İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde Kültür Ve Sanatın Her Rengi Yükseliyor

İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde Kültür Ve Sanatın Her Rengi Yükseliyor İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde Kültür Ve Sanatın Her Rengi Yükseliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul Kültür Yolu Festivali dünyanın dört bir yanından sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getiriyor.  

Kazakistan’ın en tanınmış çellistlerinden Bagjan Oktyabr, “Ruh Terapisi” adlı programıyla AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda unutulmaz bir konser verdi. Klasik repertuardan seçkin eserlerin yanı sıra kült olmuş film ve dizi müziklerinin özel düzenlemeleriyle eşsiz bir müzik ziyafeti sundu.

Aynı saatlerde AKM Büyük Tiyatro Salonu’nda da yeni çağ müziğine özgün yaklaşımıyla ünlü Rus opera sanatçısı Ekaterina Shelehova Festival kapsamında müzikseverler ile buluştu.  

Ümit Yılmaz Ensemble konserinde; piyanodan, neye, viyolonselden perküsyona müziğin her sesi Grand Pera Emek Sahnesi’nde yankılandı.

Üsküdar Tekel Sahnesi’nde İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu tek perdelik tiyatro oyunu “Ebedi Barış”, yine İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun tek perdelik bir oyunu olan “Lysistrata” Mecidiyeköy Büyük Sahne’de tiyatroseverlerle buluştu. Garibaldi Sahnesi ise Adana Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin” tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı.

“Sanat Buluşmaları” ile Ressam Seydi Murat Koç Kalyon Kültür’de sevenleriyle bir araya geldi.

Taksim Camii Kültür Merkezi’nde; Kemal Tahir'i Okuma Kılavuzu  ile Doç. Dr. Mehmet Güven Avcı’dan “Kitabevi Söyleşileri” ve Prof. Dr. Cengiz Tomar’dan IRCICA Söyleşileri: "Bir Medeniyet Merkezi Olarak KUDÜS" ve Zehra Koblay ile “Tezhip Atölyesi” etkinlikleri gerçekleştirildi.

“Yaşayan Mirasın Korunmasına Yönelik Yeni Yaklaşımlar ve 2003 UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi: STK'ların Uluslararası Forumu” Yeşilay Sepetçiler Kasrı’nda devam etti.

AKM Kütüphane’de “Şair Kadınlar Gecesi”, Rami Kütüphanesi’nde ise “Söyleşili Şiir Okumaları” düzenlendi.  “Şair Kadınlar Gecesi”nde; Yunanistan’dan Sophie Dionysopoulou, Filistin’den Esma Muhammed, Bulgaristan’dan Katya Belçeva, İngiltere’den Ella Frears, KKTC’den Senem Gökel ile Türkiye’den Ebru Özden, Seçil Hidayet, Sezin Seda Altun, Elif Nuray, Şadiye Kılıç ve Gönül Değirmencioğlu şiir dolu bir gece yaşattı.
AKM Türk Telekom Açık Hava Sahnesi’nde “Lohusa” film gösterimi gerçekleştirildi.
Asmalı Mescit Sanat Galerisi’nde “Dr. Ali Gültekin İmza Günü”nde festival katılımcılarıyla buluştu.
Şehzadebaşı Külliyesi Şehzade Mehmed Türbesi’ne ise uzmanlar eşliğinde “Mimar Sinan Türbelerinin Anatomisi” konulu bir gezi düzenlendi.
İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’ndan “Mevlevî Mukâbelesi” Bahariye Mevlevihanesi’nde izleyenleri maneviyat dolu bir yolculuğa çıkardı.
The Ritz-Carlton Residences’te “Artweeks Istanbul X” etkinliği gerçekleştirildi.

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ
Ümraniye Belediyesi önünde kurulan Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar düzenlendi.
Festivalin beşinci gününde çocuklar; gün boyunca birbirinden renkli etkinlikler ile gönüllerince eğlenirken, Gökyüzü Gözlem Etkinlikleriyle de uzaya dair birçok yeni bilgi öğrendiler. Bilim atölyelerine katılan çocuklar, teleskopla gözlem yapma şansı da buldular.
AKM Çocuk Sanat Merkezi ve Çocuk Köyü’nde çocuklar; “Dans Atölyesi”, “Mini Bale Atölyesi”, “Ahşap Boyama Atölyesi”, “Yaratıcı Dans Atölyesi”, “Süleyman Seyyid ile Natürmort”, “Optik Resim Sanatı”, “Geleneksel El Cambazı Yapım Atölyesi”, “Karakalem Atölyesi: Silüet İstanbul” gibi farklı atölyelerde el becerilerini geliştirme fırsatı yakaladılar.