Türk Edebiyatındaki İlk Realist Romanı"Araba Sevdası"Tiyatro Sahnesinde...

Türk Edebiyatındaki İlk Realist Romanı"Araba Sevdası"Tiyatro Sahnesinde... Türk Edebiyatındaki İlk Realist Romanı"Araba Sevdası"Tiyatro Sahnesinde...

Ünlü romandan uyarlanan oyun, 1 Nisan'da Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

Türk edebiyatındaki ilk realist roman olarak bilinen "Araba Sevdası" tiyatro sahnesine taşındı.  Recaizade Mahmud Ekrem'in aynı adlı romanından Aden Sanat tarafından uyarlanan oyun, 1 Nisan'da  Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

ünlü romanda, batılılaşmayı çok yanlış anlayan ve aile servetini bu yanlış anlayış uğruna heba eden Bihruz Bey’in kendini olduğundan farklı göstermeye çalışırken düştüğü komik durumlar anlatılıyor.

Betül Odabaşı Törk tarafından romandan sahneye uyarlanan oyunun yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Şafak Tok üstleniyor.

Tiyatro sanatçıları Barış çağlar, Müşerref Göksever ve Ebru Aytemur’un başrollerini paylaştığı Araba Sevdası’nın sahne ve kostüm tasarımı Aden Sanat tarafından gerçekleştirildi.

 1 Nisan 2016'da Bağlarbaşı Kültür Merkezi Avrasya Salonu'nda sahnelenecek olan oyun, iki perde olarak 75 dakika sürecek.

 

özenti Bihruz Bey'in acıklı öyküsü

 

Recaizade Mahmud Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan romanından uyarlanan oyunda; batılılaşma hareketlerinin yanlış anlaşılması Bihruz Bey karakteri üzerinden anlatılıyor. Oyunun konusu şöyle:

Batılılaşmayı çok yanlış anlayan Bihruz Bey’in aklı gibi hayatı da karmakarışıktır. Olayları işine geldiği gibi algılayan, umursamaz ve düşüncesiz bir karaktere sahip Bihruz Bey bunun hiçbir zaman farkına varmamaktadır. Gittiği her yerde, tanıştığı her insanla Fransızca konuşmaya çalışan, görmek değil sadece görünmek sevdasında olan, içinde bulunduğu cehaletin farkına varamayan özel bir karakterdir. Gerçekle düş arasındaki farkı göremeyen, duygu ve düşüncelerini ifade edebileceği bir dilden yoksun olan Bihruz Bey için araba ve mektup komik bir kargaşaya dönüşecektir. Oyunda Bihruz beyin yaşadığı bu karmaşanın arkasında Keşfi’nin saat gibi işleyen şeytani planlarının yatması anlatılmaktadır.