Sonuncusu gündemde önemli yer kazanan Bodrum Loft olmak üzere, farklı kapsam ve lokasyonlarda Loft projeleri, Bodrum Milas Havalimanı, Beyazıt Kütüphanesi, Afrika'nın çeşitli şehirlerinde kongre merkezleri gibi çok sayıda projeyle, İstanbul’un gözde yapılarının yanı sıra birçok ülkede çağdaş mimarlık örneklerine öncülük eden Melkan Gürsel, dünyanın en önemli kadın mimarları arasında yer alıyor.
1995 yılından bu yana Tabanlıoğlu Mimarlık ortağı olarak mesleğini sürdüren Melkan Gürsel, 2008 yılında “The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies” tarafından, “Avrupa’nın 40 Yaş Altı En İyi 40 Mimarından Biri” ve 2015’te “Fifty Under Fifty: Innovators of the 21st Century” değerlendirmesinde “21. Yüzyılın 50 Yenilikçi İsminden Biri” olarak seçilmişti. “Orta Doğu’nun Mimariye Yön Veren En Güçlü İsimleri” listesinde 5’inci sırada yer alan Gürsel, 2017’de tekrar “The Power List 2017”de “En Etkin 50 Mimar” arasında ilan edilmişti.
Melkan Gürsel son olarak da; çağdaş sanat, tasarım ve mimarlık konularındaki yayınları ile tanınan Alman yayıncı Hatje Cantz’ın, kadın mimarların uluslararası alandaki başarılarına dikkat çekmek ve bir manifesto olarak duyurmak amacıyla hazırladığı “Frauen in der Architektur – Mimaride Kadınlar” isimli kitapta yer aldı. Melkan Gürsel’in de dahil olduğu dünyaca ünlü 36 kadın mimarın eserleri ile birlikte işlendiği kitabın önsüzünü, ünlü Alman sanat tarihçisi Ernst Seidl yazdı. Editörlüğünü Tübingen Üniversitesi'nden küratör ve sanat danışmanı Ursula Schwitalla’nın üstlendiği kitapta Melkan Gürsel Dakar Kongre Merkezi projesi ile yer aldı.
“Böylesine simgesel bir misyona sahip küresel bir eserde yer almak, büyük bir onur”
Bugüne kadar başarılı projeleri ile RIBA, WAF, Aga Khan, Mies van der Rohe gibi birçok prestijli ödül alan Tabanlıoğlu Mimarlık bünyesinde kadın mimar oranının %60 olduğuna dikkat çeken Melkan Gürsel, “Frauen in der Architektur – Mimaride Kadınlar” kitabı ile ilgili şunları söyledi:
“Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projelerle, hem ulusal hem de uluslararası alanda birçok ödül aldık. Aldığımız her ödül bizim için özel değer taşır ve ilerisi için de daima motivasyon kaynağı olmuştur. Ancak bugün ‘Mimari ve Cinsiyet’ konusunun işlendiği, kadın mimarlarının başarılarının duyurulmasını hedefleyen böylesine simgesel bir misyona sahip küresel bir eserde yer almak, benim için apayrı bir mutluluk ve onur. Bu kitabın; geleceğe kalacak nitelikte bir eser olmasının yanında aynı zamanda kadın mimarlarının başarılarının dünyada hak ettiği yeri almasında katkı sağlayacağına inanıyorum. Kitap ayrıca bu yolda yürümek isteyen kadın mimarlar ve her meslekten kadınlar için de cesaret verici bir çalışma olacaktır diye düşünüyorum.”
Dünyada başarılarıyla öne çıkan 36 kadın mimar, eserleri ile kitapta yer aldı
Melkan Gürsel’in Türkiye'den tek isim olarak yer aldığı kitaptaki diğer dünyaca ünlü kadın mimarlar ise, şu isimler oldu:
Mona Bayr, Odile Decq, Elke Delugan-Meissl, Julie Eizenberg, Manuelle Gautrand, Annette Gigon, Silvia Gmür, Cristina Guedes, Itsuko Hasegawa, Anna Heringer, Fabienne Hoelzel, Helle Juul, Karla Kowalski, Anupama Kundoo, Anne Lacaton , Regine Leibinger, Lu Wenyu, Dorte Mandrup, Rozana Montiel, Kathrin Moore, Farshid Moussavi, Carme Pinós, Nili Portugali, Paula Santos, Kazuyo Sejima, Annabelle Selldorf, Pavitra Sriprakash, Siv Helene Stangeland, Brigitte Sunder-Plassmann, Lene Tranberg, Billie Tsien, Elisa Valero, Nathalie de Vries, Andrea Wandel, Helena Weber.
Melkan Gürsel, Dünyaca Ünlü 36 Kadın Mimar Arasında
Ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda ödül kazanan başarılı projelerde imzası bulunan Tabanlıoğlu Mimarlık ortağı Melkan Gürsel, dünyanın en önemli kadın mimarları arasında yer aldı. Melkan Gürsel, kadın mimarların başarılarına dikkat çekmek amacıyla hazırlanan ve dünyaca ünlü 36 kadın mimarın yer aldığı “Frauen in der Architektur- Mimaride Kadınlar” isimli kitapta yer alan tek Türk mimar oldu.