Konumu, teknik üstünlükleri ve çok yönlü özellikleri ile “tünel inşaatçılığında” çığır açarak dünyanın ilgisini çeken Avrasya Tüneli,kıtalar arası yolculuğu 5 dakikaya indirdi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Avrasya Tüneli sayesinde İstanbul’un iki yakası arasında dışarıdaki iklim şartlarından etkilenmeden kesintisiz araç ulaşımı mümkün hale geldi” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından kurdele kesilerek Tünelin resmi olarak açılışı gerçekleştirildi. Avrasya Tüneli 22 Aralık Perşembe günü saat 07.00’den itibaren trafiğe açılacak.
Avrupa yakası Kumkapı tünel girişinde düzenlenen açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve çok sayıda Bakan, Güney Kore Büyükelçisi Yun-Soo Cho, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, SK E&C CEO’su Yong Chul Choi, ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ CEO’su Seok Jae Seo ve davetliler katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış törenine yaptığı konuşmasında, Avrasya Tüneli’nin yaklaşık dört yılda tamamlandığını ve birçok ilke imza attığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Günde 100 bin araç dışarıdaki hava şartlarından etkilenmeden rahat bir şekilde burayı kullanacak. Artık fırtına çıktı, vapur seferleri iptal oldu, sis çöktü, köprüde trafik durdu gibi haberleri geride bırakıyoruz. Avrasya Tüneli sayesinde İstanbul’un iki yakası arasında dışarıdaki iklim şartlarından etkilenmeden kesintisiz araç ulaşımı mümkün hale geldi.”
1 Ocak’a kadar toplanan gelirler şehir ailelerine bağışlanacak
Avrasya Tüneli'nin geçiş ücretini 15 TL olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ocak'a kadar elde edilen gelirin şehit ailelerine ulaştırılmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağışlanacağını söyledi."
“Bu eser için devletin kasasından tek kuruş çıkmadı”
Avrasya Tüneli’nin inşası için kamu kaynaklarının kullanılmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu eser için devletin kasasından tek kuruş çıkmamıştır. Tünelin inşasını ve işletmesini üstlenen firmanın bir bölümü öz kaynak bir bölümü kredi olarak projenin finansmanını kendileri sağlamıştır. Yaklaşık 25 sene boyunca kamu payı ve vergilerle hazineye yılda 180 milyon lira gelir getirecek tünelin işletmesi bu sürenin sonunda tamamen devlete geçecektir” diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti:
“Harem ve çatladıkapı arasındaki Tünel ve geliştirilen yaklaşım yolları sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arası 15 dakikaya iniyor. Bu sayede zamandan ve yakıttan sağlanacak tasarrufu ben sizlerin takdirine bırakıyorum. İlk etapta Ocak sonuna kadar sabah 07.00 ile akşam 21.00 arasında hizmet verecek olan bu Tünel gerekli sistem düzenlemeleri ve diğer ulaşım ağlarıyla operasyon entegrasyon bunlar yapıldıktan sonra inşallah 30 Ocak itibarıyla de 7 gün 24 saat işletmeye geçecektir.”
Avrasya Tüneli Müzesi de tamamlandı
Müzede, teknolojinin yanı sıra insan gücünün ve yaratıcılığının ürünü olan bu muhteşem eserin baş döndürücü inşaat süreci, en ileri dijital haritalama teknikleriyle anlatılıyor. Avrasya Tüneli Müzesi, etkileşimli dokunmatik tablolar, sanal-gerçeklik gözlükleri, etkileşimli dokunmatik yüzeyleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekecek. Tümüyle sürükleyici “surround vision” projeksiyon ortamında, bu süreci dijital şekilde anlatma teknikleri öne çıkıyor.
Avrasya Tüneli'nin ilklerle ve başarılarla dolu nefes kesen hikayesi, 2017'de ekranlara getirilmek üzere bir belgesel filmde de anlatılacak.
İLKLERE VE REKORLARA İMZA ATILDI
18 stadyumluk beton, 10 Eyfel Kulesi kadar demir kullanıldı
- Büyük bir depreme karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla monte edilen sismik bilezikler, 106m derinlikte ve 13,7m çapta kullanılması ile ‘dünyadaki ilk’ uygulama oldu.
- 788 olimpik havuz dolduracak kadar kazı yapıldı. 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı.80 bin metreküp segment üretildi. 60 binden fazla deney yapıldı.
- Tünel yapısındaki yangın motosikleti, özel çekici, yangın ve devriye araçları ile tüneldeki olumsuz olaylara bir kaç dakika içinde ulaşılacak.
- İş güvenliği kuralları eksiksiz uygulandı ve14 milyon saatlik toplam çalışma, can kaybı yaşanmadan tamamlandı.
Mega Proje, Mimar Sinan’dan çizgiler taşıyor
- Avrasya Tüneli’nin iç mimari ve aydınlatma tasarımlarında, yaklaşım kemerlerinde ve portal girişlerinde, Mimar Sinan’ın eserlerinde yer alan ‘gülbezek’, ‘çarkıfelek’ gibi motif ve çizgilerden esinlenen dış yüzey uygulamaları, eserin içinde saklı mühendislik başarısını ve sağlamlığı dışa vuruyor. Tarihe saygılı tasarım, ‘yeşil’ konsept, kesintisiz ışıklandırma ve akıllı sistemler ile, estetik ve fonksiyonellik en ileri seviyeye ulaştırıldı.
- Yüzde 95’ini Türk çalışanların oluşturduğu projede günde 1800 kişiye istihdam sağlanıyor. Tünel sayesinde yılda toplam 160 milyon TL’lik (38 milyon litre) yakıt tasarrufu sağlanacak. Bu sayede otomobillerden kaynaklanan emisyon yılda 82 bin ton azalacak.
- Boğaz geçişlerinde sağlayacağı ek kapasite ve yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu sağlanacak.
- Avrasya Tüneli’nin araç geçiş ücretlerinden elde edilecek gelirin kamu ile paylaşımı ve ödenen vergiler sayesinde yılda yaklaşık 180 milyon TL devlet geliri sağlanacak.
Türk ekonomisine büyük katkı
Dünyanın en saygın ödüllerine layık görüldü
- Engineering News Record (ENR) ‘2016 Yılının En Başarılı Tünel Projesi’
- Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ‘2015 - En İyi çevresel ve Sosyal Uygulama ödülü’
- Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği (ITA)‘2015 - Yılın Projesi’