2017 yılına damgasını vurarak yaklaşık 5,5 milyon kişi tarafından izlenen, Türkiye ve Avrupa’da hala vizyonda olan AYLA filminin Yapımcısı Mustafa Uslu tarafından bu kez, efsanevi sanatçı Müslüm Gürses’in hayatı beyazperdeye aktarılıyor. Ortak yapımcılığını Nuri Yıldırım’ın üstlendiği, senaryosunu Hakan Günday ve Gürhan özçiftçi’nin yazıp görüntü yönetmenliğini Martin Ludmill Szecsanov’un yaptığı MüSLüM’ün yönetmen koltuğunda KETCHE (Hakan Kırvavaç) oturuyor.
59 yıllık hayatına sonsuz acı ve Muhterem Nur’a bağlılığını sığdırarak sanatında devleşen Müslüm Gürses’in yaşamını Halfeti’deki çocukluğundan başlayarak anlatan MüSLüM filmiyle, sanatçının pek çok bilinmeyen yönü ve ‘film gibi’ hayatı ilk kez beyazperdeye aktarılıyor.
Timuçin Esen, Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl, Erkan Can, Turgut Tunçalp, Taner ölmez, Güven Kıraç, Erkan Avcı, Goncagül Sunar, Şahin Kendirci, Erkan Kolçak Köstengil, Caner Kurtaran ve Teoman’ın rol aldığı filmin basın toplantısı Soho House İstanbul’da gerçekleşti. Adana’da çekimler devam ettiği için ilk basın toplantısına, Yapımcılar Uslu ve Yıldırım, senaristler Günday ve özçiftçi ile birlikte Muhterem Nur da katılarak basın mensuplarının sorularını yanıtladılar, filmle ilgili ilk bilgileri aktardılar.
Muhterem Nur: “Timuçin Esen, Müslüm’ü sanatıyla yaşatacak”
Müslüm filminden ilk görüntüleri basınla aynı anda ilk kez izleyen Muhtere Nur; “Müslüm’ü karşımda gördüğümde çok heyecanlandım, çok hüzünlendim. Hislerimi anlatacak kelime bulamıyorum. Tüm emekleri için herkese ve yapımcılara çok teşekkür ederim. Timuçin, oyun gücü çok yüksek olan bir sanatçı. Kendisini çok beğeniyorum ve takdir ediyorum. Bu filmde Müslüm’ü sanatıyla yaşatacak. Allah hiçbirimizi utandırmasın” dedi.
Mustafa Uslu (Yapımcı): “Müslüm’de; sanatla desteklenmiş bir varoluş savaşına şahit olacaksınız”
Konuşmasına Müslüm Gürses’i canlandıran Timuçin Esen’e teşekkür ederek başlayan Mustafa Uslu; “Filmde oyunculuktan çok öte bir performans sergiledi. Müslüm Gürses’i canlandırmak, bir de onun gibi şarkı söylemek hiç kolay şeyler değil. Hele bir de bunları yaparken taklide kaçmamamız, Müslüm Gürses taklidi gibi olmaması gerekiyordu. Sağolsun, var olsun… Timuçin Esen, aylarca çalıştı, rolüne hazırlandı. Basınla paylaştığımız ilk teaser’daki şarkıyı da kendisi seslendirdi. Ayrıca 14 tane farklı Müslüm Gürses şarkısını okudu. Hepsini filmde kullanmayıp, vizyona girdikten sonra hepimizin bildiği, unutamadığı bu şarkıları soundrack albüm olarak çıkartacağız.” dedi
“VHS kasetlerde Müslüm Gürses’in hiç duymadığımız şarkıları çıktı”
Gelen bir soru üzerine Uslu; “çekimlere Şanlıurfa Halfeti’den başladık, İstanbul’a kadar geleceğiz. En az beş hafta daha sürecek. Sanatçının yaşadığı gerçek mekanlarda, yerlerde çekim yapmayı tercih ediyoruz. Biyografik hikayeyi karakterin yaşadığı mekanlarda çektiğinizde filme çok şek kazandırıyor. Karakterin bilmediğiniz yönlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Mesela Adana’da Sinan Paşa Mahallesi’ndeki çekimler sırasında Müslüm Baba’yı tanıyanlar, sevenler tarafından bize gösterilen VHS video kasetlerinde kendisinin ağzından daha önce hiç duymadığınız türküler çıktı. Filmde bunları ilk kez duyacaksınız. Şunu söyleyebilirim ki Adana, Müslüm Gürses’i bir başka seviyor.
“Filmde oyuncu Müslüm Gürses’le gerçek Müslüm Gürses karşılaşacak”
Muhterem Nur olmadan bir Müslüm Gürses filmi düşünülemez diyen Mustafa Uslu; Zerrin Tekindor Muhterem Hanım’ı canlandırıyor. Ayrıca bizler, Muhterem Hanım’ın da rol almasından çok şeref duyarız… Ayla filmimizin sonunda da olduğu gibi biyografik hikayelerde gerçek kahramanların ve hikaye sahibinin filmde olmasını çok arzu ediyorum. örneğin Müslüm filminin sonunda, oyuncu Müslüm Gürses ile gerçek Müslüm Gürses bir sahnede karşılaşacaklar. Bir imza gibi olacak” dedi.
