Sabancı Vakfı’ndan ‘Çocuk İşçiler’ Yılında Anlamlı Ödül Töreni

Sabancı Vakfı’ndan ‘Çocuk İşçiler’ Yılında Anlamlı Ödül Töreni Sabancı Vakfı’ndan ‘Çocuk İşçiler’ Yılında Anlamlı Ödül Töreni

Sabancı Vakfı’nın bu yıl ikincisini “Çocuk İşçiler” temasıyla düzenlediği Kısa Film Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. “Kısa Film Uzun Etki” ismiyle düzenlenen ve sanatın etki gücünden yararlanarak toplumsal sorunlara ilişkin farkındalık yaratma hedefiyle hayata geçirilen yarışmanın ödül töreni Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 

İkinci yılında da yoğun ilgi gören yarışmaya çocuk işçiliği sorununu ele alan 395 film başvurdu. ön değerlendirmeyi geçen 15 film arasından ödüle hak kazananlar ise Ai Weiwei, Antonio Saura, Bergüzar Korel, Calin Peter Netzer ve Gürcan Keltek’ten oluşan jüri tarafından belirlendi.

 

 

 

“Kısa Film Yarışması yaşamın önemli sorunları ile ilgili farkındalık yaratmak açısından büyük önem taşıyor”

 

Sabancı Vakfı’nın 44 yıldır toplumsal gelişimin aktörlerini güçlendirmek için çalıştığını belirten Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Okul, yurt gibi kalıcı eserlerle yola çıktık. Burslar, ödüller verdik. Hala veriyoruz. 10 yılı aşkın süredir, Hibe Programları ile sivil toplum kuruluşlarını ve sivil toplum kuruluşlarının projelerini destekliyoruz ve onların kurumsal gelişimlerine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Kadın, genç ve engellilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için bu konuda çalışan STK’ları destekliyoruz. 44 yıllık deneyim bize şunu öğretti: Toplumsal gelişmenin sürdürülebilir olması için, öncelikle sorunların herkes tarafından sahiplenilmesi gerekiyor. Bu da öncelikle bu sorunlarla ilgili farkındalığın artırılmasıyla başlıyor” dedi.

 

 

 

Sabancı Vakfı’nın erken yaşta ve zorla evlilikler sorununa dikkat çekmek amacıyla 3 yıl önce Sezen Aksu ve Sertab Erener’in desteğiyle “Kız Leyla”yı hayata geçirdiğini hatırlatan Sabancı, “Bu proje sanatın ve filmlerin farkındalık yaratmadaki etkisini bir kez daha görmemizi sağladı. Biz de sosyal meseleleri gündeme getirmek ve bunların kalıcı çözümlere ulaşmasını sağlamak için sinemanın gücünden yararlanmak hedefiyle Kısa Film Yarışmasını hayata geçirdik. Geçen yıl konumuz ‘Mülteci Kadınlar’dı. Bu yıl da ‘çocuk İşçiler’ temasına odaklanarak; çocuk işçiliği sorununu daha fazla görünür kılmayı hedefledik. çocuk işçiliği maalesef sadece Türkiye’nin meselesi değil, dünyanın da en önemli sorunları arasında yer alıyor. Her ülkenin yasalarla düzenlenmiş ve çocukların haklarını koruyan yönetmelikleri bulunuyor. Ancak yönetmeliklerin uygulanmasıyla ilgili denetimlerin yeterince yapılmadığı durumlar olduğunu dünyanın her yerinde görüyoruz. Bu açıdan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’mızın bu yılı ‘çocuk İşçiler’ yılı ilan etmesinden ayrıca memnuniyet duyduğumuzu ve umutlandığımızı söylemek istiyorum”  dedi.

 

 

 

“çocukların yeri önce okul”

 

 

 

 Bugün dünyadaki çocuk işçi sayısının 168 milyon olduğuna dikkat çeken Sabancı, “Tarım, çocuk işçiliği açısından açık ara en başta gelen sektör. çocuk işçilerin yüzde 59’u tarım alanında çalışıyor. 15 yaş altı çalışan çocuk sayısına dair ülkemizde maalesef net veriler yok. 15-17 yaş arasında çalışan çocuk sayısını ise Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılında 709 bin olarak açıkladı. Bu çocukların sadece 150 bini sigortalı olarak çalışıyor. Yani çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı diyebiliriz. Oysa bu çocukların yeri henüz tarla ya da atölye değil. Bu çocukların yeri önce okul. Eğitim her çocuğun öncelikli insan hakkı. Dolayısıyla çocuklarımızın önce eğitimi hakkını korumamız gerekiyor” dedi.

 

 

 

Birincilik ödülü “Nilüfer” isimli filmiyle Tolga özdemir’in oldu

 

“Nilüfer” filmiyle birinci olan Tolga özdemir’e ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı takdim ederken “çizgiler Arasında” filmiyle ikinci olan Şeref Akçay’a ödülünü Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ve “Mij” filmiyle üçüncü olan Mehmet İsmail çeçen ve Ramazan Akkuş’a ödülünü yarışmanın bu yılki kanaat önderi dünyaca ünlü ödüllü yönetmen Danis Tanovic verdi.

 

 

 

Ayrıca mansiyon ödülüne layık görülen “El” filminin yönetmeni Nahid Abbaszade ödülünü yarışmanın sanat yönetmenliğini yürüten Zeynep Atakan’dan aldı.

 

 

 

Dereceye giren filmlerin birincisi 15 bin TL, ikincisi 10 bin TL, üçüncüsü 5 bin TL ile ödüllendirildi.

 

               

 

ünlü isimlerden ödül törenine yoğun ilgi

 

Sabancı mavisi halıda ünlülerin geçidiyle başlayan ödül törenine iş ve sanat dünyası ile cemiyet hayatından pek çok isim katıldı. Törene katılan isimler arasında Türkan Sabancı, Göksel, Murat Evgin, Mustafa Alabora, Sezen Cumhur önal, Cem Yiğit üzümcüoğlu, Baran Bölükbaşı, Erkan özerman ve İpek Erdem yer aldı. 

 

 

 

Yarışmaya başvurular 3 kat arttı

 

Kısa Film Yarışması’nda bu yıl katılımcılardan çocuk işçiliği sorununu özgün bir bakış açısıyla en fazla 5 dakikada anlatmaları beklendi. ön jüri değerlendirmesiyle, başvuran ve yönetmeliğe uygunluğu belirlenen 395 film arasından finale kalan 15 eser belirlendi. Jüri son değerlendirmeyi yaparak, ödüle hak kazanan 3 eseri ödül gecesinde açıkladı.