Pandemiyle gelişen süreçte mutfakta geçirilen sürenin artmasının mutfak tasarımlarına etkisini nasıl değerlendirirsiniz?
Pandemi sürecinin mutfak tasarımında önemli bir değişime sebep olduğu kesin. Özellikle uzun yıllardır inşa edilmiş olan projelerde kullanım kolaylığı ve tasarım çok göz ardı edilmişti. Kullanıcılar mutfaklarında daha fazla vakit geçirdikçe eksiklerin farkına vardılar. Kullanıcılar vakit geçirdiği mekanlarda kesinlikle kendini yansıtan detaylar görmek istiyor. Teknolojinin bu kadar geliştiği dünyada buna ilişkin çözümlere de mutlaka yer vermek gerekiyor. Mutfaklar evimizin en güzel etkinlik alanları esasında. Ailemizle veya dostlarımızla keyifli vakit geçireceğimiz kaliteli mekanları oluşturmamız gerekiyor. Pandemi geçtiğimiz 50 yıl içinde uzaklaşılmış birçok hissiyatı yeniden fark etmemizi de sağladı. Kendi kendine bir şeyleri üretebilmek ve paylaşabilmek bunların en önemlilerinden. Mutfakta üretimin ve paylaşımın merkezi olduğu için tasarlanırken çok fazla özen göstermek gerekiyor.
Yazlık bölgelerde de mutfaklar için yenilenme hareketi yaşandı mı?
2020 yazında ciddi bir kuşku vardı, özellikle otel kullanımı konusunda. Dolayısıyla insanların yazlık kullanımı fazlasıyla arttı. Yazlığı olmayanlar yazlık sahibi olmaya gayret etti. İmkanı olmayanlar tanıdığı kişilere misafir oldu. Tabii ki mevcutta yazlığı olanların yenileme çalışmaları oldu. Geçtiğimiz iki yılda tatil yörelerinde çok fazla tasarım tadilat gerçekleşti. Tatil sezonu genelde ekimde son buluyor, başlangıç ise mayıs ayı diye düşündüğümüzde kasım ve aralık ayları bu tip tasarım ve uygulama kararları için en uygun dönemler oluyor. Önümüzdeki 2 ay yazlıklarla alakalı taleplerin yoğun olacağını düşünüyorum.
Mutfak tasarımlarında son dönemin öne çıkan özellikleri neler oluyor?
Mutfak tasarımlarında sıcak renkler son zamanlarda çok ön planda. Bununla beraber kısmen ahşap kullanımı tercih edilebiliyor. Çok düz modeller yerine çerçeveli veya çıtalı kapaklar tercih ediliyor. Görselde bir farklılık, bir hareket ilgi çekici oluyor ancak çok retro veya çok klasik bir noktaya ulaşması istenmiyor. Tezgah kullanımında kesinlikle tercih edilen ürünler porselen ve kuvars malzemeler. Bu malzemeler hijyen açısından çok ön planda diğerlerine göre. İşlevsellik açısından ise tezgah arası aksesuarlar ile dolap/çekmece içi çözümleri mutlaka kullanıyoruz. Tezgah üzerini ve dolap içlerini sensörlü ledler ile aydınlatıyoruz.
Mutfaklarda depolama alanlarıyla ilgili artan bir talep var mı?
Mutfakların, büyük veya küçük olsun öncelikle vakit geçirilebilir olması şart. Bu sebeple depolama İhtiyacı bir sonraki adım olmalı. Biz mutfağımızda konforlu şekilde yemek yapabiliyor muyuz yiyebiliyor muyuz ve asgari düzeyde de olsa sevdiklerimizle sosyalleşebiliyor muyuz? Önceliğimiz kesinlikle bu olmalı. Dolayısıyla ergonomi, cihaz yerleşimi, aydınlatma, aksesuar seçimi, renk/model seçimi öncelikle karar verilmesi gereken hususlar. Küçük mutfaklar için özellikle açık raflı modül kullanılmasını tavsiye ediyorum. Açık renk kullanımı nispeten ferah gösterecektir. Yeterince gün ışığı alamıyorsak aydınlatmayla takviye etmek gerekir. Aslında büyük ya da küçük fark etmeksizin, mutfağımızı ana yaşam alanımıza entegre edebilirsek çok daha keyifli mekanlara kavuşmuş oluruz.
İç Mimar Ahmet Yalçın: “Mutfak, Üretimin ve Paylaşımın Merkezidir. Pandemi de Bize Bunu Hatırlattı”
Pandemi nedeniyle yazlık bölgelerde tadilat işlerinin yoğunlaştığına dikkat çeken İç Mimar Ahmet Yalçın, mutfaklarda daha fazla vakit geçirerek aile içi bağların da arttığını belirtiyor. İç Mimar Ahmet Yalçın, pandemiyle birlikte mutfaklarda değişen trendleri açıkladı.