İş Dünyasının Lider İsimleri BMD Ve Fast Company’nin Ortak Etkinliğinde Biraraya Geldi.

İş Dünyasının Lider İsimleri BMD Ve Fast Company’nin Ortak Etkinliğinde Biraraya Geldi. İş Dünyasının Lider İsimleri BMD Ve Fast Company’nin Ortak Etkinliğinde Biraraya Geldi.

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) Fast Company ile düzenlediği “Perakende 2025 – Ne Oldu Ne Olacak?” etkinliği, iş dünyasının lider isimlerini bir araya getirdi. Toplantıda Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile LC Waikiki CEO’su Vahap Küçük ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin de aralarında bulunduğu konuşmacılar, katılımcılarla deneyimlerini ve değerlendirmelerini paylaştılar.  

BMD BAŞKANI ÖNCEL: HAZIR GİYİM MAĞAZASI İÇİN PIRLANTA MAĞAZASI EMSAL GÖSTERİLİYOR
Toplantının açılışında konuşan BMD Başkanı Sinan Öncel her ay yaptıkları düzenli anketlerle üye markaların nabzını tuttuklarını hatırlattı. 2025’in ilk iki ayında markaların adet satışlarında ve cirolarında düşüş olduğunu hatırlatan Öncel, mart ayının şubata göre daha iyi gittiğini gittiğini bildirdi. Anketlerde markaların en öncelikli sorun olarak fahiş kira artışı talepleri ve AVM’lerde bir türlü şeffaflaşamayan genel giderlerin öne çıktığını vurgulayan Öncel, “Kira tespit davalarında da son zamanlarda karşılaştığımız bir olay var. Örneğin bir AVM’de hazır giyim markası için kira tespit davası açılıyor ama emsal olarak pırlanta mağazasının kirası gösteriliyor. Dolayısıyla davanın hazır giyim firmamız aleyhine sonuçlanma durumu olabiliyor. Bu konuyu bakanlığımızın dikkatine sunmak üzere çalışmamızı yapıyoruz” dedi.

BÜLENT ECZACIBAŞI: KAYNAKLARIMIZI AYNI NOKTAYA ODAKLARSAK ÇOK ŞEY YAPABİLİRİZ
Toplantının “İş  insanları için denemeler” başlıklı oturumda Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, dünyanın karmaşık sorunlarını anlamlandırıp çözmede bireysel deneyimlerin yetersiz kaldığının altını çizdi. İş hayatındaki deneyimlerini yazdığı kitaplarda okurla paylaştığını anlatan Eczacıbaşı, özetle şunları söyledi:

“İş insanları olarak yeterince üzerinde durmuyoruz ama odaklanmadan sorunları çözmek mümkün değil. Bu karmaşık dünyada dikkatimizi dağıtan büyük bir mesaj bombardımanı altında yaşıyoruz. Böyle bir ortamda odaklanmak çok kolay bir şey değil. Ancak kimi uzmanlara göre başarının tek koşulu odaklanmak. Dikkatimizi, kaynaklarımızı belli bir noktaya odaklarsak çok şey yapabiliriz. Bunun hem iş hayatında hem de doğada örneklerini görüyoruz. Örneğin güneş ışığının odaklandığı bir cam parçası bir ormanı yakabiliyor. Odaklanmadan korkunç bir güç doğuyor. Ancak odaklanmada da bir denge olması gerekiyor. Çünkü aşırı odaklanmanın da yanlış tercihlere neden olduğu şirket örnekleri olduğunu da biliyoruz.”
Konuşmasında liderlik konusuna da değinen Bülent Eczacıbaşı, bütün liderlerin ortak özelliğinin verdikleri mesajlar olduğunu söyledi. Eczacıbaşı, “Liderler insanlara ümit veriyorlar, daha iyi bir yaşam, daha parlak bir gelecek vadediyorlar. Ben liderlik konusunda ‘hizmetkar liderlik’ kavramını benimsiyorum. Hizmetkar liderliğin temelinde liderin çalışanların haklarına sahip çıkması geliyor.” dedi. 

