Güzel sanatlar fakültelerinde öğrenim gören yetenekli ve genç sanat öğrencileri ile yeni mezunları sanatseverlerle buluşturarak eserlerini sergileme olanağı sağlamak amacıyla Yeniköy Rotary Kulübü’nün projesi olarak 2011 yılından bu yana gerçekleştirilen “Bazaart – Her Eve Bir Sanat” Sergisi, The St. Regis İstanbul’da, 26 Mart 2019 Salı akşamı düzenlendi.
"Her Eve Bir Sanat" ana fikrinden yola çıkan Bazaart, sanatın ve sanat koleksiyonu yapmanın bir lüks olmadığını hatırlatıp, herkese ulaşılabilirliğini göstermeyi amaçlıyor. Başlangıcından bugüne kadar geçen süre içinde projeye katılan birçok öğrenci, Contemporary İstanbul da dahil olmak üzere çeşitli yerel ve uluslararası sanat organizasyonlarına davet edildiler ve çeşitli ödüller aldılar.
Bazaart’ın bu yılki jürisinde; EKAV Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İnci Aksoy, Marmara üniversitesi Sanat Tarihçi Akademisyen Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, Modern ve çağdaş Türk Sanat Koleksiyoneri ve Baraz Galeri Kurucu Yahşi Baraz, Yeditepe üniversitesi Sanat Danışmanı, küratör ve akademisyen Prof. Dr. Marcus Graf ve sanat tarihçi akademisyen Nazlı Pektaş yer aldı. Bazaart Komitesi seçilen eserlere çeşitli değerlerde ödül parası vererek, o ödül parası ile sanatçının eğitimine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Polisan ödülünü Alara Bitlis Verdi
Kadınlar ile sıcak bir bağ kuran, hayallerini, zevklerini, tasarım dünyalarını zenginleştiren marka kimliği ile her alanda yanlarında olan Polisan Kansai Boya, sponsor olduğu sergide kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak kadına yönelik şiddete ve sorunlarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği “Her Ses Bir Nefes” projesinden yola çıkarak “Polisan: Kadına Şiddet Konulu özel ödülü” verdi.
Sergiye, kadına şiddete karşı temalı eserlerle katılan genç sanatçılardan Mavi öz, “Yapay Gerçeklik” adlı çalışmasıyla Polisan Kansai Boya’nın ödülüne layık görüldü. Mavi öz, başarı belgesini Polisan Holding’i temsilen Bitlis ailesinden Alara Bitlis’in elinden aldı. Bitlis ailesi ayrıca, sergiye katkı amacıyla 3 eseri satın alarak koleksiyonuna ekledi.
Alara Bitlis yaptığı açıklamada, Polisan Holding olarak Türk sanatına ve genç sanatçılara destek olabilmenin kendilerini gururlandırdığını belirterek, şunları söyledi:
“Bazaart bizim yıllardır gönülden desteklediğimiz bir organizasyon... İmkanı olmayan gençlere eserlerini sergileyebilme fırsatı sunarken, önemli koleksiyonerlerle buluşturuyor. Bazaart’ın bir parçası olmaktan mutluyuz. ‘Her Ses Bir Nefes’ adını verdiğimiz, kadına şiddete karşı Türkiye’de bir duruş sergileyen projemizi yıllardır sürdürüyoruz. Seçtiğimiz eser, bu duruşumuzu destekliyor. Genç sanatçıların da, kadına şiddete karşı konuları ele almaları bizim hoşumuza gidiyor. Böyle eserlerin ortaya çıkması ve farkındalığın artması bizi gururlandırıyor.”
Sanatçı Mavi öz de, gazeteler, TV’ler, reklamlar, televizyon dizileri, sinema filmlerinde her gün kadınlara ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz, cinayet ve devamlı olarak artan erkek şiddeti haberlerinin sıradan bir olaymış gibi yer almaya başladığına dikkat çekerek, “kadına yönelik şiddeti normalleştirilmesini, kanıksanmasını önlemek amacıyla bu eseri geliştirdim.” dedi.
ödüllü Her Ses Bir Nefes Projesi
Polisan Kansai Boya’nın katkılarıyla 8 yıldır sürdürülen “Her Ses Bir Nefes” projesi, tüm Türkiye’de kadın sorunlarına karşı, çözüm odaklı toplumsal bilinç edinmeyi ve bireysel çarelerden çok kolektif çabalarla çözüme ulaşılabileceği bilincini yaygınlaştırmayı ve bu bilinci kamuoyuyla paylaşmayı amaçlıyor.
Polisan bugüne kadar proje kapsamında Mor C¸atı Kadın Sığınağı Vakfı’nın Dayanışma Merkezi Ofisi, Kadın Sığınakları, Genc¸ Kız Sığınma Evi Derneği Danışma Merkezi ve Genc¸ Kız Sığınakları'nın kapasite geliştirilmesi ve güçlendirilmesine katkı sağladı. Türkiye Engelsizler Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi (TEKSEM) oyuncuları ‘Komşuluk Bizde Kalsın’ tiyatro oyununu sahneledi.
2015 yılında Facebook ve Twitter’ın videoları otomatik sessiz oynatma özelliğinden faydalanılarak “Sesi Olmayan Kadın” adıyla hazırlanan viral film, reklamcılık sektörünün en prestijli ödüllerinden biri olan Kristal Elma’da dijital kategoride 3 ödül birden alma başarısı gösterdi. Film, sadece internette 2 milyon kişi tarafından izlendi.
“Her Ses Bir Nefes” projesi, 2015 yılında “magazinci.com 14. Yıl İnternet Medyası Yılın En İyileri” ödüllerinde “Yılın En İyi Sosyal sorumluluk Projesi” ödülüne layık görüldü.
2016 yılında da yine “Sesi Olmayan Kadın” viral filmi ile Dijital’in Oscar’ı “MIXX Awards Europe” ve “MIXX Awards Türkiye”den “Dijital & Mobil Bölümü”nde “Sosyal Medya” kategorisinde ‘’Altın MIXX” ve “Bronz MIXX” ödüllerine layık görüldü.
Her Ses Bir Nefes'in, 2019 yılındaki tema filmi ‘Duy Sesimi, Nefes Ol Bana' oldu. 'Duy Sesimi, Nefes Ol Bana' ile tüm Türkiye'de kadın sorunlarına karşı, çözüm odaklı toplumsal bilinç edinmeyi ve bireysel çarelerden çok kolektif çabalarla çözüme ulaşılabileceği bilincini yaygınlaştırmayı ve bu bilinci kamuoyuyla paylaşmayı amaçlıyor. 'Duy Sesimi, Nefes Ol Bana' ana mesajıyla kadınlara karşı fiziksel ve ruhsal şiddet, kadın cinayetleri, kadınlara karşı negatif ayrımcılık gibi kadına karşı her türlü şiddet ve eşitsizliğe dikkat çekmek hedeflenirken, kampanyanın STK ayağında ise Yeni Başlangıçlar Derneği yer aldı.