Dünyanın en büyük 2. mobilya fuarı olan İMOB, 13. kez 24-29 Ocak tarihleri arasında 2005’ten bu yana değişmeyen mekanı İstanbul Yeşilköy CNR EXPO’da gerçekleşiyor. Türk mobilya sektörünün büyüklüğüne ve hedeflerine paralel olarak global alıcıları katılımcı firmalarla bir araya getiren İMOB 2017’de yaklaşık 600 firma yer alıyor. Katma değeri yüksek mobilya üreten, zanaatkar kökenli Türk mobilyasının sektördeki en önemli temsilcisi MOBSAD da 11. kez fuarda, 5. Hall’de yerini aldı. İMOB’un 13 yıldır gerçek yerinde ve gerçek zamanında düzenlendiğinin altını çizen MOBSAD Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “11 senedir mobilya sektörünü, Türkiye’nin önemli sektörleri arasına sokmak için gerek ihracat hedeflerimiz gerek düzenlediğimiz fuarlar ve gerekse de tanıtımlarla ciddi çalışmalarda bulunduk. Bugün Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise en büyük 2. mobilya fuarı İMOB sayesinde önemli iş bağlantıları sağlıyoruz. 5 kıtada 174 ülkeye ihracat yapan Türk mobilya sektörü, 2016 yılında 2 milyar 500 milyon Dolar ihracat gerçekleştirdi. Mobilya sektörünün çoğunluğunun KOBİ ölçekli ve mobilya ihracatının önemli bir kısmını üstlenen zanaatkar kökenli mobilya üreticilerinden oluştuğunu düşündüğünüzde, fuarın ihracatımız için ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor. Fuarın genelinde katılımcı 600 firmanın ortalama 1,5 milyar Dolar’lık ihracat yapmasını bekliyoruz.”
Türkiye, çin’i solladı
Yüksek katma değerli ürün grubunda, Türkiye’nin çin ile rekabet etme şansının çok güçlü olduğunu belirten Yanıkçıoğlu, “Türkiye’nin çin üzerindeki üstünlüğü yüksek katma değerli ürün gruplarında ortaya çıkıyor. Yüksek kalitede işçilik gerektiren zanaatkar mobilyalar için çin’de yeterli zanaatkar altyapısı bulunmuyor. Bu anlamda klasik mobilya başta olmak üzere yoğun işçilik ve üstün hammadde kullanılan mobilya gruplarındaki avantajımızı doğru kullanmamız gerekiyor. öyle ki, bu ürün gruplarında çin’de üretim yaptıran İtalyan firmaları dahi beklenen maliyet avantajını sağlayamıyorlar. Kişiye özel mobilya üretiminde Türkiye hem maliyet hem de kalite bakımından fersah fersah önde duruyor. Tek ihtiyacımız yüksek katma değerli ürün grubundaki üretim sayımızı arttırmak.” derken, çin’de son yıllarda yükselen lüks tüketim alışkanlıklarına da dikkat çekiyor. Son 10 yılda lüks tüketimin giderek artışa geçmesi, zanaatkar mobilyaları daha satılabilir hale getiriyor. “Kişi başına düşen milli geliri artan çinliler, daha büyük konutlarda yaşamaya başlarken, lüks ürünleri evlerinde tercih etmeye başladılar ve bu lüks tüketim ürünlerinden biri de tamamen el yapımı mobilya. çin’de de zenginliğin mobilyada karşılığı olan varaklı, klasik mobilyalar tercih edilmeye başladı.” diyen Yanıkçıoğlu, 2 senedir çin Şangay’daki CIFF fuarının Türkiye ile çin arasındaki mobilya ticareti üzerinde önemine dikkat çekiyor. 2015’de 1,5 milyon Dolarlık ticaret anlaşmasına imza atıldıktan sonra 2016’da da 2 milyon Dolarlık ticaret gerçekleşti. Tüm bu nedenlerden dolayı geçen sene İranlıların ağırlığından sonra yaklaşık 5 bin çinli Türk mobilyası satın almak üzere İMOB’a geliyor.
200 bin Dolar değerindeki özgün tasarım koltuk İMOB’da
Tasarım mobilya adı altında, tasarım kelimesinin aslında belli bir standarda oturtulduğunun, markalaşmanın yolunun ancak özgünlükten geçtiğini, bunun için de özgünlüğü en iyi anlatan zanaatkar mobilyaların önemine dikkat çeken Yanıkçıoğlu, “İMOB’un her sene katlanarak ilgi çekmesinin ve özellikle yabancıların yoğun bir katılım göstermesinin ana nedeni; el emeği yoğun, özgün tasarıma sahip mobilyalarımızı görme fırsatını yakalamaları. Bizler, yani mobilyanın gerçek temsilcileri, kişiye özel mobilyalar üretiyoruz. Bir ürettiğimiz modeli, başka bir yerde görmeniz imkansız denecek kadar azdır. Bu fuarın gözdesi Uruguay’dan özel olarak getirtilen şifa kaynağı ametist taşıyla süslü, altın varaklı ve ipek kumaşlı, üzerinde tam 15 kişinin oturabildiği, Katar Kraliyet Ailesi’nin bir üyesi için hazırlanan 200 bin Dolar değerindeki dev koltuk oldu. Dünyanın en ücra köşelerine dahi mobilya satıyor ve ‘Türk mobilyası kalitelidir’ algısını oluşturuyor, katma değeri yüksek ürünlerimiz sayesinde ülkemize ciddi bir girdi sağlıyoruz.” dedi. 40 bini yabancı olmak üzere 160 bini aşkın ziyaretçinin beklendiği İMOB Fuarı’na bu yıl, başta çin olmak üzere İran, Rusya, Irak, Almanya, Avusturya, Suudi Arabistan, Katar, İsviçre gibi dünyanın dört bir yanından mobilya endüstrisinin önemli karar vericileri ve alım heyetleri katılıyor.
Fotoğraf çektir, koltuk kazan!
Her sene olduğu gibi fuar ziyaretçileri İMOB’a geldikleri takdirde MOBSAD’dan çok şık hediyeler kazanma fırsatı da yakalayacaklar. MOBSAD, CNR İMOB 2017 Fuarı 5. Hall içerisinde bir selfie fotoğrafı veya videosu çekip facebook ya da instagram hesapları üzerinden #mobsadhall veya #hall5 etiketiyle paylaşan iki fuar ziyaretçisine, üyesi firmalardan MOGNO Mobilya’dan Floransa yemek odası ve Montel’den EMO köşe kanepe hediye ediyor. Kampanya koşulları için http://www.mobsad.com/imob-2017-cnr-istanbul-mobilya-fuari/ internet adresini inceleyebilirsiniz.