Yorgun Gözler,Derin Çizgiler,Düşük Göz Kapakları İçin Oküloplasti Cerrahiyle Tanışın

Yorgun Gözler,Derin Çizgiler,Düşük Göz Kapakları İçin Oküloplasti Cerrahiyle Tanışın Yorgun Gözler,Derin Çizgiler,Düşük Göz Kapakları İçin Oküloplasti Cerrahiyle Tanışın

Dünyagöz Altunizade’nin uzman hekimi ve Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Kurul Üyesi Doç. Dr. Levent Akçay, insanları olduğundan daha yaşlı ve yorgun gösteren gözkapağı problemlerinin, iyi hekim, kişiye özel tedaviler ve son teknolojinin bir araya gelmesi sayesinde günümüzde sorun olmaktan çıktığını söylüyor.

Doğuştan gelen göz kapağı sorunları, geçen yılların etkisiyle göz kapaklarında oluşan kapak düşüklükleri ve göz çevresinde oluşan kırışıklıklara karşı çok çeşitli oküloplastik cerrahi teknikleri ve cerrahi dışı yöntemlerin geliştirilmiş olduğunu belirten Dünyagöz Altunizade’den Doç. Dr. Levent Akçay, “Doğuştan veya yaşlanmayla birlikte kaşta veya göz kapaklarında oluşan düşme ve torbalanmalar, göz çevrelerindeki kırışıklıklar, kişiye mutsuz, yorgun ve uykulu bir görünüm verebilir” dedi.

 

üst gözkapağı düşüklüğü kimlerde olur? Nasıl düzeltilir?

Kapak düşüklükleri doğuştan olduğu gibi ileri yaşlarda da gelişebilir. çocuklarda görme gelişimini engellediği ve görme alanını etkilediği için düzeltilmesi gerekir. Göz kapağının hareket etmesini sağlayan kas farklı yöntemlerle sıkılaştırılabilir ya da kapak askı yöntemi ile kaldırılır. çocuklarda geri dönüşümsüz göz tembelliğine neden olabilen kapak düşüklükleri görme aksını kapatıyorsa gecikmeden ilk fırsatta düzeltilmelidir; aksı kapatmıyorsa, ideal olarak 2-4 yaş arasında yapılan cerrahilerle iyi ve kalıcı sonuçlar alınabilmektedir. Bu nedenle ptozis olan bebekler için aileler en kısa zamanda bir oküloplastik cerrahi eğitimli bir göz doktorundan muayene randevusu almalıdırlar.

Ptozis, erişkin dönemde de ortaya çıkabilmektedir. Bu duruma nadiren bazı nörolojik rahatsızlıklar sebep olabilmekte ve ancak eğitimli bir oküloplastik cerrahın yapacağı bir muayene ile sebep ortaya konulabilmektedir. Genelde altta yatan sebep kapağı kaldıran levator kasındaki gevşemedir. Bu durumda kişiye ve probleme uygun biçimde ciltten veya kapağın iç kısmından uygulanan tekniklerle düşüklük düzeltilmektedir.

 

Gözkapağı düşüklüğü görmeyi nasıl etkiler?

Gözyaşının uygun miktarı görme fonksiyonu için çok önemlidir. Gözler açılıp kapanırken, üst göz kapağı gözyaşlarını eşit bir şekilde dağıtmakla görevlidir. Kapak düşüklüğünde ve kapak şekil bozukluklarında bu fonksiyondaki aksama, bulanık görmeye neden olabilir. Gözkapağı belirli bir oranın üzerinde gözü örterse, görme aksı kapanmakta ve gözümüze daha az ışık girerek karanlık-loş görmeye neden olarak; üst ve yan taraftaki görme alanının kısıtlanmasına da sebep olur. Kapak çok düşük ise beynimiz alın kaslarımıza görev verip kaşı yükselterek kapağı açmaya çalışır; buna bağlı olarak alın çizgileri derinleşebilir ve alın kasları yorulunca ağrı ortaya çıkabilir. Yine cildimiz çok sarkık biçimde kirpiklerimize değdiğinde, beynimiz yorgunluk sinyali alır ve çalışırken, okurken daha çabuk uyku moduna geçer. Sonuçta bütün bunlar bizi daha yorgun göstermekle kalmayıp, yorgun hissetmemize de neden olabilmektedir.

 

Gözkapağının estetik problemlerine nasıl müdahale edilir?

Kapak problemlerine cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle yaklaşabiliriz. Kişinin problemi doktor ile detaylı olarak analiz edilir; sadece cerrahi ile düzelebilecek durumlar için anatomiye uygun cerrahi planı yapılır. Diğer durumlarda botoks, dolgu, plazma tedavisi, radyofrekans, PRP, mezoterapi, gibi pek çok yardımcı yöntem kullanılır. önemli olan hastanın gereksinimlerine yönelik en kalıcı etkili, uzun iyileşme süreci gerektirmeyen ve yapısına uygun tedavinin tek başına veya kombine olarak uygulanabilesidir.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Kasım sayısında...