Türk İş Kadınlarının Kuzey Kıbrıs Çıkarması

Türk İş Kadınlarının  Kuzey Kıbrıs Çıkarması Türk İş Kadınlarının Kuzey Kıbrıs Çıkarması

Türkiye İş Kadınları Derneği ve Doğu Akdeniz Politika Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye ve KKTC Yatırım ve İş Birliği Konferansı” büyük ilgi gördü…

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yatırım ve iş birliği olanaklarını en iyi şekilde tespit edip, hayata geçireceğinizi ümit ediyorum.”

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, “Kuzey Kıbrıs’a yapılacak yatırımlarda kadınlar olarak ayrımcılık istiyoruz. Bize güvenmenizi istiyoruz. Türkiye’nin önde gelen iş kadınlarıyla burada olmaktan mutluyuz” dedi.

DAPD Başkanı Daryal Batıbay, “Kuzey Kıbrıs’ın ekonomisi Türkiye ile iş birliğine ihtiyaç duymaktadır. Son zamanlarda Kuzey Kıbrıs ekonomisi ciddi bir dönemden geçmektedir. Konu ve zamanlama olarak bu toplantının yerinde bir girişim olduğuna inanıyorum.”

KKTC Başbakanı Tufan Erhürman, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeniden Türkiye’de anlatılmaya ve tanıtılmaya ihtiyacı var.”

Türkiye İş Kadınları Derneği ve Doğu Akdeniz Politika Derneği tarafından düzenlenen ”Türkiye ve KKTC Yatırım ve İş Birliği Konferansı” Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirildi. Merit Royal Premium Hotel kongre merkezinde düzenlenen konferansa Kuzey Kıbrıs’tan ve Türkiye’den ilgi yüksek oldu. Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) ve Doğu Akdeniz Politika Derneği (DAPD) iş birliğinde yapılan konferansa, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman, bakanlar ve her iki ülkeden STK temsilcileri, iş insanları, akademisyenler ve bürokratlar katıldı.

Türkiye ve KKTC Yatırım ve İş Birliği Konferansı, TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut ve DAPD Başkanı Daryal Batıbay’ın “Hoş geldiniz” konuşmalarıyla başladı. Kuzey Kıbrıs’ın bütün Türk halkı için olduğu gibi, Türk yatırımcılar için de son derece kıymetli ve değerli olduğunu belirten TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, “Birbirine derin tarihsel bağlarla bağlı iki ülkenin karşılıklı iş birliğini daha da geliştirmek amacıyla bir araya geldik” dedi.

KALICI VE NİTELİKLİ YATIRIM

“Ekonominin dışında kalan bir kadın kavramı, ülkelerin refahının önüne ket vurmaktan başka bir anlam taşımaz” diyen Bulut konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün Türkiye İş Kadınları Derneği ve Doğu Akdeniz Politika Derneği güçlerimizi birleştirerek hem yavru vatanda, hem ana vatanda ticari hacmimizi daha ne kadar arttırabiliriz, ekonomik iş birliğimizi nasıl geliştirebiliriz diye bir araya geldik. Bizi yalnız bırakmayan değerli cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. çünkü, özel sektörün başarıya ulaşabilmesi için, kamu ve özel sektör iş birliğinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Eğer, yatırımcılar öngörü yapamazsa gittikleri ülkelere güven duyamazlarsa politikadaki istikrarsızlıklar, bütün bunlar yatırımın önündeki engeldir. Bu engelleri kaldırabilmek de siz değerli liderlerimizin görevidir. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki ticaret hacminin artabilmesi için sorunları ve çözümleri masaya yatıracağız. Bu konferans bir şeylerin başlangıcı olacak. Buradan dünyaya mesajlar gidecek. Biz, Türkiye İş Kadınları Derneği olarak kurulduğumuz gün itibariyle kadınlar ekonomide olmazsa olmaz diyoruz. çünkü kadınların ekonomiye katılımı demek dünya ekonomisine katma değer demek. Dünya üzerinde siyasi, sosyal ve politik hayatta denge aynı değil. Kadınlar ile erkekler arasında eşitliği sağlamak zorundayız. 1995’den beri erkek egemen iş kollarında çalışan bir iş kadını olarak diyorum ki, bir ülkenin gelişebilmesi için kadınıyla erkeğiyle bütün insanların çok çalışması lazım. Tembelliğin ekonomide yeri yok. üretmemiz lazım. üretime dayalı ekonominin hataya geçirilmesi lazım. Biz TİKAD olarak bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu konferansın da Kuzey Kıbrıs ve Türkiye açısından çok verimli olacağına inancım tam. Sayın cumhurbaşkanımdan ve bakanlarımdan bir ricam olacak. Kuzey Kıbrıs’a yapılacak yatırımlarda kadınlar olarak ayrımcılık istiyoruz. Bize güvenmenizi istiyoruz. Bu salonda pek çok iş kadını yatırım için burada. Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapabilmemiz için gerek Türkiye’deki siyasilerin gerek Kuzey Kıbrıs’taki siyasilerin özel sektör yatırımcıların önünü açmalarını rica ediyorum.”

