İKSV 50. Yaşını Kutladığı, Etkinliklerle Dolu Bir Yılın Yarısını Geride Bıraktı

İKSV 50. Yaşını Kutladığı, Etkinliklerle Dolu Bir Yılın Yarısını Geride Bıraktı İKSV 50. Yaşını Kutladığı, Etkinliklerle Dolu Bir Yılın Yarısını Geride Bıraktı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 50’nci yaşını tüm yıla yayılan film gösterimleri, konserler, sergiler, gösteriler, atölye çalışmaları, söyleşiler ve farklı etkinliklerle kutluyor.  

Mart ayında Salon İKSV konserleriyle başlayan İKSV etkinlikleri, 41. İstanbul Film Festivali, 50. İstanbul Müzik Festivali, +1 Sunar: Gezgin Salon Festivali ve İKSV 50. Yıl Özel Etkinlikleri kapsamında ağırlanan Zürih Balesi’nin Anna Karenina gösterisinin ardından 29. İstanbul Caz Festivali ile devam etti. Nisan ayında, İKSV’nin koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda kapılarını açan Füsun Onur’un Evvel zaman içinde… başlıklı sergisi, 27 Kasım’a kadar sürüyor.
Yılın ilk altı ayında düzenlenen İKSV etkinliklerine 200 bine yakın izleyici katıldı.
2022’de 80’inci yaşını kutlayan Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle bu yıl İKSV’nin tüm etkinliklerindeki öğrenci biletleri 10 TL’den satışa sunuluyor. Gençlerin büyük ilgi gösterdiği Eczacıbaşı Genç Bilet, yıl boyunca tüm İKSV etkinliklerinde geçerli olacak.
İKSV etkinlikleri yılın ikinci yarısında da izleyicilerle buluşmaya devam edecek.
İKSV’nin çalışmalarına katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, tüm sponsorlarımıza, kurumsal, bireysel, kamu ve uluslararası destekçilerimize ve hamilerimize teşekkür ederiz.
Birlikte nice 50 yıllara…

Salon İKSV iki yıl aradan sonra kapılarını açtı
İki yıllık bir aranın ardından 5 Mart’ta kapılarını açan Salon İKSV, müzikseverlere dopdolu bir program sundu. 12 yıldır iyi müzik severlerin buluşma noktalarından biri olan Salon İKSV, 2022’de +1’in desteğiyle programına kaldığı yerden devam etti. Mart ayında başlayıp mayıs sonuna kadar süren konserlerde Salon İKSV, Kit Sebastian, Seafret, Palmiyeler, Jakuzi, Other Lives, Islandman, Ghostly Kisses, Noga Erez, Lola Marsh ve Jonathan Bree'yi ağırladı. Etkinlikleri 7000’e yakın izleyici takip etti.
İstanbul Film Festivali 41’inci kez sinemaseverlerle buluştu
41. İstanbul Film Festivali, 8-19 Nisan tarihleri arasında yapıldı. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen ve iki yılın ardından sinema salonlarına dönen 41. İstanbul Film Festivali kapsamında 12 günde Atlas 1948 Sineması, Beyoğlu Sineması, CineWAM Premium+ City's Nişantaşı, Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi ve Pera Müzesi Oditoryumu’nda ek gösterimlerle birlikte 378 seansta 43 ülkeden 134 uzun metrajlı, 22 kısa film sinemaseverlerle buluştu. 41. İstanbul Film Festivali’nde, film gösterimlerinin yanı sıra yönetmenlerle festival sohbetleri, bir söyleşi, iki panel ve özel etkinlikler gerçekleştirildi. 41. İstanbul Film Festivali gösterim ve etkinliklerini 80 bine yakın izleyici takip etti. Festival kapsamındaki 65 gösterim film ekiplerinin ve konukların katılımıyla gerçekleştirildi. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında İKSV tarafından İstanbul Film Festivali bünyesinde düzenlenen Köprüde Buluşmalar atölyelerinde ödüller sahiplerini buldu. Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar’da 19 uzun metraj ve 1 belgesel film ile 6 dizi projesinin sunumları yapıldı. Aynı zamanda post-prodüksiyonu devam eden 5 uzun metraj ve 1 belgesel filmin kapalı gösterimleri 14-15-16 Nisan tarihlerinde gerçekleşti.

