4 olağanüstü yetenek projede buluştu
Uluslararası ölçekte elde ettikleri sınır tanımayan başarılarıyla dünya çocuklarını gölgede bırakan Türk çocukları, Cengiz Holding tarafından başlatılan ‘’Ay Yıldızın Çocukları’’ projesiyle Türk bayrağını dünyada dalgalandırmayı sürdürecek. Uluslararası Caribou Matematik Yarışması’nda dünya birinciliği elde eden Elanur Akıncı, Dünya Okullar Satranç Şampiyonası’nda dünya şampiyonu olan Arda Çamlar, yüzme branşında onlarca madalya sahibi görme engelli Cemre Ateş, Dinu Lipatti Uluslararası Gençler Müzik Yarışması ve İtalya Apulia Metropolitan Müzik Yarışması'nda birincilik kazanan Nisan Öksüz projenin ilk Ay Yıldızlı Çocukları oldular.
Projenin tanıtım filminde rol alan çocuklar, başarı hikâyelerinin ardında yatan inanç, gayret ve sınır tanımazlığı vurguladılar. Nisan Öksüz’e birincilik getiren eserin fon müziği olarak kullanıldığı filmde, Ay Yıldızlı Çocukların yeni başarılar elde etmek için inandıkları yolda yürüdükleri vurgulandı.
Yeni başarı hikâyelerinin izinden gidilecek
Yetenekleriyle ülke sınırlarını aşarak dünya çapında birincilikler kazanan 4 yetenekli çocukla başlatılan Ay Yıldızın Çocukları sosyal sorumluluk projesi, yeni başarı hikâyelerinin izinden gidecek. Proje kapsamında, Cengiz Holding tarafından uluslararası ölçekte başarı kazanmış çocuklara eğitim desteği sağlanacak. Cengiz Holding, çocukların eğitim hayatında hep yanlarında olacak.
Kategori sınırlaması yok
Başarıya ulaşmak için inancından şaşmayan, her türlü imkânsızlığa rağmen yılmadan ter döken 4 olağanüstü yeteneğin başarıları, Ay Yıldızın Çocukları projesinin çıkış noktasını oluşturdu. Uluslararası ölçekte ödül sahibi olan her çocuk, projeye dâhil olabilecek. Çocukların elde ettiği başarılarda herhangi bir kategori sınırlaması olmayacak. Başarılarıyla dünyaya meydan okuyan, Türkiye’ye uluslararası ödüller kazandıran her çocuk, proje kapsamında sunulan koşulsuz eğitim desteğinden faydalanabilecek.
‘’Ay Yıldızın Çocukları’’ kimdir?
Cemre Ateş (Yüzme)
13 yaşında olan Cemre Ateş, Kayseri'de ikiz kız kardeşi ile dünyaya geldi. Ancak dünyaya gelmek için biraz aceleci davrandı ve kuvezde kaldığı süre içerisinde gözlerini kaybetti. 6 yaşında hobi olarak tanıştığı yüzme, zamanla tutkusu haline geldi. Göremediği için karşılaştığı zorluklar, onu hiç yıldırmadı. Ailesi ve eğitmenlerinin desteğiyle her zorluğu aşarak uluslararası düzeyde başarılar elde etti. Katıldığı şampiyonalarda 22 altın, 1 gümüş madalya olmak üzere toplam 23 madalya sahibi oldu. 2018 yılında Alanya’da düzenlenen yarışlara hazırlanırken, gözlerinde oluşan soruna rağmen koruyucu bantlar takarak yarışa katıldı ve şampiyonluk elde etmeyi başardı. 2019’da Antalya’da düzenlenen şampiyonada elde ettiği şampiyonluktan sonra apandisit ameliyatı oldu ve 3 ay yüzmeye ara vermek zorunda kaldı. Oldukça zorlayıcı antrenmanlar sonucunda eski performansını tekrar yakaladı. 2020'de Kayseri’de düzenlenen şampiyonada bir şampiyonluk daha elde etti. Ardından zatürre oldu ama yine de mücadelesini sürdürdü. Türkiye şampiyonası hazırlıklarını sürdüren Cemre’nin hedefi, Avrupa şampiyonasındaki 2 saniyelik engeli aşmak.
