Ekrem Yalçındağ'ın, İstanbul’da dokuz yılın ardından gerçekleşen kişisel sergisi "Natures", 12 Şubat’ta düzenlenen zarif gala yemeği ve 13 Şubat’ta gerçekleşen açılış davetinde sanat çevrelerinden önemli isimleri bir araya getirdi. Gala yemeği ve davete aralarında Cansen Yeni Kut, Emek Külür, Ali Elmacı, Bulut Reyhanoğlu, Gökay Gündoğdu, Nimet Şahingiray ve Levent Çalıkoğlu’nun olduğu iş, sanat ve cemiyet dünyasından önemli isimler katılarak eserleri yakından izleme şansı yakaladı. Kurulumunda Yalçındağ ve Zürihli küratör Dorothea Strauss iş birliği dikkat çeken sergide, Yalçındağ’ın son dönemde farklı tekniklerden ürettiği çalışmaları sunuluyor. "Natures" serisi, izleyicilere sanatçının evrimini ve farklılaşan tekniklerini keşfetme fırsatı sağlıyor.
Yalçındağ'ın tekniği, ‘Natures’ serisinde tuvalin her yerine boyalı ahşap levhalar basarak dairesel formlar alan ince çizgi ağıyla örtüşen 'ağaç izleri' yaratıyor. Sanatçı, bu izleri yaşam ve büyüme izleri olarak yorumlayarak resminde çelişki gibi görünen dünyaları bir araya getiriyor. Andy Warhol'un etkisi altında tuval zeminine serigrafi baskı şeklinde uygulanan büyük bitki motifleri, Yalçındağ'ın eserlerine ayrı bir boyut kazandırıyor.
18 Mart’a kadar devam edecek sergide, 2023 yılında farklı tekniklerle üretilen "Natures" serisinin ağırlıklı olarak yer almasının yanı sıra Yalçındağ’ın daha önce gün yüzüne çıkmamış yeni işleri ve yeni serileri de sanat tutkunlarının beğenisine sunuluyor. ‘Infinity’ serisi ve geometrik eserleri ilk kez Sevil Dolmacı Istanbul’da izleyiciyle buluşuyor. Sanatçı, izleyicilerine özgün bir dünya sunan eserlerinde, ahşap ve serigrafi baskı kullanıp, minyatür fırça ile birleştirdiği yağlı boya resim tekniğini kullanıyor.
Yalçındağ temelde, rengin süs işlevini (yükünü) süs yoluyla aşıyor. Böylelikle, rengin nesneler ya da yüzeyler yerine, sadece kendine sadık kaldığı bir algı düzeneği çıkıyor ortaya. Bir başka deyişle, süslemenin olanaklarıyla, renge adeta mutlak bir özgürlük kazandırıyor. Yalçındağ'a göre, Türkiye'de çeşitli nedenlerle yanlış algılansa da süs sanatta tamamlayıcı bir eleman değil, başlı başına bir kişisel üslup. Sanatçı, tarihi çok eskilere dayanan süslemenin Henri Matisse'le birlikte sanat yapıtı olarak doğrudan resme geçtiğini ve daha sonra da süslemenin başlı başına otonom bir sanat yapıtı olarak kullanıldığını hatırlatıyor.
"Natures" serisi ilk olarak Kunstforum Viyana'da, Robert Fleck'in küratörlüğünde düzenlenen 'Seeing the World Anew' sergisiyle tanındı. Daha sonra MoMAD Dubrovnik'te Hermann Nitsch Foundation isimli müze sergileriyle uluslararası platformda yer aldı. En son olarak Sevil Dolmacı Dubai'de sergilendi ve büyük ilgi gördü.
1989 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olan Ekrem Yalçındağ, geometrik ve tekrar eden desenleriyle tanınan bir sanatçıdır. Sanat kariyerine Prof. Adem Genç ile başlayan Yalçındağ, Frankfurt'taki Staedelschule'de Prof. Hermann Nitsch atölyesinde de çalışmıştır. Sanatçı, farklı tekniklerden ürettiği çalışmaları ve benzersiz boya tekniğiyle öne çıkmaktadır.
Sevil Dolmacı Istanbul, Ekrem Yalçındağ'ın 'Natures' Sergisi Gala Yemeği Ve Açılış Davetinde Sanat Tutkunlarını Bir Araya Getirdi
Sevil Dolmacı Istanbul, Türk çağdaş sanatının öncü ismi Ekrem Yalçındağ'ın İstanbul'da dokuz yıl aradan sonra gerçekleştirdiği kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Ekrem Yalçındağ’ın “Natures” sergisi onuruna düzenlenen gala yemeği ve ardından gerçekleşen açılış davetinde, ulusal ve uluslararası sanatseverler ile koleksiyonerler bir araya geldi. Sanatçının da katıldığı bu görkemli gecede Cansen Yeni Kut, Emek Külür, Ali Elmacı, Bulut Reyhanoğlu, Gökay Gündoğdu, Nimet Şahingiray ve Levent Çalıkoğlu gibi cemiyet dünyasından sanata ilgisi ile bilinen isimler yer aldı.