesi La Galerie Sergi Salonunda Gravür Sergisi...

Saint Benoît Lisesi La Galerie Sergi Salonunda Gravür Sergisi... Saint Benoît Lisesi La Galerie Sergi Salonunda Gravür Sergisi...

Dünya Konsoloslar Birliği Başkanı ve Jamaika Fahri Başkonsolosu Aykut Eken ve eşi St.Kitts & Nevis Fahri Konsolosu Gönül Eken'in özel koleksiyonlarında yer alan XVIII. – XIX. yüzyıllar arasında kültürel, sosyal ve ekonomik hayatları yansıtan gravürlerin sanatseverlerle buluştuğu “Osmanlı Türkiye'sinde İstanbul'un Günlük Hayatından Gravürler ve Haritalar ” adlı görkemli sergisinin açılışı , 24 Ekim saat 18:30'da, Saint Benoît Lisesi “La Galerie” salonunda gerçekleşti. Sergi 23 Kasım'a kadar ziyarete açık kalacaktır.

XVI. – XIX. YüZYILLAR OSMANLI TüRKİYE’SİNDE İSTANBUL’UN GüNLüK HAYATINDAN GRAVüRLER VE HARİTALAR

16. Yüzyıla Ait Değerli Gravürler ve Haritalar

Tarih, genellikle yaşanan büyük devrimler, şaşırtıcı zaferler ve bitmek bilmeyen isyanlarla hatırlanır. Ama Tarih, aynı zamanda da, unutulmuş meslekler, eskinin günlük hayatları ve alışkanlıklarıdır… Başka bir deyişle, dolup taşan meydanlar, pazarlar, esnaflar…

Bu sergimizin hedefi, o dönemi güzel bir şekilde yansıtan gravürler ve gün ışığına yeni çıkmış olan haritalar yoluyla o dönemdeki yaşantıları size yeniden keşfettirmektir. Sayın Aykut Eken ve eşi Gönül Hanım’ın özel koleksiyonundan gelen bu gravürler, XVIII. – XIX. yüzyıllar arasında kültürel, sosyal ve ekonomik hayatları yansıtan gravürlerdir. Sergide yer alan bazı haritalar ise, XVI. yüzyıla aittir… Zaman içinde yaptıkları sayısız yolculuktan sonra günümüze ulaşan bu 100’e yakın tarihi eser, sizleri Türkiye’nin geçmişine götürecektir.

Değerli koleksiyoner Aykut Eken

Aykut Eken, 1947 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitimini Belçika’da, Université Libre de Bruxelles’de tamamlayan Aykut Eken, mimarlık bölümünden mezundur.
Aykut Eken, resim, gravür ve tarih tutkunudur. Şu anda da, FİCAC’ın (Dünya Konsoloslar Federasyonu) Başkanı ve Türkiye’nin Jamaika Cumhuriyeti Fahri Konsolosu’dur.
Koleksiyon yapmayı seven Aykut Eken, eşiyle birlikte, farklı ülkelerden edindiği yüzlerce esere ve geçmişin izlerini taşıyan yapıtlara da sahiptir.

Saint Benoît Fransız Lisesi ve La Galerie

Saint Benoît Fransız Lisesi kurulduğu günden bu yana sanata önem vermiş ve bu doğrultuda 2014 yılında donanımlı bir sergi salonuna kavuşmuştur. Yeni sergi salonumuz “La Galerie” adı altında Bedri Baykam, Yusuf Taktak, Mustafa Ata gibi önemli sanatçıların sergilerine ev sahipliği yapmıştır.

En son Ekim 2017 tarihinde La Galerie'de, Erol Makzume koordinatörlüğünde, dünya ve Türkiye basınında ses getiren ''Pierre Loti ve Hasan Silüetleri'' sergisi gerçekleşmiştir.

Sergi salonumuz 'La Galerie'' her yıl dünyadan ve Türkiye'den önemli sanatçıları konuk etmeye devam edecektir.

 

Saint Benoît Fransız Lisesi Hakkında

Saint Benoît Lisesi, 1783 yılından bu yana, insani değerleri ön planda tutan yaklaşımıyla eğitime hizmet görevini sürdürmektedir.

235 yıldır, nitelikli ve ayrıcalıklı eğitim kurumu kimliğinden ödün vermeden, Türk Gençliği’ne en iyi eğitimi vermeyi hedefleyen Lise, ''öğrencinin eğitici projelerin merkezinde'' olmasını sağlayan bir anlayışı benimsemektedir. Kurum projesinin temeli, gerek insani boyutta, gerekse profesyonel alanda başarıya ulaşmış bireyleri topluma kazandırmaktır.