Contemporary İstanbul 11. Yaşını Yeniliklerle Karşılıyor

Contemporary İstanbul 11. Yaşını Yeniliklerle Karşılıyor Contemporary İstanbul 11. Yaşını Yeniliklerle Karşılıyor

Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en iyi eserlerini sanatseverlerle buluşturan, ülkemizin en önemli uluslararası sanat organizasyonu Contemporary İstanbul, 11.yılında yeni seçici kurulu ve değişen yapısıyla gelişiyor.

Her yıl İstanbul’u uluslararası çağdaş sanatın merkezi haline getiren Contemporary İstanbul bu yıl sanat ve tasarımı ön plana çıkartan “CI Design” bölümünü sanatseverler ile buluşturuyor.

 

Akbank Sanat ana sponsorluğunda 3-6 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Contemporary Istanbul çağdaş Sanat Fuarı, Türkiye ve dünyanın önde gelen çağdaş sanat galerilerini ve eserlerini İstanbul’da bir araya getirecek. 10 yıldır çağdaş sanatın kendine özgü dinamizmiyle gelişen ve yenilenen Contemporary Istanbul, 11.yılına alanının etkin isimlerinden oluşan altı kişilik bir Seçici Kurul ve tasarımı ele alacak yeni bölümüyle merhaba diyor.

 

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca ismini sanatsal çeşitlilik kavramıyla özdeşleştiren Contemporary Istanbul, yerli ve yabancı sanatseverlerin sürekli artan ilgisiyle büyümeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 24 ülke ve 28 şehirden toplam 102 sanat galerisi ve 790 sanatçıyı izleyiciyle buluşturan, beş günde 86.000 sanatseveri konuk eden fuar, yeni Seçici Kurulu ve tasarım bölümüyle 2016 yılında yine sanatseverlerin buluşma noktası olacak.  İlhamını eşsiz bir coğrafi ve sanatsal konuma sahip olan İstanbul’dan alan Contemporary Istanbul, Türkiye, Kafkaslar, Karadeniz ve Orta Doğu’nun yanı sıra Avrupa, Amerika ve Asya’nın en önemli galerilerini, sanatçılarını ve koleksiyonerlerini bir araya getirerek, sanatseverlerin sanat dünyasının farklı üretimlerini derinlemesine keşfetmesine imkân veriyor.

 

İstanbul’un ruhuyla bütünleşen Contemporary Istanbul Türk çağdaş sanatını odak noktasına alırken bölge genelinde üretilen çağdaş sanata da ev sahipliği yapıyor. Orta Doğu, Karadeniz ülkeleri, Rusya, Balkanlar, İsrail, İran ve Mısır’dan çağdaş sanat eserlerini gösterime sunan CI, yerel kimliği üzerine inşa edilmiş karakteristik özellikleri ile tüm dünyaya hitap eden bir fuar konumunda yer alıyor. Contemporary Istanbul’u farklı kılan da işte tam bu noktada kendini gösteriyor: bölgesel bir ruha sahip olup dünya sanatına yönelmek.

 

Contemporary Istanbul’dan 11. Yıla özel Seçici Kurul

 

İstanbul’u dünyanın çağdaş sanat merkezi olarak konumlandırmak amacıyla çağdaş sanatın en önemli isimlerini bünyesinde toplayan Contemporary Istanbul, karakterinde bulunan küresel çeşitliliği Seçici Kurulu’na da yansıtıyor. Bu yıl katılımcı galerileri belirleyecek olan yeni Seçici Kurul’da Haldun Dostoğlu, Andrea Bellini, Nathalie Mamane Cohen, Nicholas Baker, Gregor Hose ve Marc-Olivier Wahler gibi çağdaş sanat alanında öne çıkan isimler yer alıyor.

 

1987 – 2016 yılları arasında kurucusu ve direktörü olduğu İstanbul Galeri Nev’de 230’a yakın sergi organize eden, çok sayıda retrospektif sergi, monografik kitap ve sanatçı kataloğuna imza atan Haldun Dostoğlu bu yıl ilk defa Seçici Kurul’da yer alıyor.

 

Seçici Kurul’un uluslararası platformda tanınan önemli bir diğer ismi ise Cenevre çağdaş Sanat Merkezi (Centre d’Art Contemporain Geneve) direktörü Andrea Bellini. Dünyaca ünlü Simon Lee Gallery’nin program direktörü Nicholas Baker ve Berlin’in önde gelen galerilerinden König’in direktörü Gregor Hose ise Seçici Kurul’a eklenen diğer isimler arasında yerlerini alıyor.

 

Yeni Seçici Kurul’un değişmeyen üyeleri ise sanat koleksiyoneri Nathalie Mamane Cohen ile Contemporary Istanbul artistik danışmanı, küratör Marc-Olivier Wahler oldu.

 

 

CI Design, Susan McMurrain Direktörlüğünde Sanat ve Tasarım Galerileri’ni Konuk Ediyor

 

Contemporary Istanbul’un en çok ilgi çekmesi beklenen bölümlerinden biri de “CI DESIGN”. Sanat ve tasarım galerileri ilk kez konuk olacakları “CI Design” çerçevesinde, bu yıl tasarımcı Susan McMurrain direktörlüğünde sanatseverlerle buluşacak.

 

Tasarımın koleksiyonerler için öne çıkan bir ilgi alanına dönüşmesiyle birlikte “CI Design” bölümü, sanatçı, tasarımcı ve mimarlar tarafından özel olarak üretilen mobilya, aydınlatma, mücevherat ve fonksiyonel sanat objelerine odaklanacak. CI Design, bu yıl İstanbul Tasarım Bienali ve diğer uluslararası tasarım konferanslarının yarattığı sinerji ile eş zamanlı olarak izleyiciyle buluşacak.

 

Bölümün direktörü Susan McMurrain, Amerika’da Cincinnati ve Auburn üniversitesi’nde görsel sanatlar, sanat tarihi ve iç mimarlık eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye gelerek, bugün Avrupa’nın önde gelen tasarım markalarından biri olan Mozaik’in eş kuruculuğunu üstlendi. 25 yıllık Türkiye kariyeri boyunca B&B Italia, Cassina, Boffi ve Knoll gibi pek çok ünlü markayı Türkiye’ye getirdi.

 

Türkiye’de tasarım dünyasının gelişimine büyük önem veren Susan McMurrain, Shigeru Ban, Bruce Mau, Erwan Broullec, Marcel Wanders ve Antonio Citterio gibi dünyaca ünlü tasarımcı, mimar ve düşünce adamlarını ağırladığı etkinliklerin yanı sıra küratörlüğünü de üstlendiği kendi sanat ve tasarım sergilerini de hayata geçirdi. CI Design, Susan McMurrain yönetiminde fonksiyonel sanat ve tasarım alanında yeni bir platform sunarken koleksiyonerler için yeni ve heyecan verici olanaklar yaratacak.