Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Aynacı, Obezite Hastalığının Neden Tedavi Edilmesi Gerektiğini Anlattı

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Aynacı, Obezite Hastalığının Neden Tedavi Edilmesi Gerektiğini Anlattı Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Aynacı, Obezite Hastalığının Neden Tedavi Edilmesi Gerektiğini Anlattı

En basit şekliyle vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanabilen obezitede vücuda alınan enerji miktarı harcanan enerji miktarından çok daha fazladır. Dünya genelinde her geçen gün artan sayıda kişi obezite ile mücadele ederken ülkemizde obezite oranı kadınlarda erkeklere oranla daha yüksektir.  

Obezite hormonal bozukluklar, genetik faktörler, yanlış ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, sosyoekonomik ve psikolojik etkenler sonucunda oluşabilir. Obezite teşhisi koyulurken ve obezite sınıflandırması yapılırken kişinin kilosunun, boyunun karesine bölünmesi sonucu elde edilen Vücut Kitle İndeksi (VKİ) değeri kriter olarak kabul edilir.
 

Obezite Beraberinde Birçok Sağlık Sorununa Neden Olur

Obezite psiko sosyal durum ve vücut sistemleri üzerinde neden olduğu olumsuz etkilerden dolayı birçok sağlık problemine yol açar. Obezitenin neden olduğu sorunlar arasında insülin direnci, tip 2 diyabet, koroner arter hastalığı, metabolik sendrom, hipertansiyon, hiperlipidemi, safra kesesi hastalıkları, osteoartrit, uyku apnesi, astım, polikistik over hastalığı,  bazı kanser türleri, felç, karaciğer yağlanması, solunum zorlukları, adet düzensizlikleri, kas - iskelet problemleri, ruhsal sorunlar ve toplumsal uyumsuzluklar sayılabilir.

Obezite neden olduğu sağlık problemlerinin yanı sıra kişinin yaşam kalitesinde ciddi bozulmalara neden olur. Fiziksel hareketin kısıtlanmasına neden olan obezite yaygın vücut ağrılarının ve yorgunluğun da temel sebebidir. Kişinin karşı karşıya kaldığı, fiziksel ve psikolojik sağlığını ciddi ölçüde rahatsız eden sorunlarla mücadele edilirken obezitenin tedavi edilebilir ve geri döndürülebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde obezite için uygulanmakta olan 3 temel tedavi olup bunlar; ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz, obezite cerrahisidir.

Obeziteden korunmanın temeli daha az ve daha sağlıklı gıdalar tüketmek, yağ ve karbonhidrat bakımından zengin, yüksek kalorili gıdalardan uzak durmak ve düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Bununla birlikte toplumda obezite oranının yaygınlığı değerlendirildiğinde obezite ile mücadelede diyet ve egzersizin yeterince etkili olmadığı açıkça görülebilmektedir. Günümüzde morbid obezitenin kalıcı tedavisinin obezite cerrahisi yani bariatrik cerrahi olduğu kabul edilir.
 

Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Obezitenin tedavisi için uygulanan cerrahi prosedürlerin tamamı obezite cerrahisi olarak adlandırılır. Obezite cerrahisi VKİ 40 ve üzeri olan morbid obezlere uygulanır. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi 35-39.9 arası olmakla birlikte obezite kaynaklı olarak hipertansiyon, diyabet, uyku sorunları, eklem sorunları, cinsel işlev bozuklukları, depresyon gibi ciddi sorunlar yaşayan kişilere de obezite cerrahisi prosedürleri uygulanması söz konusu olabilir. Bununla birlikte obezite cerrahisi uygulanacak olan hastaların en az 3 yıldır obezite hastası olması ve en az 6 ay sürecek şekilde 2 diyet programı uygulamış olması şartı aranır. Daha önce diyet ve egzersiz yoluyla kilo vermeyi denememiş olan kişilere obezite cerrahisi önerilmez.