Ev sahipleri artık tahliye taahhütnamesi almadan evlerini kiraya vermiyor üstelik tarih kısmı boş olan bir taahhütnameye imza atmalarını istiyor.
Tarih kısmı boş olan bir tahliye taahhütnamesi, hukuken geçerli sayılabilir mi?
Yargıtay kararlarına göre geçerli sayılır . Yargıtay’ın bu konudaki gerekçesi; kiracı, tarih bölümü boş olan taahhütnameye imza atarak, davacı ev sahibine istediği tarihi yazma yetkisi vermiştir sonucuna da katlanmak zorundadır diyerek boş tarihli tahliye taahhütnamesinin geçerliliğiine ilişkin de içtihat oluşturmuş oldu.
Taahhütnamenin geçerli olabilmesi için ayrıca kira kontrat tarihinden sonraki bir tarihe düzenlenmesi gerektiğini ve eğer mülk bir aile konutu olarak kiralanıyorsa tahliye taahhütünde eşin imzasına da yer verilmesi gerektiğini hatırlatmak isterim.
Geçersiz Sayılabilecek Durumlar;
Kira sözleşmesiyle aynı gün imzalanmışsa Geçersiz olabilir.
Baskı veya zorlamayla imzalandıysa Mahkemede iptal edilebilir.
Kiracı dışındaki kişiler imzaladıysa Geçerli sayılmaz.
Tahliye taahhütnamesinin noterden yapılması zorunlu mu? Sorusu akıllara gelebilir.
Hayır, tahliye taahhütnamesinin noterden yapılması zorunlu değildir. Ancak noter onaylı tahliye taahhütnamesi hukuki güvence açısından daha avantajlıdır.
Noterden Yapılmasının Avantajları vardır. Şöyleki;
İspat Kolaylığı ,Noter onaylı taahhütname, kiracının gerçekten rızasıyla imzaladığını kanıtlar.
Tarih Değiştirme İhtimali Ortadan Kalkar, Kiracı sonradan “boş imzaladım” veya “baskı altında imzaladım” diyerek itiraz edemez.
İcra Takibinde Avantaj Sağlar, Noter onaylı taahhütname ile mahkemeye gitmeden doğrudan icra yoluyla tahliye talep edilebilir.
Eksik veya yanlış düzenlenmiş taahhütnameler, mahkemede geçersiz sayılabilir.
Eğer hukuki bir sorun yaşanırsa, bir avukata danışarak sürecin doğru şekilde yönetilmesi önerilir.
Ayşegül MERMER
Diğer Tüm Yazılar