Elanur Akıncı (Matematik)
10 yaşında olan Elanur Akıncı’nın başarı hikâyesinde öğretmenlerinin katkısı büyük. Henüz küçük yaşlarda matematiğe olan ilgisini fark eden öğretmenleri tarafından keşfedilen Elanur, katıldığı tüm yarışmalarda çok sayıda derece kazandı. Geçen sene katıldığı Uluslararası Caribou Matematik Yarışması’nda dünya birinciliği elde eden Elanur, okuldan arta kalan tüm zamanını matematik sorusu çözerek ve farklı ilgi alanları edinerek değerlendiriyor. Matematiğin yanı sıra farklı dillere, coğrafyalara ve kültürlere oldukça meraklı.. İngilizce’nin yanı sıra Fransızca ve Korece’ye de ilgi duyuyor. Elanur’un hayatında müziğe de yer var. Piyona dersleri aldı. Şu an şu an aktif olarak gitarla ilgileniyor. Fotoğrafçılık da ilgi alanları arasında yer alıyor. Matematikte önüne çıkan tüm fırsatları değerlendirerek yeni başarı hikâyelerine imza atmayı hedefliyor.
Nisan Öksüz (Müzik)
4 yaşında temel sanat eğitimi olarak adlandırılan Orff Schulwerk dersleri aracılığıyla müzik çalışmalarına başlayan Nihan, okuma yazma öğrenmeden önce nota yazmayı öğrendi. Müzik öğretmeni, müzik ve resim alanında olağandışı yetenekli olduğunu keşfetti. Piyano eğitiminin ikinci yılındayken uluslararası yarışmalara katılacak seviyeye geldi. 2018'de İtalya San Gemini'de düzenlenen Dinu Lipatti Uluslararası Gençler Müzik Yarışması'nda yaş kategorisinde, 2019'da İtalya'nın Bari kentinde düzenlenen Apulia Metropolitan Müzik Yarışması'nda kendi kategorisinde birincilik kazandı. 2019'da Yunanistan'ın Selanik şehrinde yapılan International Workshop-Festival Music Diaries kapsamında eğitimlere katılan Nisan, festival sonunda konser verenler arasında yer aldı. Gülsin Onay, Gökhan Aybulus, Erato Alakiozidau, Luca Chiantore ve Elli Zacharopoulou gibi pek çok usta isimle "masterclass"lara katılma şansı bulan Nisan, bu yıl Romanya'da online olarak düzenlenen International Festival Online Sound Resonance / 2021-Third Edition’da kendi kategorisinde birinciliğe layık görüldü.
Uluslararası alanda kazanacağı yeni başarılarla Türkiye’nin adını dünyada duyurmak hayaliyle çalışmalarını sürdüren Nisan, enstrümanını en uygun şekilde çalabilmek için akustik bir piyanoya da sahip olmak istiyor.
Arda Çamlar (Satranç)
Satrançla 5 yaşındayken kreşte tanışan Arda, kreşi tamamlayıp devlet okulunda ilkokula başladığında satrançtan uzak kaldı. Arda’nın satranca özlem duyduğunu fark eden ailesi onu bir satranç kulübüne gönderdi. Öğretmenleri tarafından yeteneği fark edilen Arda, ilk şampiyonasına 8 yaşında katıldı ve tüm rakiplerini geride bırakarak tam puanla birinci oldu. Türkiye’yi temsilen Romanya’da düzenlenen Avrupa Yaş Grupları Turnuvası’na katılarak 3’üncülük kupasını ülkemize getirdi. 9 yaşında Türkiye Şampiyonası’na katıldı. Aldığı başarılı dereceyle Türkiye’yi Arnavutluk’ta temsil ederek 5’incilik elde etti. Sonraki yıl yeniden Türkiye Şampiyonası’na katıldı ve yeniden 1’inci oldu. 2019 yılında Antalya’da düzenlenen Dünya Okullar Satranç Şampiyonası’nda altın madalya kazanarak, dünyaya İstiklal Marşı’nı dinleten ilk Türk satranç sporcusu unvanına sahip oldu. Bugün kendi yaş grubunda Türkiye’deki tek unvanlı milli sporcu konumunda. Katıldığı çok sayıda uluslararası şampiyonada toplam 60 madalya ve 40 kupa elde etti. İzmir’de yaşayan Arda, çalışmalarını soluksuz sürdürüyor. Hedefi satrançta tüm unvanları alıp kendi kulübünü açmak...