VAHAP KÜÇÜK: 25 ÜLKEDE PAZAR LİDERİYİZ
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de “Perakendenin duayeni” başlıklı oturumda
LC Waikiki’nin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği süreçler ve mevcut durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Firmaların değişimi en güçlü oldukları zamanda yapması gerektiğini vurgulayan Küçük, şöyle devam etti:

Biz ihracattan en iyi parayı kazandığımız dönemde marka yatırımı yaptık. 1998’de markayı satın aldık. İlk mağazaları Anadolu illerinde açtık. İstanbul’da da önce Ümraniye gibi semtlerde ilk mağazalarımızı müşterilerimizle buluşturduk. Yurt dışına açılım sürecinde de benzer bir strateji izledik. Avrupa gibi doymuş pazarlar yerine gelişmekte olan pazarlara odaklandık. Bugün beş kıtada, 60 ülkede mağazamız var. 25 ülkede pazar lideriyiz. Halen Avrupa’nın en büyük beş moda markasından biriyiz. Birkaç yıl içinde ilk üçe girmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Vahap Küçük, LC Waikiki’nin toplam cirosunun yüzde 40’ının yurt dışı mağazalardan geldiğini sözlerine ekledi.

MUSTAFA GÜLTEPE: ASYALI RAKİPLERE GÖRE ABD PAZARINDA HÂLÂ YÜZDE 20-25 PAHALI KALIYORUZ 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Ticaret savaşları ne getirecek” başlıklı oturumda ABD’nin yeni tarifeleri ve ihracatın güncel gelişmeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni tarifelerin ilk bakışta Türkiye için pozitif göründüğünü belirten Gültepe, şunları söyledi:

“Çin’in dışındaki ülkeler için tarifelerin uygulanması 90 gün ertelendi. 90 gün sonrası için ne olacağını öngöremiyoruz. Mevcut tabloda Türkiye en düşük tarifenin uygulandığı ülkeler arasında yer alıyor. Bu anlamda Asya’daki rakiplerimize göre avantajlıyız. Ancak maliyetlerimiz çok yüksek olduğu için yeni tarifeler devreye girse bile ABD pazarında Asyalı ülkelere göre yüzde 20-25 pahalı kalıyoruz. Farkı yüzde 10-15 düzeyine indirebilirsek ABD pazarında ihracatımızı artırma şansımız olabilir. Dolayısıyla bizim hızla yeniden rekabetçi düzeye gelebilememizgerekiyor. Bunun da yolun üretimi ve sanayiyi önceleyen politikalardan geçiyor.
Perakende 2025 etkinliğine katılan diğer konukların konuşmalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

HEPSİBURADA CEO’SU NİLHAN ÖNAL GÖKÇETİN:
285 milyon ürünümüz var. Bunu insan gücüyle yönetemeyiz. Bu devasa operasyonları yönetmek için yapay zeka tabanlı programlara ihtiyaç var. TÜBİTAK ile güçlerimizi birleştirdik ve yapay zeka enstitüsü kurduk. 1000 mühendisimiz var. Çıkan bütün teknolojileri Türkiye’nin paylaşımına açıyoruz.

JUMBO CEO’SU HAKAN ZİHNİOĞLU:
E-ticaretle birlikte müşteri için günün her saatinde alışveriş yapma imkânı ortaya çıktı. Müşterinin alışveriş alışkanlığı günün farklı saatlerinde değişiklik gösterebiliyor. Bunu en iyi yöneten, farklı müşteri gruplarına özel kampanyalar geliştiren markalar rakiplerine göre avantaj sağlıyor. 

RUBİK PARA CEO’SU YUSUF AKBAL:
Fizik mağazada ya da e-ticarette alışverişini tamamlayıp ödeme aşamasına gelen müşterilerden yüzde 18’i ödeme sistemindeki güvensizlik ve konforsuzluk nedeniyle alışverişten vazgeçebiliyor. Dolayısıyla markaların bu durumu dikkate almaları gerekiyor. Ödeme sistemleri önümüzdeki dönemde çok daha önemli hale gelecek.

E-TİCARET İŞLETMECİLERİ DERNEĞİ (ETİD) BAŞKANI HAKAN ÇEVİKOĞLU:
Türkiye’de e-ticaretin oranı yüzde 20’lere ulaşmış bulunuyor. Ülkemizde her gün 16-17 milyon adet e-ticaret paketinin dağıtımı yapılıyor. Dünyada her dört e-ticaret paketinden biri ülke dışına gönderiliyor. Türkiye’de bu oran 20’de bir. Dolayısıyla  bu alana daha fazla odaklanmalıyız.