16 milyon kişinin yaşadığı kozmopolit şehir İstanbul’umuzda birçok kez yanından öylece geçip gittiğimiz Charles King’in Midnight At The Pera Palace kitabından uyarlanan Pera Palace’ta Gece Yarısı dizisi ile kişilerde merak uyandıran Pera Palace Hotel…



Birçok döneme tanıklık eden Pera Palace bir hotelden daha fazlası, bir dönem şehrin nabzının attığı Küçük Avrupa diye adlandırılan ihtişamlı semtte, şehrin ruhunu, dokusunu barındıran değerli tarihi yapımız. Osmanlı’nın çöküşünden cumhuriyetin kuruluşuna ne savaşlar ne göçler gördü. Kadim tarihin izlerini sakladı.
Benim için en önemli değeri Atatürk’ün uzun dönem burada kalmış olması. Önemli görüşmelerini, misafirlerini burada ağırlaması ve ölümünün 100.yılında 101 numaralı bu odanın müzeye çevirili müze otel konumunda olması. Ölümünden 10 yıl önce kendisini ziyaret eden Hintli mihrace ile kahve içip dünya gündeminden bahsederler ardından mihrace ülkesine döndükten sonra devlet kahinine Atatürk’ün doğum haritasını vedik astrolojiye uygun çıkarttırıp seccadeye işlettirir. Motiflere gelecek olursak secde kısmına latin rakamları ile saat 09:07 olarak işlenmiş. Bu kalp durması 09:05, beyin ölümü ise 09:07 olarak yorumlanıyor. Akrep ve yelkovanın etrafında 10 tane kasımpatı çiçeği var bu Doğu ekolünde ölümü sembolize eder ve bu çiçeğe cenaze çiçeği de denir. Akrep ve yelkovanın bağlantı göbeğinden 11 gül yaprağı dalları uzanıyor bu da 11.ay olan kasımı gösteriyor. Kenarlarda aşağı bakan fil uğursuzluğu, saatin yanlarında bulunan kanatları kapalı kuşlar ise özgürlüğün sona erdiğini ifade ediyor. Ölümünden sonra sırları ortaya çıkan bu seccade için prensese ve kâhine ise ulaşılamadı. Acaba prenses Atatürk’ü uyarmak mı istedi?
Ve dizide konu edilen Peride karakteri ve mendilin kurgu olduğunu öğrendim. Görevlilere diziden sonra en çok sorulan buymuş.
Dünyaca ünlü Orient Express Paris-İstanbul seferlerini yaparken yolcuların lüks bir konaklama yerine ihtiyacı vardı bu sebeple 1895’te balo ile açılışı gerçekleşti. Misafirler öyle değerliydi ki Sirkeci garından tahtırevan ile taşınıyorlardı. Güzide semtte ilklere imza attı. O dönem Osmanlı Sarayları dışında elektrik verilen ilk yapı oldu. İlk elektrikli asansör buraya kuruldu. İlk yılbaşı balosu burada yapıldı. Mutfağa gelecek olursak ilk köri sosu ve ilk kurbağa çorbası da burada yapıldı. Adına kitaplar yazıldı. Tarihçi-yazar Andreas Augustin otelin 121.yılı için Pera Palace Hotel kitabını ve  Abidin Dino Pera Palace kitabını yazdı. Ahmet Ümit-Elveda Güzel Vatanım, Jac Deleon-The Pera Palace, Gerard Oberle-Pera Palace, Serenad-Livaneli, Doğu Ekspresi’nde Cinayet-Agatha Christie’nin romanı burada geçmektedir. Agatha Christie bu romanını burada yazarken 11 gün kayboluyor kimse kendisinden haber alamıyor, medyuma bu durumu sorduklarında ise kapı yanında bir anahtar olduğunu ve gizemin onda olduğunu söylüyor. Bu anahtara da Ahmet Ümit Agatha’nın Anahtarı romanını yazıyor.
Ayrıca ittifakçılar ve General Hemington’ın çay saatleri için burayı seçerler. Zsa Zsa Gabor, Arthur Conan Doyle, James Baldwin, Umberto Eco, Mark Twain, Ernest Hemingway, Greta Garbo, Baker, İran Şahı Mehmet Ali Kaçar ve Reza Pehlevi, İngiliz Kralı VIII. Edward, Sırbistan Kralı Pierre, Almanya Büyükelçisi Von Papen, Amerikan First Lady Jacqueline Kennedy gibi pek çok önemli ismi misafir etti.
Dilerseniz oteli ziyaret edip Atatürk’ün müze odasını 15:00-16:00 arasında ziyaret edip, pastanesinde 15:00-18:00 arası çay saatinde açık büfeyi kullanabilirsiniz.
Tarihimizi, değerlerimizi bilip kıymet bilip sahip çıkmak dileğiyle…
  Diğer Tüm Yazılar