Barbie’nin 60. Yaşına Özel Olarak Tasarlanan Sheroe Barbie, Gülse Birsel Oldu

Barbie’nin 60. Yaşına Özel Olarak Tasarlanan Sheroe Barbie, Gülse Birsel Oldu Barbie’nin 60. Yaşına Özel Olarak Tasarlanan Sheroe Barbie, Gülse Birsel Oldu

Barbie, 60. yılında toplumdaki ön yargılar nedeniyle kendi potansiyellerinin farkında olmayan kız çocuklarının “Hayali Duvar”larını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Çeşitli ülkelerden başarılı kadınların temsil ettiği projenin Türkiye temsilcisi ise Yazar ve Oyuncu Gülse Birsel.

Her kız çocuğunun içindeki sınırsız potansiyeli bulması için ilham vermek adına tasarlanmış dünyanın bir numaralı moda bebeği Barbie'nin 60. yıldönümü bugün tüm dünyada kutlanıyor.

Araştırmalara göre* kız çocukları beş yaşından itibaren potansiyellerinden şüphe duymaya ve kendi “Hayali Duvar”larını oluşturmaya başlıyorlar. Bu araştırmadan yola çıkan marka, 60. yılına özel olarak, kız çocuklarının toplumda daha eşit bir alana sahip olmalarını ve kendi potansiyellerini ortaya çıkarmalarını destekleyen Mattel çocuk Vakfı ve bu amaca hizmet eden benzeri kurumlarla birlikte“Hayali Duvar” projesini hayata geçiriyor. Dünya çapında başlatılan bu proje kapsamında farklı ülkelerden kendi hayali duvarını ortadan kaldırabilmiş ve toplumdaki sınırları yıkabilmiş 20 başarılı rol model kadınla çalışılıyor.

 

Türkiye’nin Rol Model Kadını Gülse Birsel

Kız çocuklarının kendi potansiyellerinin farkına varmaları için başlatılan Hayali Duvar projesi kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinden 20 başarılı kadın, markanın tabiriyle “Sheroe”lar, ülkelerindeki kız çocuklarına ilham vermek adına bu projenin önderliğinde harekete geçti. Türkçede kadın kahraman anlamına gelen “Sheroe” nun Türkiye’deki temsilcisi ise bu sene Yazar ve Oyuncu Gülse Birsel oldu.

 

Aralarında aktrist, astronot, şef, atlet, kamyon şoförü, gazeteci gibi farklı mesleklerden kadınların olduğu 20 rol model kadının ortak noktası toplumda kız çocuklarının potansiyellerini ortaya çıkarmalarını engelleyen ön yargıları yıkabilmeleri ve kendi mesleklerinde ilham veren başarılara sahip olmaları. 2015 yılından bu yana her sene rol model olarak belirlenen Sheroe’ların birebir kopyası Barbieler üretilerek onlara hediye ediliyor.

 

Kendisiyle birebir aynı Barbie bebeği üretilen Türkiye’nin Sheroe’su Gülse Birsel proje için yaptığı açıklamada, “Aslında hepimiz toplumda görünmez duvarlar arasında doğuyoruz. Her kız çocuğu aslında bu duvarları yıkmak, hayallerinin peşinden koşmak için gereken potansiyele sahip.Barbie markası da, kadınların fethetmedikleri, kendi kurmadıkları bir dünyayı, işi ya da hayali asla tanımaması gerektiğine inanıyor. Bu senenin rol model kadınlarından biri olarak isimlendirilmek, dünya çapında 20 kadın arasında olmak gurur verici. Hele ki insanın kendi Barbie’sinin olması da süpermiş! İlham verebiliyorsam ne mutlu!” dedi.

 

Barbie’den Yazar Olmak İsteyen çocukların Hayali Duvarlarını Yıkacak Destek

Hayali Duvar projesiyle farkındalık yaratan marka aynı zamanda kız çocuklarının harekete geçirmek için de yeni bir adım attı. Barbie bu yılın Shero’su Gülse Birsel’den ilham alarak başlattığı bağış kampanyasıyla 40 okula toplam 10.000 adet kitap bağışlayarak yazar olmak isteyen çocukların hayali duvarlarının ardına bakabilmeleri için destek olacak.

 

60. Yıla özel Barbie Kariyer Koleksiyonu

Prensesten cumhurbaşkanına, astronottan zooloğa tüm meslek gruplarında kızların başaramayacağı bir engel olmadığını dikkat çekmek amacıyla 60. yıla özel olarak geliştirilen Barbie Kariyer koleksiyonunda astronot, pilot, atlet, gazeteci, politikacı ve itfaiyeci olan altı kariyer bulunuyor.