OMM Kurucusu Erol Tabanca, davette yaptığı konuşmada “OMM hayalimizin gerçekleşmesine sayılı günler kaldı. Eskişehir’de hayata geçirmeye hazırlandığımız müzemiz ile Türkiye’nin, Eskişehir’in ve Odunpazarı’nın bilinirliliğinin artmasını istiyoruz. özellikle Eskişehir’in genç insanlarına sanatı sevdirmek, sanatla ilişkilerini yoğunlaştırmak adına da bir çabamız var. 2019 OMM’un yılı olacak; dolayısıyla bu özel yılın gelişini sizlerle birlikte kutlamayı arzuladık.” diyerek OMM heyecanına ortak olan tüm konuklara teşekkürlerini sundu. Konukların sanal gerçeklik uygulamasıyla OMM’u keşfetme imkanı bulduğu davet, Tuğçe Şenoğul’un ve Age Reform’un performasıyla unutulmaz bir geceye dönüştü.
Eskişehir’in Unesco Dünya Kültür Mirasları Geçici Listesi’nde yer alan Odunpazarı bölgesinde 2019 yılında açılması planlanan OMM’un mimari tasarımı, dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma&Associates imzasını taşıyor. Eskişehir ve Türkiye için simgesel bir yapı haline gelecek OMM binası, Osmanlı sivil mimarisi ve geleneksel Japon mimarisinden aldığı referanslarla yerel değerleri çağdaş mimariyle buluşturuyor.
Yaklaşık 4.500 m2 alana sahip olan OMM’da; sergileme alanları, çeşitli etkinlik mekanları, kafe ve müze dükkanı yer alıyor. OMM’un; Türkiye'den ve yurt dışından farklı sanatçıların modern ve çağdaş eserlerinin sergileneceği, kültürlerarası diyaloğa imkan tanıyan, sürekli yenilenen ve yenileyen bir platform olması amaçlanıyor.
OMM’un açılış sergisinde Haldun Dostoğlu küratörlüğünde Erol Tabanca koleksiyonundan eserler yer alacak. Bunun yanı sıra Japon sanatçı Chikuunsai IV Tanabe’nin mekana özel bir enstalasyonu da müzede yer alacak. Koleksiyon sergilerinin yanı sıra OMM’da yılda en az 2 ya da 3 süreli sergi yapılması planlanıyor.