Sabah saat 10.00-12.00 arasında müze uzmanlarının yönetiminde, sanat tarihi, tasarım, arkeoloji, çevre, müzecilik ve hatta kimya konularıyla sanat uygulamalarını buluşturan atölyeler, çocukları disiplinlerarası düşünmeye ve üretmeye davet ediyor. Pazartesi günleri “Resimler ve Kostümler”, salı günleri “Tarih öncesi Canlılar”, çarşamba günleri “Atlantis”, perşembe günleri “Hayalimdeki Müze”, cuma günleri ise “Mikroskoptan Resimler” adlı atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor.
öğleden sonra saat 13.00-16.00 arasında Sanatçı Atölyeleri’nde çağdaş sanatçı Ardan özmenoğlu ile buluşan çocuklar fikirlerini, boya ya da kalem dışında malzemeler kullanarak, stencil, gravür, ipek baskı gibi her gün farklı bir baskı tekniğini deneyerek somutlaştırıyor.
Sergi gezileri, sadece salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri sabah atölyeleri kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu gezilerde atölye içerikleriyle ilişkilendirilen sergi alanlarındaki sanat çalışmaları ele alınıyor.
SABAH ATöLYELERİ
Sabah atölyeleri 10.00-12.00 saatlerinde, hafta içi her gün 2 saat boyunca uygulanmaktadır.
Resimler ve Kostümler Atölyesi
25 Ocak, 01 Şubat 2016, Pazartesi
Bu atölyede çocuklar; renklerle, lekelerle ve farklı sanat malzemeleriyle çalışarak hayal güçlerinin sınırlarını zorluyor. Sanat tarihinden usta ressamların resimlerinden örneklerin yer aldığı bir sunumu izleyerek, resimlerde tarif edilen dönemleri ve kostümleri değerlendiriyorlar. Ardından, önce prova mankenleri üzerinde bir kostüm tasarlıyor, sonra bu kostümü giyen bir figür için resim çalışması yaparak atölye çalışmasını tamamlıyorlar.
“Tarih öncesi Canlılar” Heykel Atölyesi
26 Ocak, 2 Şubat 2016, Salı
Bu atölyede çocuklar nesli tükenmiş tarih öncesi canlıları konu alır. Arkeolojik kazılardan görsellerin ve bu canlıların yaşadıkları dönemde nasıl görülebileceklerine ilişkin görsel yorumların incelendiği kısa bir sunum ile başlayan atölye, çocukların en çok etkilendikleri canlıdan esinlenerek kartondan heykeller yapmaları ile devam ediyor. Program İstanbul Modern’in “YOK OLMADAN: Doğa ve Sürdürülebilirlik üzerine Bir Sergi”yi gezmeleri ve sanat çalışmalarının incelenmesi ile tamamlanıyor.
Atlantis Atölyesi
27 Ocak, 3 Şubat 2016, çarşaba
“Efsanevi batık kıta” olarak bilinen Atlantis’i konu alan atölye çalışması, insan ve yaşam alanlarına ilişkin hayal gücünü tetikleyen bir sanat uygulaması. çocuklar bu atölyede, strafor, renkli kartonlar, renkli teller ve keçe kullanarak, Atlantis’in doğasını, mimari yapısını, içinde yaşayan fantastik canlılarını bir maket tasarımında bir araya getiriyor. Program çocukların “YOK OLMADAN: Doğa ve Sürdürülebilirlik üzerine Bir Sergi”’yi gezmeleri ile tamamlanıyor.
“Hayalimdeki Müze” Atölyesi
28 Ocak, 04 Şubat 2016 Perşembe
Program müze kavramını ele alan bir söyleşi ile başlıyor. Ardından çocuklar İstanbul Modern’in kullanım alanlarını, koleksiyonunu, müzecilik alanındaki faaliyetlerini inceledikleri kısa bir müze gezisi gerçekleştiriyor. Atölye çalışmasında çocuklar, özel hazırlanmış bir maket üzerinde, hayali koleksiyonlarıyla yeniden yorumladıkları bir İstanbul Modern kuruyor.
