Kadın Futbolu
Diğer Tüm YazılarErkek egemen dünyanın en eğlenceli oyunlarından biri olan futbol uzun bir süredir kadınların da gündeminde..Güç,strateji,teknik,taraftar içeren ,kitleleri peşinden sürükleyen bir spor dalı olması sebebiyle..kadın sporcular için zorlayıcı yanları olduğu gerekçesiyle zaman zaman oldukça eleştiriler alan,cinsiyetçi bir yaklaşımla sorgulanan bir alan Kadın Futbolu..
Kadın Futbolu demek bile bana cinsiyetçi geldiği için ve kadınların içinde yer aldıkları işlerin eleştirilmesi..zaten yeterince güç olan varolma alanlarının sorgulanması..ve bunun özellikle çok daha erkek sporu olarak kabul edilen bir alanda yapılması..kadın sporcular için oldukça zorlayıcı tabii ki..
Türkiye’de bu konu ile ilgili çalışmalara baktığımızda ; futbolu daha geniş kitlelere ulaştırmaya çalışan, tribün ve sahadaki cinsiyet ayrımının azaltılmasına yönelik adımlar atan Türkiye Futbol Federasyonu için Kadın Futbolu özel bir önem taşıyor. TFF Futbol Gelişim Direktörlüğü tarafından yürütülen eğitim ve tanıtım çalışmaları sonucunda kısa sürede Kadın futbolunda önemli gelişmeler yaşanmakta..destekler oldukça önem arzetmektedir. Ülkemizde son yıllarda bilinirliği daha da artan bu spora Türkiye Futbol Federasyonu , kulüplere verdiği destek, kadın futbolu alanında antrenör eğitimi ve sporcuların gelişimine yönelik çalışmalar ile sahip çıkmakta.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun amaçları arasında en önemlilerinden biri "Futbol erkek oyunu değildir" kavramını yerleştirerek ve tüm kamuoyunun da desteğini alarak kız çocuklarının futbol oynamasını teşvik etmek olması oldukça değerli.
Bu bağlamda Kadın Futbolu’nun tarihsel gelişimine baktığımızda ; kadınlar arasındaki ilk futbol maçının 1895 yılında, Kuzey Londra'da oynandığı bilinmektedir. 1917 Ağustos'unda The Munitionettes' Cup olarak tanınan Tyne Wear & Tees Alfred Wood Munition Girls Cup resmi adına sahip bir futbol turnuvası başlatıldı ve iki sezon boyunca bu turnuva düzenlendi. 1920 yılında Dick, Kerr's Ladies FC ile bir Fransız takımı arasında oynanan maç, uluslararası anlamda oynanan ilk kadın futbol maçı olarak tarihe geçti.Ancak 5 Aralık 1921'de Futbol Federasyonu, futbolun kadınlara göre bir spor olmadığı gerekçesiyle kendisine bağlı sahalarda kadınlar tarafından futbol oynanmasını yasakladı. 10 Aralık 1921 günü 30 kadar kadın futbol takımının katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonucunda, bağımsız bir Bayanlar Futbol Birliği (Ladies' Football Association) kurulması kararı çıktı.Ertesi yıl, bu kurum tarafından ilk futbol turnuvası gerçekleştirildi.
1969'a gelindiğinde, Futbol Federasyonu'na bağlı olarak Kadınlar Futbol Birliği (Women's Football Association) kuruldu. 1970-71 sezonunda ilk resmî kadın futbolu turnuvası olan FA Women's Cup düzenlendi. 1975'te AFC Kadınlar Asya Kupası, 1983'te OFC Kadınlar Uluslar Kupası, 1984'te Avrupa Turnuvası'nda Temsil Edilen Kadın Takımları Şampiyonu adıyla ilk resmî Avrupa şampiyonası, 1991'de ilk resmî FIFA Kadınlar Dünya Kupası, CONCACAF Kadınlar Şampiyonası ve Afrika Kadınlar Şampiyonası düzenlendi. Kadın futbolu, ilk kez 1996 Yaz Olimpiyatları programına dahil oldu. 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası, 7 Haziran - 7 Temmuz tarihleri arasında Fransa'da düzenlendi.Uluslarası Futbol Federasyonu Birliği (FIFA) üyesi 177 kadın milli futbol takımı bulunmaktadır.
Türkiye’de ise ; İlk lig 1994'te kurulmuş. Türkiye'de 1954 yılında Mithatpaşa Stadı’nda İzmir Kadınlar Futbol Takımı ile İstanbul Kadınlar Futbol Takımı arasında oynanan maçla macerasına başlayan kadın futbolunun düzenli bir organizasyon haline gelmesi 1994 yılını buluyor. Bir dönem ara verilse de 2006-07 sezonundan itibaren TFF bünyesinde yeniden oynanmaya başlanıyor. Kulüpler arasında rekabet sözkonusu ama en büyük gayeleri kadın futbolunun gelişimini sağlamak. Bu konuda erkek liglerinden ayrılıyorlar.