“TURİZM KKTC’NİN CAN DAMARIDIR”

DAPD Başkanı Daryal Batıbay ise, “Bu konferansı Türk özel sektörünün önde gelen temsilcilerinin bireysel olarak değil, onun ötesinde toplu halde Kuzey Kıbrıs ekonomisine duydukları ilginin bir yansıması olarak görüyorum” diyerek konuşmasına başladı.

“Kuzey Kıbrıs’ın ekonomisi Türkiye ile iş birliğine ihtiyaç duymaktadır” diyen Batıbay, “Son zamanlarda Kuzey Kıbrıs ekonomisi ciddi bir dönemden geçmektedir. Konusu ve zamanlaması olarak bu toplantının yerinde bir girişim olduğuna inanıyorum. Bütün katılımcılara teşekkür ederim. Kendi dallarında bilgili ve donanımlı konuşmacılarımız var. Günün sonunda ortaya somut değerlendirme yapma fırsatı bulacağız. Turizm, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin can damardı. Son 15-20 yıla baktığımız büyük bir atılım yapmış bir sektör. Ama son zamanlarda da ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya. Bunları nasıl aşabileceğimizi hep birlikte tartışacağız” dedi.

SORUN VAR İSE çöZüM ARAYIŞI DA SüRECEK

Konferansın açılış konuşması için kürsüye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, “Bizler, Kuzey Kıbrıs’ta yıllardır iki paralel süreci bir arada yaşıyoruz. öncelikle Kıbrıs sorunu gibi yarım yüzyılı aşan kronikleşmiş bir sorunla iç içeyiz. Sorun var ise çözüm arayışı da sürecek” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta uygun yatırımların gerçekleştirilmesine müsait bir ortamın oluşmasının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şöyle devam etti;

“Hizmet sektörü ağırlıklı bir ada ekonomisi olduğumuzdan döviz kurlarındaki dalgalanmalardan ziyadesiyle etkileniyoruz. Bu konuda Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak nasıl bir iş birliği yapılabilir. Kadını ile erkeğiyle tüm iş insanlarımız bu konuda neler yapabilirler. Ne gibi öneriler getirebilirler. Bunlar kuşkusuz güncel ve önemli konular. Ekonomimizin sağlıklı bir şekilde büyümesi toplumsal huzurumuz açışından çok önemli. Bunun için yerli ve yabancı yatırımcıların ekonominin istikrarlı bir şekilde büyüyeceğine olan inancının tam olması gerektiğini düşünüyorum. Bugün Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak nasıl daha nitelikli iş birliği olanakları yaratırız sorusuna cevap ararken, çağdaş şehir planlama, yerel yönetim ve çevre bilincini korumanın yanında bu tür hassasiyetleri de hep aklınızda tutacağınıza eminim. Sağlık, kongre ve genel anlamda özel ilgi turizminin bu yönde önemli kazanımlar getirebileceğini inanıyorum. Tarihi ve doğal güzellikleri, temiz plajları, sağlıklı Akdeniz mutfağı ve misafirperver halkı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin turizmde de olduğu yerden çok daha iyi yerlere ulaşacağına inancım tamdır. Bunun olabilmesi için turizm sektöründe de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yatırım ve iş birliği olanaklarının en iyi şekilde tespit edilip hayata geçirileceğini ümit ediyorum. Bu düşüncelerle yararlı ve verimli bir konferans olmasını temenni ediyorum.”