İKSV, 10’uncu Kültür Politikaları Çalışmaları raporunu yayımladı

İKSV’nin Kültür Politikaları Çalışmaları kapsamında hazırladığı “Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet” başlıklı, 10'uncu rapor Nisan ayında yayımlandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Itır Erhart tarafından kaleme alınan ve Türkiye'de yaratıcı sektörlerin nasıl daha eşit, adil ve kapsayıcı hale gelebileceğini ele alan rapor, kamu kurumları, sendikalar ve meslek örgütleri, sanat okulları, yapım şirketleri ve sivil toplum kuruluşları gibi pek çok paydaşın sorunların çözümüne katkı vermesi için somut öneriler sunuyor. Raporun Türkçe ve İngilizce edisyonlarına www.iksv.org adresinden ulaşılabilir.
İstanbul Müzik Festivali 50’nci yaşını coşkuyla kutladı
İKSV’nin ilk festivali olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl ellinci kez şehri kucakladı. Festival, Borusan Holding sponsorluğunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 6-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. 50. yılında temasını İstanbul” başlığıyla şehre adayan festival, 16 farklı mekânda, 27 konserde, Türkiye ve yurtdışından 65’in üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı konuk etti. Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası gibi önemli topluluklar ve Fazıl Say, Anna Prohaska, Gautier Capuçon, Alice Sara Ott gibi yıldız solistleri ağırlayan festival, şef ve besteci Tan Dun ile şef ve piyanist Thomas Adès’e verdiği eser siparişlerinin Türkiye prömiyerlerinin yanı sıra Tan Dun’un Passacaglia adlı eserinin de Türkiye prömiyerine sahne oldu. Ayrıca çocuklara yönelik İstanbul Efsaneleri başlıklı eserin dünya prömiyerine ev sahipliği yaptı. 50. İstanbul Müzik Festivali konser ve etkinliklerini 20 bine yakın izleyici takip etti.
+1 Sunar: Gezgin Salon Festivali iki gün boyunca Parkorman’daydı
Salon İKSV’nin Parkorman’da, doğanın içine taşındığı etkinliği +1 Sunar: Gezgin Salon Festivali, 2 gün boyunca Moderat, BADBADNOTGOOD, Cigarettes After Sex, Tamino, Rhye, Molchat Doma, Jakuzi, Islandman, Feng Suave, Kit Sebastian, Palmiyeler ve Barış Demirel gibi isimleri konuk etti. İstanbullulara müzik ve eğlence dolu iki gün yaşatan festival, 20 bine yakın müzikseveri ağırladı.
Zürih Balesi’nden Anna Karenina iki gece üst üste kapalı gişe sahnelendi
İKSV ve Zorlu PSM, İKSV’nin 50. yıl kutlamaları kapsamında, Palo Alto Networks sponsorluğunda, günümüzün önde gelen bale topluluklarından Zürih Balesi’nin Anna Karenina gösterisini İstanbullu sanatseverlerle buluşturdu. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra havayolu partneri Türk Hava Yolları’nın desteğiyle ve Pro-Helvetia’nın işbirliğiyle 27-28 Haziran akşamlarında Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde sahnelenen gösteri uzun süre ayakta alkışlandı. 2 gün üst üste tüm biletleri tükenen gösteriyi 4500’e yakın sanatsever izledi.
29. İstanbul Caz Festivali, caz ve güncel müziğin sevilen isimlerini ağırladı