Mikroskoptan Resimler
29 Ocak, 05 Şubat 2016 Cuma
Bilimin araştırma teknikleri ile plastik sanatları buluşturan program, çocukların sık rastladıkları soğan kabuğu, kum, yaprak gibi malzemelerin mikroskop ile nasıl göründüklerinin incelenmesi ile başlıyor. Ardından gördükleri görüntülerden yola çıkarak bu mikro dünyanın resimlerini su bazlı boyalar kullanarak üretiyorlar. Program müzenin “Sanatçı ve Zamanı” adlı koleksiyon sergisinin gezilmesi ile tamamlanıyor.
SANATçI ATöLYELERİ: ARDAN öZMENOĞLU İLE BASKI RESİM
Sanatçı atölyeleri saat 13.00-16.00 arasında hafta içi her gün 3 saat boyunca uygulanıyor.
Yapışkan Resimler
25 Ocak, 01 Şubat 2016, Pazartesi
Bu atölye çalışması baskı resim uygulamalarının en temeline dayanıyor. Programda çocuklar, patatesleri yontarak, ipleri kullanarak, yapışkanlı kağıtlar üzerine imgeler yaratıyor. Sanatçı Ardan özmenoğlu’nun sanat çalışmalarından örnekleri paylaşacağı bu atölyede çocuklar, sanatçının yaratım süreçlerinden birinin izinden giderek küçük parçalardan oluşturacakları büyük baskı resimlerini, hep beraber üretiyor.
Atölyede Sokak Sanatı
26 Ocak, 2 Şubat 2016, Salı
Graffiti sanatının temel öğelerinden biri olan stencil baskılar, bu atölye çalışmasında kentlerdeki sokak sanatını çocuklara getiriyor. çocuklar, Ardan özmenoğlu’nu etkileyen stencil baskıları ve sanatçının tasarımlarını inceleyerek programa başlıyor. Ardından kendi imgeleri için stenciller tasarlıyor ve su bazlı boyalar kullanarak atölyenin duvarlarını tasarladıkları stencillerle kaplıyorlar.
Monoprint
27 Ocak, 3 Şubat 2016, çarşamba
Bu atölye çalışmasında çocuklar mono baskı ve linol baskı teknikleriyle cam, pleksiglas ve linolyum gibi malzemeleri kullanarak kalıplar oluşturuyor. Tasarladıkları bu kalıpları, su bazlı boyalarla kağıtlara aktararak resimsel imgelerini çoğaltmanın yöntemlerinden biriyle tanışıyorlar.
Gravür ve Ahşap Baskı Atölyesi
28 Ocak, 04 Şubat 2016 Perşembe
Bu atölye çalışmasında çocuklar ahşap, linolyum gibi nesneleri kazıyarak programa başlıyor. çocuklar kazıdıkları yüzeyleri su bazlı boyalarla renklendirdikten sonra, oluşturdukları kalıplarla, kağıt ve kumaşlar üzerine basarak gravür sanatını ve ahşap baskı tekniğini deneyimleme fırsatı yakalıyor.
İpek Baskı Atölyesi
29 Ocak, 05 Şubat 2016 Cuma
Atölye programı tekstil sanayii, grafik sanatlar ve baskı resim çalışmaları başta olmak üzere sayısız kullanım alanı olan, serigrafi olarak da bilinen “ipek baskı” tekniğine odaklanıyor. çocuklar sanatçı ile birlikte atölyede tasarımlarını, ince bir ipek boyunca uygulayacakları kuvvet sayesinde boya ile kumaş, kağıt, karton, cam, metal gibi yüzeylere aktararak kompozisyonlar oluşturuyor.
Programlar ücretlidir. Detaylı bilgi için: (212) 334 7352
Online kayıt için: http://www.istanbulmodern.org/