Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi
Embriyo transferi sürecini daha net anlamak için tüp bebek tedavisinin önceki aşamaları hakkında da bilgi sahibi olmanın önemini vurgulayan Op. Dr. Düzgün Korkmaz “anne adayından alınan yumurta hücreleri baba adayından alınan spermler ile döllendikten sonra embriyo oluşumu gerçekleşir. Laboratuvar ortamında oluşturulan embriyoların hücresel yapılarının ve kalitelerinin değerlendirilmesi amacıyla 2 – 5 gün takipleri gerçekleştirilir. Daha sonra ise embriyo hücrelerinin değerlendirilmesi yoluyla transfer günü belirlenerek, en kaliteli olan anne adayının rahmine transfer edilir.”
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Neden Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde kadından toplanan yumurta hücreleri ile erkekten toplanan spermler laboratuvar ortamında döllendirilir. Bu döllenme kimi zaman hiçbir müdahalede bulunulmadan kimi zaman ise seçilmiş spermlerin yumurta içerisine enjekte edilmesiyle sağlanır. Spermin yumurta içerisine enjekte edilmesine dayanan yöntem İntrasitoplazmatik Sperm Enjeksiyonu veya ICSI olarak adlandırılır. Döllenme gerçekleştikten sonra embriyo oluşur ve bir süre sonra embriyo veya embriyoların laboratuvar ortamından gebelik oluşumu ve devamlılığının sağlanması adına rahim içerisine transferi gerekir. Bu açıklama “tüp bebek tedavisinde embriyo transferi neden yapılır?” sorusunun da yanıtıdır.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Nasıl Gerçekleştirilir?
Embriyo transferi öncesinde karar verilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de işlemin zamanlamasıdır. Zamanlama belirlenirken yumurta kalitesi, kadının yaşı, kaç tane yumurta toplandığı, sperm kalitesi ve laboratuvar koşulları gibi önemli değişkenler dikkate alınır. Transfer zamanlaması belirlendikten sonra ise işlem planlanır. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi lokal anestezi altında uygulanabilen ve kadınların birkaç saatlik dinlenme süresinden sonra evlerine dönebilecekleri bir işlemdir. Prosedür başlamadan kadının rahim ağzı özel solüsyonlarla temizlenir ve akabinde embriyolar tek tek olmak kaydıyla rahme yerleştirilir. Embriyoların rahim içerisindeki en ideal kısma yerleştirilmesi için ultrasonografi görüntülemesinden yardım alınır. Sonrasında ise gebeliğin oluşumu beklenir. Tüp bebek tedavisinin tüm aşamaları uzmanlık ve kişiye özel planlama gerektirir. Hekimin uzmanlığı da işlemin yapılacağı merkezin teknolojik alt yapısı da önemlidir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başvuracak çiftlerin hekim ve merkez seçimine hassasiyetle yaklaşması gerekir.