“TURİZM ALANINDA YAPACAK çOK İŞİMİZ VAR”

Türkiye ve KKTC Yatırım ve İş Birliği Konferansı’na katılan KKTC Başbakanı Tufan Erhürman da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeniden Türkiye’de anlatılmaya ve tanıtılmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, ”Türkiye İş Kadınları Derneği ve Doğu Akdeniz Politika Derneği’ne yürekten teşekkür ediyorum. Bu tür toplantıların, böylesi seçkin derneklerin burada bizimle olması, bizi buradan görmeleri, beni gerçekten çok mutlu eden ve heyecanlandıran bir olaydır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yeniden Türkiye’de anlatmaya ve tanıtmaya ihtiyacımız var. çünkü, biz turizm istiyoruz, turist istiyoruz, ama Türkiye’den bile potansiyel olarak alabileceğimiz turisti ülkemize taşıdığımızı ben düşünmüyorum. Turizmdeki çeşitliliği çoğaltmayı sağlayabilmiş değiliz. Turizm alanında daha yapacak çok işimiz var. Dolayısıyla Türkiye’den gelecek yatırımcıyla bu ülkede turizm alanında yapılabilecek çok iş var. Bütün bunların Türk iş insanlarıyla Kuzey Kıbrıs iş insanlarının ortaklığında olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

PROFESYONELLER İŞ BİRLİĞİNİ KONUŞTU

”Türkiye ve KKTC Yatırım ve İş Birliği Konferansı” kapsamında Ekonomi ve Enerji Bakanı özdil Nami, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal özyiğit ile Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun birer konuşma yaptılar. Bakan Yardımcısı Selim Dursun konuşmasında, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında yapılan yatırımlara dikkat çekerek devam eden ve planlanan projelerin detayları hakkında bilgi verdi. Tüm gün süren konferansta düzenlenen üç ayrı oturumda ise çeşitli alanlardaki profesyoneller, akademisyenler ve iş insanları görüşlerini paylaştı.

KKTC’DE İŞ VE YATIRIM OLANAKLARI

Konferansın ilk oturumu Kıbrıs Türk Ticaret Odası önceki dönem başkanı Erdil Nami’nin yönetiminde “KKTC’deki iş ve yatırım olanakları ve sorunları” başlığında gerçekleştirildi. Oturum katılımcıları: Demet Sabancı çetindoğan (TİKAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı),  Fikri Toros (CTP Milletvekili – Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı), Mustafa Rumeli (TC Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı), Ebru Kaptan Sertoğlu (Başbakanlık Yatırım Geliştirme Ajansı Direktörü), Ayşe Cevahir Ersoy (TİKAD Yönetim Kurulu üyesi), Vargın Varer (Kıbrıs Türk Ticaret Odası üyesi) konu hakkında görüşlerini dile getirdiler. Katılımcılar, bürokratik güçlükler, enerji fiyatları, yabancı yatırımcılara yönelik kısıtlamalar, "Beyaz Kimlik" düzenlemesi, Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi ve ekonomik büyüme için atılması gereken adımlar hakkında konuşmalar yaptılar.

KKTC VE TURİZM

Mert Dorman (THY Kurumsal Pazarlama ve Dağıtım Kanalları Başkanı), Hediye Güral Gür (TİKAD Genel Sekreteri), Erkan Kilim (Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı), Dimağ çağıner (Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı), Faiz Camgöz (Kıbrıs İş İnsanları Yatırım ve Ekonomi Derneği kurucu üyesi) ve Meryem çerkez’in (Korineum Golf & Beach Resort Koordinatörü) katıldığı ikinci oturum ise “KKTC ve Turizm” başlığı ile gerçekleştirildi. Oturum katılımcıları, turizm olanaklarının geliştirilmesi, turizm hacminin artırılmasının önündeki engeller, turizm ve hava ulaşımı meselesi, turizm ve tanıtım, Türkiye ile turizm iş birliklerinin geliştirilmesi konularında görüşlerini belirttiler. Oturumun moderatörlüğünü ise Yakın Doğu üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülen Saner yaptı.

YüKSEKöĞRETİM

Türkiye ve KKTC Yatırım ve İş Birliği Konferansı’nın son oturumu ise “Yükseköğretim” konu başlığıyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak  (TİKAD Başkan Yardımcısı)  başkanlığında gerçekleştirilen oturumda konuşmacılar, büyük bir sektör olarak öne çıkan yükseköğretimde kalite sorunu, uluslararası alanda rekabetin önemi, Türkiye ile yükseköğretim alanında iş birliği zeminleri konu başlıklarında görüşlerini paylaştılar. Son oturumun panelistleri ise Prof. Dr. Umay Türkeş Günay (Girne Amerikan üniversitesi Rektör Danışmanı - YöDAK önceki dönem üyesi), Prof. Hasan Ali Bıçak (YöDAK önceki dönem Başkanı -Rauf Denktaş üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Ali Cevat Taşıran (ODTü Kıbrıs) ve Prof. Dr. Ahmet Bülend Göksel (İlim üniversitesi Rektörü) oldu.

Zirve katılımcılar onuruna verilen gala yemeği ile sona erdi.