Bazı alışkanlıkları yok edemezsin, sadece değiştirebilirsin. Vardır ya hani, hayat iyi güzel devam ediyordur da bazı detaylar değişir. Dahil olanlar olur hayatına, sonrada dahlini yok edenler. Sadece hayatına eşlik eden insanlardan bahsetmiyorum. Hareket, düşünce, tavır! Her ne olursa olsun. Alışmışsındır ya bir kavrama. İşte ondan ayrılmak, vazgeçmek veya değiştirmek bazen gerçekten zor oluyor.


Alışkanlıklarımızı kazanırken hiç zorlanmayız. Çünkü, alışkanlıklar yapmaktan hoşlandığımız, keyif aldığımız davranışlardır. Kolayca kazandığımız kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçmek oldukça zor ama istediğin gibi özgür biri olmak istiyorsan, bu sürecin kontrolünün tamamen sende olduğunu unutmamalısın.
Her yeni yılın başında, kilo vermek, İngilizce veya başka bir dil öğrenmek, daha çok kitap okumak gibi değişik konularda kendimize söz veriyoruz. Sigarayı bırakacağımıza, ailemize daha çok zaman ayıracağımıza, abur cubur yemeyi azaltacağımıza (mesela ben kendi adıma geceleri yatarken çikolata yemeyeceğime her gün söz veriyorum), daha düzenli bir hayat süreceğimize....

Ne tür kötü alışkanlıkların olursa olsun, (ister aşırı yemek yeme, ister sigarayı bırakma, ister bazı şeyleri sürekli erteleme gibi,) bunlardan kurtulabilir, kendi mutluluğunu, sağlığını ya da başarını engellemekten vazgeçebilirsin. Bu işin anahtarı; kötü alışkanlıkların nedenlerini saptamaktan geçiyor. “Neden?” sorusunun yanıtını bulduğunda birçok şeyi halletmiş oluyorsun. “Neden geç kalıyorum? Neden sigara içiyorum? Neden gevşemek için alkole ihtiyaç duyuyorum? Neden bu kadar çok çalışıyorum?” gibi, örnekler çoğaltılabilir.
Eskiden sürekli sigara içme alışkanlığım vardı ve özellikle sinirlendiğim zamanlar tüm hücrelerime kadar sigara içme isteği ile yanıp tutuşuyordum. Sigara tiryakileri bu hissin nasıl bir şey olduğunu çok iyi anlayabilir. Öfkeli olduğum bir gün yine deli gibi sigara içme isteği duyuyordum.

Sonra bu hissin farkına varınca kendime daha çok öfkelendim!  Nasıl bir sigara bana hükmedebilir?

Beni o mu yönetiyor? Benim sakinleşmek için sigaraya mı ihtiyacım var?, Saçma.! Özgür olduğumu düşünen ben bir tütün parçasına mı bağlıyım? Hayır! Kendimle yaptığım bu kısa konuşma sonrasında sigara alışkanlığımı  bıraktım..
Bir tür altın kuralı var alışkanlıkları değiştirmenin. Çok ama çok denemek, mücadele etmek, yılmamak. Bunun için güçlü araçlara ihtiyaç var. Temelinde asla sona erdirmeyi düşünmediğin alışkanlıklar olabilir. Ama rutin dediğimiz sürekli uyguladığın davranışlarını değiştir. Tabii ki söylemek yapmaktan daha kolay. Alışkanlıklar mücadele etmediğin sürece değişmez. Yerine yeni bir rutin başlatmalısın. Mesela yogaya başla veya mandala yap.. En azından zihnini sakinleştirmene ve kendini kontrol etmene yardımcı olacaktır.

  Diğer Tüm Yazılar