25 yıldır Garanti BBVA sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali 29. kez müzikseverlerle buluştu. 25 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında caz ve güncel müzik dünyasının sevilen isimleriyle dolu bir programla müzikseverlerle buluşan 29. İstanbul Caz Festivali, 200’ü aşkın yerli yabancı sanatçıyı ağırladı. 13 günlük festival maratonunda, Dianne Reeves, Melody Gardot, John McLaughlin, Enrico Pieranunzi, Teoman, Kalben gibi isimler izleyiciyle buluştu. Festivalin yeşille cazı bir araya getiren ücretsiz Parklarda Caz konserleri her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul’un altı farklı ilçesindeki parklara yayıldı. +1’li Gece Gezmesi, bu yıl yeniden Kadıköy’ün sevilen mekânlarında tek gecelik bir müzik maratonu olarak düzenlendi. 2022’de İKSV resmi eğlence partneri olan TikTok işbirliğiyle, festivalin “Parklarda Caz” serisi kapsamında 1 Temmuz’da Karaköy Sahil Parkı’nda gerçekleşen TikTok Sahnesi konserinde Ceren Gündoğdu ve ekibi çok sevilen TikTok hitlerinin caz yorumlarını, TikTok Türkiye’nin müzisyen topluluğuyla birlikte sahneye taşıdı. 29. İstanbul Caz Festivali konser ve etkinliklerini 40 bine yakın izleyici takip etti.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Füsun Onur’u ağırlıyor
Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, 23 Nisan’da TC Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla önizleme günlerinde açılışını yaptı. İKSV’nin koordinasyonunu üstlendiği, TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda kavramsal sanatın öncü isimlerinden Füsun Onur’un Evvel zaman içinde…” adlı yeni eseri yer aldı. Küratörlüğünü İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer’in üstlendiği sergi 27 Kasım’a kadar açık kalacak. İKSV tarafından Yapı Kredi Yayınları’nın işbirliğiyle sergiye eşlik eden “Füsun Onur: Evvel zaman içinde…” adlı bir monografi de yayımlandı. Kitabın İngilizce edisyonu İKSV ve Mousse Publishing ortaklığında hazırlandı.
50’nci yıla özel Kaynak Geliştirme Galası
İKSV’nin 50. yılında, festivallerde yer alacak genç sanatçıların üretimlerini desteklemek ve vakfın, Türkiye’nin kültür-sanat yaşamını zenginleştiren çalışmalarına güç vermek amacıyla bir kaynak geliştirme gecesi de düzenledi. Bu geceden elde edilen 2.850.000 TL’lik gelir, İKSV faaliyetlerine katılacak genç sanatçıların üretimini desteklemek için kullanılacak. Ayrıca, gecede Christie’s tarafından yapılan destek yarışında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’na toplam 1.650.000 TL katkı sağlandı.


İKSV, yılın ikinci yarısındaki etkinliklerle 50’nci yılını kutlamaya devam edecek
İKSV 50. yıl etkinlikleri kapsamında 21 Ağustos’ta Parkorman’da müziğin dev ismi Nick Cave & The Bad Seeds’i ağırlayacak. Efsane gruptan önce İngiliz alternatif rock grubu Black Country, New Road müzikseverlerle buluşacak.
Salon İKSV, güncel müziğin başarılı isimlerini ağırlayacağı bir programla eylülde müzikseverlerle tekrar buluşacak.
2007–2026 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle düzenlenen 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül–20 Kasım tarihleri ​​arasında Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in küratörlüğünde düzenlenecek. İstanbul’un üç farklı semtinde yoğunlaşarak 20’den fazla mekana yayılacak 17. İstanbul Bienali, bir kez daha Türkiye’yi uluslararası sanat gündeminin merkezine taşıyacak.
Bu yıl 21. kez gerçekleştirilecek Filmekimi, uluslararası festivallerde henüz gösterilmiş, ödüllü ve merakla beklenen yeni yapımları içeren programıyla 7-16 Ekim tarihlerinde İstanbul’da sinemaseverlerle buluşacak.

2022’de programını yeni bir yapıyla şekillendiren 26. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl
tiyatromuzun son 40 yılındaki en önemli isimlerinden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde düzenlenecek.
İKSV, 50. yılında iki yeni tiyatro prodüksiyonu da hayata geçirecek. Özen Yula, Sabahattin Ali ve Aliye Ali’nin birbirlerine yazdıkları mektuplardan yola çıkarak metnini oluşturduğu Alelade Âşıklardan Farkımız’ın yönetmenliğini de üstlenecek. İKSV ve BKM işbirliğiyle sahnelenecek bu “müzikli tiyatral gösteri”, ülkemizin dününden bugününe bir yolculuğunun izlerini sürerken Ali çiftinin aşklarına bir saygı duruşunda bulunacak.
İKSV, ID Pro ve Zorlu PSM ortak yapımcılığında hazırlanan, Serdar Biliş’in yönetmenliğini üstlendiği Saatleri Ayarlama Enstitüsü ise Ahmet Hamdi Tanpınar’ın unutulmaz eserine çağdaş bir yaklaşım sunacak.