Genel olarak ; ligin ve oyuncuların amatör statüde olmaları en büyük sorunlardan biri. Antrenör ve yönetici sayısına baktığımızda da çok az kadın antrenör var.Bu durum görünürlüğü azaltıyor, kulüpleri ve oyuncuları finansal anlamda zor durumda bırakıyor, aynı zamanda takımların orta ve uzun vadeli planlamalar yapmalarına engel oluyor.
Altyapı sorunlarının önem kazandığı bu alanda; finansal, lojistik ve teknik birçok problem irdelenirken yine de en önemli nokta maalesef kadınlara karşı oluşturulmuş katı toplumsal normların öne çıkması ve bununla mücadele edebilmek.
Futbol kulüplerine "ceza" olsun diye tribünlerin sadece kadın taraftarlara açıldığı spor kültürümüzde, tribündeki erkek egemen şiddete, küfüre ve vandallıklara tüm kulüplerin tepki ve yanıt vermesi en güzel gelişmelerden.. Kadın futbolcuların,kadın antrenörlerin görünürlüğü ,spor programlarında, medya alanında çalışan kadınların varlığı son derece önemli..
Kadın futbolunun daha görünür, bilinir ve takip edilir olması için maçların canlı yayınlanmasının gerektiği,sponsor desteği,sosyal medya farkındalıkları sık sık dile getirilen talepler aslında..
Kadınların futbolda var olma mücadeleleri, Türkiye'deki sosyal ve kültürel diğer tüm alanlarda var olma mücadelelerine çok paralel. Bu alanda gelişim devamında da kadın futbolunun gelişimini tabii ki sağlayacak.
Bu alanda en büyük çabayı gösteren ve kayda değer başarılar elde eden kulüplerden Beşiktaş Jimnastik Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan’a Beşiktaş Spor Kulübü Vodafone Kadın Futbol Takımını ve merak ettiklerimizi sordum.
1-Kadın futbolu denince futbol konusunda profesyonel biri olarak ne söylemek istersiniz ya da nasıl bir tanımlama yaparsınız?
Kadın Futbolu öncelikle her alanda cinsiyet eşitliği algısının oluşturulması;
erkek sporu denilen bir alanda kadın gücünün gösterilmesi konusunda toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda var olması ve sürdürülebilmesi için oldukça önemlidir.
Hepimizin bildiği gibi futbolun erkek sporu olduğu algısı maalesef toplumumuzda var.
Kadın futbolu, kadınların her alanda başarılı olabileceğinin bir kanıtı.
Potansiyeli olan her kadın, geliştirildiğinde iyi bir futbolcu olabilir.
Cinsiyete bağlı olmaksızın tamamen potansiyel ve gelişim odaklı bir spor olduğunu Kadın Futbol takımları, Kadın Futbol ligi göstermektedir.
2-Dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’de kadın futbolunu hangi düzeyde görüyorsunuz?
Türkiye’de kadın futbol liginin kurulmasıyla birlikte, kadın futbolunun profesyonel anlamda da gelişmeye başladığını görüyoruz.
Hem Beşiktaş hem de diğer takımların Kadın Futbol takımları, Türk futbolunun gelişmesi ve cinsiyet algısının kırılması noktasında oldukça önemli bir yere sahip.
Dünya kadın futbolu ile karşılaştırma yapmak ne kadar doğru tartışılır.
Kadın futbolu ligi ülkemizde geç kurulmuş olsa bile; kadın Futbolu takımları açısından gayet iyi ve gelişmeye çok açık bir düzeyde olduğumuzu,
yeni bir yapılanma olmasına karşın, şu anda iyi bir ilerleme kaydettiğimizi söylemek mümkün ama tabi ki henüz istenilen seviyede değil ne yazık ki.
Bana göre bu konuda emekleme dönemimiz devam ediyor ama bebek ayağa kalktı kalkacak.
Hala önünde olduğumuz ülkeler olmasına rağmen Erkek takım seviylerindeki karşılaştırmalara baktığımızda bir çok dünya ülkesinin gerisindeyiz.
Mesela Avusturya’daki kadın takımlarının kendi antrenman sahaları ve stadları var.
Juventus kadın takımı çoğu erkek takımının ulaşamadığı bir tesise sahip.
Barcelona kadın takımının forması aynı zamanda Barcelona takımının 4. Forması olarak lanse edildi.
Kendimizi bu gibi futbol ülkeleri ile kıyaslayınca tabi ki yolun başındayız fakat ülkemizin futbola olan sevgisi ve desteğini de gördükçe 5-6 yıl sonra bambaşka bir yerde olacağımıza da şüphem yok.
