70. Sanat Yılını Kutlayan Duayen Sanatçı Haldun Dormen: “Hayatımın En Önemli Duygusu Umut”

70. Sanat Yılını Kutlayan Duayen Sanatçı Haldun Dormen: “Hayatımın En Önemli Duygusu Umut”   70. Sanat Yılını Kutlayan Duayen Sanatçı Haldun Dormen: “Hayatımın En Önemli Duygusu Umut”

Türk Tiyatrosu’nun yaşayan efsanesi Haldun Dormen, bu yıl sanat hayatının 70. yılını kutluyor. Dormen ve Çağla Canbaz, Milliyet Sanat’ın Mayıs 2024 sayısı için gerçekleştirdikleri özel söyleşide, tiyatroda geçen bir ömrü konuşuyorlar. “Hayatımın en önemli duygusu umut. Çünkü umutsuz hiçbir şey yapılmaz. Hiç kimse, özellikle gençler umutsuz olmamalı,” diyen usta sanatçı “Bir şey kapanır, bir şey biter ama yeni bir şey doğar. Her kapının arkasında bir ışık vardır,” diye devam ediyor.    

“Ben her şeyi insanlarla paylaşmayı se­viyorum.”
 
Henüz 20 yaşındayken adım attığı tiyatro dünyasında azmi, inancı, tükenmeyen enerjisi ve yarattığı Dormen Ekolü ile bir efsane haline gelen Haldun Dormen, 70 yılı aşkın sanat hayatında kendisini en çok insanları sevmenin motive ettiğini söylüyor: “İnsanları sevdiğim için insanları heye­canlandırmaktan çok hoşlanıyorum. Onları sevindirmek, güldürmek beni çok mutlu ediyor. Ve tüm bunları insan­larla paylaşmak. Ben her şeyi insanlarla paylaşmayı se­viyorum.” Yola ilk çıktığı zamanlarda birkaç defa pes eder gibi olduğunu söyleyen usta sanatçı “Ama pes etmedim. Çünkü çok balta­lamaya çalışanlar oldu ilk başta. ‘Zengin çocuğu, ne işi var bu tiyatro işinde?’, ‘Zaten kabiliyetsizsin!’ filan gibi, böyle birtakım abuk sabuk şeyler. Ama sonra bir kulağı­mı, bir gözümü kapattım ve devam ettim. İyi ki de devam etmişim,” diyor.
 
“Oynamaktan en çok zevk aldığım rol Prens Mikhail”
 
Oynamaktan en çok zevk aldığı rolün “Şahane Züğürtler”deki Prens Mikhail rolü olduğunu söyleyen duayen tiyatrocu Haldun Dormen bunun sebebini ise “Çünkü o adam, bana çok benziyordu. Benim duygularımdan onda da vardı. Aşağı yukarı 650 defa oynadım. Ondan ayrıldığım zaman çok sevdiğim bir arkadaşımdan ayrılıyormuş gibi oldum,” sözleriyle açıklıyor.
 
“Hayatta yavaşlığa tahammülüm yok”
 
Enerjisiyle gençlere taş çıkartan, hâlâ eğitimler vermeye devam eden ve Yaşlanmaya Vaktim Yok adlı bir de kitap kaleme alan usta sanatçı “Hayatım öyle benim. Hayatta yavaşlığa tahammülüm yok. Etrafımdaki yavaş insanları da hızlandırmaya çalışı­yorum. Bu yaşta bile,” diyor.