“Müslüm Gürses, Muhterem Nur’un diğer yarısı, senaryonun yazım aşamasında bizimleydi”
Sözlerine; “Bu film Muhterem Hanım için çok önem arz ediyor” diyerek devam eden Mustafa Uslu; “Müslüm Gürses hepimizin bildiği gibi Muhterem Nur’un diğer yarısı gibiydi. Senaryonun yazım aşamasında çok katkıda bulundu hep bizim yanımızdaydı. Fikirler verdi, bazı yerlerini değiştirtti. Kendisinin içine sinmesi için bizler elimizden geleni yaptı. Karakterde gerçeklikten kopmamak için çok yardımcı oldu. Senaryo ilk bana geldiğinde eşimle birlikte okuduk. O kadar beğendim ve etkilendim ki hemen Hakan Günday’a telefon açtım gecenin bir yarısı. Huzurlarınızda her iki senaristimize de çok teşekkür ediyorum. Muhteşem bir senaryo yazdılar. Sadece yazıp bırakıp gitmediler. Birlikte günlerce çalıştık, çok yoğun zamanlar geçirdik. O günlerde Muhterem Hanım hep yanımızdaydı ve emeğini eksik etmediler.”
Mustafa Uslu: “Ekim ayında Türkiye’de ve dünyada vizyona girecek”
Filmin vizyona gireceği tarihle ilgili olarak Mustafa Uslu; “Ayla’dan da bildiğimiz gibi bu tip filmlerin tek ihtiyacı olan şey zamandır. O kadar mukaddes ve bizim için önem arz eden bir hikaye ki. İnce eleyip sık dokuyarak çekimlerimizi devam ettiriyoruz. Bu yılın ekim ayında Türkiye’de ve dünyada vizyona girmesini planlıyoruz. Biliyorsunuz müzik evrenseldir; dili, dini, ırkı yoktur. Zaten Müslüm Gürses de evrensel bir sanatçı. Bu evrensellikten faydalanarak filmimizi dünyaya açacağız. Müslüm Gürses’in saygı duyulacak taraflarından bir tanesi de; geçirdiği trafik kazası sonrası tıbben şarkı söylemesi yasaklanmasına rağmen şarkı söylemeye ısrar eden, müziğe olan aşkını devam ettiren ve kendine bir yol çizen sanatçı. Asla müzikten kopmuyor. Bana göre çok saygı duyulacak bir yön” diyerek sözlerini tamamladı.
Nuri Yıldırım (Yapımcı):“Bir başarı hikayesini ve aşkla değişen hayatı göreceksiniz”
Müslüm’ün ortak yapımcısı Nuri Yıldırım; “Bana göre yakın dönem Türk büyüklerinden birisi Müslüm Baba ve herkesin kendine ait bir Müslüm Baba’sı var. Hepimizin kendine göre algıladığı Müslüm Gürses’i bir de bizim gözümüzle anlatmak istedik. Bir başarı hikayesini ve aşkla değişen bir hayatı göreceğiz bu filmde. Bunun çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Hakan Günday (Senarist): “Kendi sesini, kendi kültürünü yaratmış çok büyük bir sanatçı”
Müslüm filminin senaristlerinden Yazar Hakan Günday; “Konu bir hikaye anlatmanın ötesinde bir hayat hikayesi anlatmak olunca, hele de o hayat kendi sesini, kendi kültürünü var etmiş çok büyük bir sanatçıya ait olunca… O zaman o yazım sürecinin her anı çok büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Aynı zamanda da senaryoyu birlikte yazdığımız Gürhan özçiftçi ile birlikte bir ayrıcalığa dönüşüyor. çünkü olağanüstü bir fırsattı, çok büyük bir müzik üstadını tanımak adına... Hayatının derinliklerine Muhterem Hanım’ın da katkılarıyla indikçe bir insanı tanımak, hayatla nasıl başa çıktığını ve mücadele ettiğini görmek ilham vericiydi. Tüm senaryo yazımı bizim için bir keşif süreciydi. Hala da devam eden bir öğrenme ve inanamama süreci. Muhterem Nur’a bize bu yolu açtığı için çok teşekkür ederiz” dedi.
Gürhan özçiftçi (Senarist):”Yaşamla savaşmış, çok acılar çekmiş bir karakter Müslüm Baba”
Filmin senaristlerinden Gürhan özçiftçi; “çocukluğumuzdan itibaren tanıdığımız, dinlediğimiz bir karakter olmasına rağmen hayatını araştırmaya girince başka bir kişilik, derinlik ve acı çıktı ortaya. Yaşamla savaşmış bir insan Müslüm Gürses ve bu savaşı belki de şimdiye kadar hiç kimse bu şekilde görmedi. Olan olayların hepsi gerçek. Ama senaryoyu yazarken Müslüm Baba nasıl bir karakter sorusu üzerine o kadar fazla düşündük ve onun gücünü göstermek sahne sahne, sekans sekans kafa yorduk ki... Onun karakterini ve bu tarafını ortaya koyabildiysek ne mutlu bize. Bu filmin çok büyük bir iddiası da var. Şu ana kadar kimse Müslüm Baba’yı böyle görmedi. Biz bunun üzerine aramızda çok konuştuk. Müslüm Gürses’i herkes tanıyor ama bu izleyince Müslüm Baba’yı hiç tanımadıklarını anlayacaklar. Sanrım bu filmden sonra Müslüm baba karakterine bizim de bir katkımız olacak. ”