Mobilya ve yatak sektörünün lider şirketlerinden Yataş Grup, Platin Dergisi’nin bağımsız pazar araştırma şirketi Ipsos ile birlikte gerçekleştirdiği Global 100 Endeksi Ödülleri’nde mobilya sektöründe dijitalleşmeye yaptığı yatırımlarla 1.’liğe layık görüldü. Bu yıl “Dijitalleşme” temasıyla gerçekleştirilen Global 100 Endeksi Ödülleri’nde, endekse göre dijitalleşmede başarı gösteren 10 sektör lideri ödül aldı.
Dijitalleşme yatırımlarından ilk üçte üretim, pazarlama ve satış yer aldı
Yataş Grup’un tüm iş süreçlerini daha ileriye taşıyabilmek için dijitalleşmeyi odağına aldığını söyleyen Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaşkın, şöyle devam etti: “Yaptığımız çalışmalarla mobilya sektöründe liderliği yakalamak bizim için büyük mutluluk ve gurur kaynağı… 2019 yılında yatırımlarımızın yüzde 10,21’ini dijitalleşmeye ayırdık. Dijitalleşmeye yaptığımız yatırımlarda üretim, pazarlama ve satışın payı daha yüksekti. Yazılım ve program alımları gerçekleştirdik. Örneğin iç mimarların kullandığı, ürün bilgilerinin yer aldığı ve 3D çizim yaptıkları pCon.planner programını kullanmaya başladık. Ürünleri modelleyerek, her kumaş çeşidini göstermeye yönelik bir başka programı ise 2021’de devreye alacağız. Mağazalarımızda tablet kullanımına geçtik, Smart Match doğru yatak bulma sistemimizi mağazalarda kullanılabilecek şekilde entegre ettik. Pazarlama adına birçok influencer ile iş birliği yaptık, sosyal medya hesaplarımız üzerinde canlı yayınlar gerçekleştirdik. YouTube’daki Uyku Çocuk Kanalımızı özel çizgi filmler ve uzman videoları ile zenginleşirdik. Pandemi döneminde önemini çok daha iyi anladığımız e-ticarete de yatırım yapmaya devam ediyoruz. Yataş Bedding ile başladığımız e-ticaret yolculuğunu, Enza Home ile sürdüreceğiz.”
Üretime yapılan yatırımlar sayesinde verimlilik arttı
Üretimde dijitalleşme için sahadan veri toplama sistemleri, Endüstri 4.0 projeleri, büyük veri ve iş zekası uygulamalarına yatırım yapmaya devam ettiklerinin altını çizen Öztaşkın, “Mobilya, yatak ve sünger fabrikalarımız için Endüstri 4.0 sistemi ile uyumlu çalışan üretim hatları kurduk. Devreye alınan bu yeni üretim hatlarımızla ve ilave üretim tesislerimizle, az elemanla, daha verimli çalışarak üretim maliyetlerimizde rasyonelliği yakalayacak ve verimlilik artışı sayesinde de tüketicilerimize daha hızlı ürün teslimini garantilemiş olacağız. Yeni teknolojiye ulaşan üretim tesislerimizde 52 saniyede bir yatak üretiyoruz. Üretimde kullanılmak üzere makinelerimize yönelik Ar-Ge projelerimizde ise otomatik besleme sistemi tasarımı, hammaddenin uzak mesafelere taşınmasını sağlayacak sistem tasarımı ve uygulaması, özel test sistemleri tasarımları çalışmaları gerçekleştiriyoruz” dedi.