Boşanma Nedenlerinin Başında Sosyal Medyanın Etkileri ve Aile İçi Şiddet Geliyor

Boşanma Nedenlerinin Başında Sosyal Medyanın Etkileri ve Aile İçi Şiddet Geliyor Boşanma Nedenlerinin Başında Sosyal Medyanın Etkileri ve Aile İçi Şiddet Geliyor

Başarılı Avukat Leyla Yüzücü artan boşanma davalarını, güncel nedenlerini, şiddetin etkilerini ve sonuçlarını Klass’a anlattı..

çağdaş yaşam tarzının ve çağdaş toplumun beraberinde getirdiği birtakım sorunlar aile yaşamında gerilime yol açan nedenlerden sadece biri olurken günümüzde boşanma oranları oldukça arttı. Avukatlığı, yasa maddelerinin yorumlanmasının ötesinde yaşam biçimi olarak gören ve uzun zamandır kadınların aile hukuku alanındaki sorunları ile ilgilenen; müvekkilinin sadece vekili değil, dert ortağı ve sırdaşı olarak insani dokunuşlarla davalarına yaklaşmayı tercih eden başarılı Avukat Leyla Yüzücü ise bu konuda önemli noktalara parmak basarak boşanma sürecini, öncesini ve sonrasını büyük bir titizlikle yönetiyor. Avukat Leyla Yücüzü son günlerde artan boşanma durumlarının nedenlerini, süreçlerini ve boşanma sonrası hukuki sonuçları Klass okurları için anlattı.

 

“Boşanma sebebi en çok ‘şiddetli geçimsizlik’ olarak ifade edilse de internet ve sosyal medyanın getirdiği kişisel sorunlar, aile içi şiddet, ekonomik yetersizlik, cinsel sorunlar, güvensizlik, tahammülsüzlük, özellikle bizim toplumumuzda yaşanan; tarafların kendi ailelerinin evlilik üzerindeki etkileri, eşler arasındaki duygusal çekimin kaybolması ve sadakatsizlik; bize intikal eden olaylarda en çok karşılaştığımız, en yaygın boşanma sebepleri olarak karşımıza çıkıyor.”

 

“Hukuk büromuza boşanma fikri ile gelen insanların bir kısmı boşanma kararını kesin olarak verememiş bir halde, “dava açarsam beni nasıl bir süreç bekliyor, nelerle karşılaşırım, haklarım nelerdir” sorularına cevap arıyorlar. Bu soruların cevapları “boşanacak tarafların kim olduğuna, boşanma sebeplerine, tarafların ekonomik-sosyal durumlarına” göre çok değişir.”

 

Leyla Hanım, öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Başarılı bir avukat olarak mesleğinizdeki öncelikleriniz nelerdir?

Konya doğumluyum. İzmir’de okuduğum Hukuk Fakültesi’nden 18 yıl önce mezun oldum.16 yıldır kendi hukuk büromu yönetiyor; ekibimle beraber Etiler’deki ofisimde mesleğimi icra ediyorum. Avukatlığı, yasa maddelerinin yorumlanmasının ötesinde yaşam biçimi olarak görüyorum. Banka ve diğer kurumsal müvekkillerimde oldu. Ancak; uzunca zamandır kadın olduğumdan olsa gerek özellikle hemcinslerimin aile hukuku alanındaki sorunları ile ilgili olarak çalışıyorum. Hukuk büromda fikri mülkiyet gibi özel alanlarda da hizmet veriyoruz ancak ağırlıklı olarak boşanma davaları çalışma alanımız haline gelmiş durumda. çünkü müvekkilin; sadece vekili değil, dert ortağı, sırdaşı olan, özellikle aile birliğinin sonlandırılmasına ilişkin kararın uygulamaya geçirilmesi aşamasında en az yıkımla ama en çok kazanımla sonuç almaya çalışırken, insani dokunuşlarla davalarına yaklaşmayı tercih eden biriyim. Her alanda hizmet vermiyoruz ancak çalıştığımız alanda da samimi, güvenilir ve profesyoneliz.

 

Günümüzde en yaygın boşanma sebepleri nelerdir?

Boşanma sebebi en çok ‘şiddetli geçimsizlik’ olarak ifade edilse de internet ve sosyal medyanın getirdiği kişisel sorunlar, aile içi şiddet, ekonomik yetersizlik, cinsel sorunlar, güvensizlik, tahammülsüzlük, özellikle bizim toplumumuzda yaşanan; tarafların kendi ailelerinin evlilik üzerindeki etkileri, eşler arasındaki duygusal çekimin kaybolması ve sadakatsizlik; bize intikal eden olaylarda en çok karşılaştığımız, en yaygın boşanma sebepleri olarak karşımıza çıkıyor.

 

“PRENSİP OLARAK BİZ MüVEKKİLLERİMİZİN KESİN KARAR VERDİKLERİNDEN EMİN OLDUKTAN SONRA DAVA AçMAYI TERCİH EDİYORUZ”

Boşanmak isteyen insanlar neyi bilmek istiyorlar, hangi sorularla geliyorlar?

Hukuk büromuza boşanma fikri ile gelen insanların bir kısmı boşanma kararını kesin olarak verememiş bir halde, “dava açarsam beni nasıl bir süreç bekliyor, nelerle karşılaşırım, haklarım nelerdir” sorularına cevap arıyorlar. Bu soruların cevapları “boşanacak tarafların kim olduğuna, boşanma sebeplerine, tarafların ekonomik-sosyal durumlarına” göre çok değişir. O yüzden burada genel bir cevap vermek “hastayı görmeden reçete yazmaya benzer”. Nasıl her ilişki bireysel ve kendine özgü ise her boşanma davası da kendine özgü başlayacak ve ilerleyecektir.  örneğin 18 yaşından küçük müşterek çocuklar varsa velayet hakkı tartışılabilecekken; şiddet varsa koruma ve uzaklaştırma önlemleri devreye girebilecektir. özellikle çekişmeli boşanmalarda boşanmaya sebebiyet veren ve taraflara önemsiz gibi gelen bir olay ya da belge, yargılamanın seyrini çok farklı yönde etkilemektedir. Bu sebeple boşanma konusuyla bize gelenlerin öncelikle; evliliklerini ve onları bize getiren hikâyelerini dinliyoruz, acil bir önlem alınması gereken bir hal varsa onları bu konuda uyarıyoruz, sorularını cevaplıyoruz ve kesinlikle birkaç gün çevresel etkenler ve başkalarının görüşlerinin etkisinde kalmadan düşünmelerini ve kesin kararlarını vermek için acele etmemelerini öneriyoruz. Prensip olarak biz müvekkillerimizin kesin karar verdiklerinden emin olduktan sonra dava açmayı tercih ediyoruz.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Aralık sayısında..