Sosyal fayda girişimlerinde teknolojinin ve yeni medyanın etkisinin konuşulduğu küresel Sosyal Fayda Zirvesi, dünyada bu yıl sekizinci kez, Türkiye’de ise beşinci kez düzenlendi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile UNDP işbirliğinde düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi İstanbul, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen konusunda uzman kişiler, yeni medyanın sosyal fayda için kullanılmasına yönelik yaratıcı fikirleri ve çözüm önerilerini paylaştılar. #2030Şimdi temasıyla "2030 yılında nasıl bir dünyada yaşamak istiyorum?" sorusunun cevaplarının arandığı zirvede, P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ve Serenay Sarıkaya, Head&Shoulders’ın suların kirliliğine dikkat çekmek amacı ile başlatmış olduğu “çöp Olmasın” kampanyasını anlatırken, geri dönüşümün ve sosyal fayda sağlamanın öneminden bahsettiler.
Global olarak yürütülen projenin ilk adımı olarak dünyanın ilk geri dönüştürülmüş şampuan şişesini üreten Head&Shoulders, şişenin sürdürülebilir olması ve tüketicilerin kampanyaya destek olması için CarrefourSA mağazalarına yerleştirdiği plastik atık toplama üniteleri ile geçtiğimiz aylarda atıkların toplanmasını sağladı. Ardından Serenay Sarıkaya ve Toplum Gönüllüsü Gençler (TOG) ile birlikte ‘çöp Olmasın’ projesi kapsamında plastik atıkların geri dönüşümünü desteklemek için farklı destinasyonlarda çöp toplama etkinlikleri gerçekleştirilerek sürdürülebilir sosyal sorumluluk kampanyaları gerçekleştirildi. Böylelikle toplanan atıkların ayrıştırılarak geri dönüşümüne katkı sağlandı.
Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu yaptığı konuşmada; ‘’Biz P&G olarak global çapta bir güce sahibiz ve bu gücü çevresel sürdürülebilirlikte de iyilik için kullanmak istiyoruz.P&G’nin 2030 hedefleri arasında 20 lider markasını %100 geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir ambalajlarla markete sunmak var. Bu konuda liderlik yapan markalarımızdan Head&Shoulders ise 2019 yılında Avrupa’daki üretiminin yüzde 25’ini geri dönüştürülmüş plastiklerden karşılamayı ve yüzde 100’ünü de geri dönüştürülebilir hale getirme hedefini taşıyor. Bu sayede 500 milyondan fazla şişe geri dönüşüme kazandırılmış olacak. Bu proje ile ‘’Sürdürülebilirlikte Hedef 2030” projemiz ile belirlediğimiz hedeflerimize bir adım daha yaklaşmış olduk.’’ sözlerine devam eden Turnaoğlu; ‘’Head&Shoulders ile başlattığımız bu kampanya ile Dünyanın İlk Geri Dönüştürülmüş Şampuan Şişesi lansmanı ile farklı kanallar aracılığı ile toplam 5 milyon kişiye ulaştık.’’ dedi.
Konu ile ilgili olarak Serenay Sarıkaya ise ‘’Head&Shoulders’ın geri dönüştürülmüş plastiklerden elde edilen dünyanın ilk geri dönüştürülmüş şampuan şişesini ürettiğini ilk duyduğumda çok mutlu olmuştum. Ardından Head&Shoulders ile birlikte çöp olmasın projesi kapsamında plastik atıkların geri dönüşümünü desteklemek için gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk kampanyasının benim için değeri çok büyük. Böyle projelerin toplumdaki etkisine ve sosyal faydasına yürekten inanıyorum ve bu yüzden Head&Shoulders’ın başlatmış olduğu geri dönüşüm sosyal sorumluluk kampanyasının içinde yer almaktan ötürü çok mutluyum. Eğer hep birlikte doğaya kulak verip onu beslersek, onu incitmezsek çok büyük zenginliklerle doğanın bize cevap vereceğini düşünüyorum.’’ dedi.
Ayrıca zirvede kapanış konuşmasını gerçekleştiren Serenay Sarıkaya, Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’na sorduğu soruyla salonda heyecanlı anlar yaşandı. Serenay Sarıkaya’nın ”Bugüne dek çöp olmasın dedik, gençlerle beraber çöpleri topladık. Peki bundan sonra ne yapacaksınız, nasıl devam edeceğiz geri dönüşüm ile ilgili çalışmalara? Burda herkesin huzurunda sizden bir söz almak istiyorum” şeklinde meydan okumasına karşılık Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu geri dönüştürülebilen malzemeden oluşan bir basketbol sahası yapma sözünü vererek, ekledi; ‘’Head&Shoulders olarak yine topladığımız atıkların geri dönüşümünü sağlayıp yeniden kullanılabilir hale getireceğiz. Hedefimiz ise gençlerimiz için bir basketbol sahası yapmak. Arzumuz, bu sahada gençlerin hem spor yapmaları hem de geri dönüşümün aslında ne kadar önemli ve üretken bir şey olduğu bilincini kazanmaları.’’