Hem dünya genelinde hem de ülkemizde büyük bir dönüşüm olduğunu gözlemliyorum.
2017 yılında dünyada bir ilki gerçekleştiren Norveç, erkek ve kadın milli takımlarında oynayan futbolcularının eşit maaş alacağını açıklamıştı.
Bu rüzgardan kısa sürede etkilenen bir diğer ülke ise yakın komşusu Danimarka olmuştu.
2020 yılında Brezilya Futbol Konfederasyonu Başkanı’nın ’’Mart ayından itibaren kadın ve erkek futbol takımları ödüller ve günlük ödenekler açısından aynı parayı alacaklar’’ şeklinde yaptığı açıklamanın hemen ardından İrlanda’dan duyduk eşitlik seslerini.
Kadın futbolunun giderek değerli hale geldiği bir dünyada İrlandalı erkek futbolcular, kadınlarla aynı ücreti almak için kendi maaşlarında indirime gidilmesini kabul ettiler.
Bence bu çok ama çok kıymetli bir duruş ve tüm dünyanın alması gereken bir mesaj.
Ülkemize baktığımızda ise Kadın Futbol Takımlarının gün geçtikçe sayılarının artması ve futbola son derece hevesli olan ve heyecanla takip eden yeni nesil kız çocuklarının varlığı bence son derece ümit verici. Kadınlar tarih boyunca dünya genelinde birçok alanda olduğu gibi futbol konusunda da baskılandı ve çoğu zaman ötekileştirildiler.
Ama gerek mevcut yöneticilerin kadına ve Türk Kadın futboluna verdikleri önem gerekse yeni neslin kadın futboluna verdiği değerle ben yeni bir tarih yazmanın eşiğinde olduğumuzu düşünüyorum.
3-BJK‘nün kadın futbolu ile ilgili çalışmaları-başarıları hakkında bilgi verir misiniz?
Beşiktaş Kadın Futbol Takımı; gerek sporcuların eğitimi, kişisel ve mental gelişimleri gerekse futbol bilgileri ile sürekli gelişen, yenilenen ve üzerine hep artı değer katan bir takımdır.
Lige yeni takımların da katılmasıyla rekabet daha da arttı.
Ligde liderliğimizi koruyoruz aynı zamanda ligde en çok gol atan takım olma özelliğimiz var.
Bol gollü geçirdiği maçlar ile de seyirciye futbol şöleni yaşatıyor.
Bundan dolayı çok mutluyuz.
Kadın futbol takımımız birçok konuda da öncü olmaktadır.
4-BJK’nün kadın futbol takımının gelecek projeleri nelerdir?
Öncelikle tesislerin ve antrenman alanlarının iyileştirilmesini ve daha efektif hale getirilmesini hedefliyoruz.
Tabii ki yakın gelecekteki asıl amacımız ligi şampiyon tamamlamak.
Bu süreç içerisinde kadın futbolcularımızın gelişimlerini destekleyerek daha da iyi futbol ortaya koymaları için çalışıyoruz.
Bu alanda çeşitli projelerimiz var.
İlerleyen süreçlerde kadın futbolu için kendi öz kaynağımızı oluşturmak adına, akademilerle kadın futbolcu geliştirmeye ve yetiştirme planlarımız da var. Bu projemize geçtiğimiz aylarda start verdik.
Ayrıca UEFA ile sürekli gelişim için görüşmekteyiz.
Kendileri de ülkemizde kadın futbolunun gelişimine destek olmakta.
Yakın zamanda onlarla organize edeceğimiz birkaç eventimiz olacak.
Hedefimiz ülkemizi gururla burada da temsil etmek.
5-8 Mart haftası dolayısıyla kadınlara ve spor dünyasında varolmaya çalışan kadın sporculara ne gibi bir mesajınız var?
Kesinlikle içinde spor aşkı olan her kadının; sporun türü her ne olursa olsun, gelişmek ve profesyonelleşmek için mutlaka hayallerinin peşinden gitmeleri ve
asla vazgeçmemeleri gerektiğini vurgulamak isterim.
Kadınların spor dünyasında var olmaları adına ebeveynlere de küçük yaşta kız çocuklarını bir spor faaliyetine yönlendirmeleri, hayallerini gerçekleştirmek için destek olmaları gerektiğini düşünüyorum.
Küçük yaşta sporun içinde olan kız çocukları temelden yetiştiği için profesyonel spor hayatına daha özgüvenli adım atacaklardır.
Bu vesile ile de tüm kadınlarımızın Kadınlar Gününü kutlarım.
Fırat Fidan’a verdiği bilgiler adına çok teşekkür ederken..Hayatın her alanını güzelleştiren kadınları sahalarda daha çok görmek umuduyla….
Diğer Tüm Yazılar