WWF-Türkiye 40. Yıl Kutlamasıyla Yeni Projelerini Duyurdu

WWF-Türkiye 40. Yıl Kutlamasıyla Yeni Projelerini Duyurdu WWF-Türkiye 40. Yıl Kutlamasıyla Yeni Projelerini Duyurdu

40 yıldır birbirinden değerli çevre projeleriyle doğanın korunmasını sağlayan WWF Türkiye,iş ve cemiyet hayatından çok sayıda ismin katıldığı gala gecesi ile Türkiye'deki 40. yıl etkinliklerine başladı. Kenan Doğulu’nun mükemmel konseriyle davetliler coşku dolu bir akşam yaşadı.

 

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Türkiye'deki  40. yılını özel bir gece ile kutladı. 26 Ekim akşamı Four Seasons Bosphorus’ta gerçekleştirilen gala gecesine iş ve cemiyet dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra çevre ve doğa koruma destekçileri de katıldı. Gecede vakfın çalışmaları "40 Yılda 40 Başarı Sergisi" ile paylaşılırken, gelecekte hayata geçirilmesi planlanan projeler duyuruldu ve kaynak oluşturulması için çalışıldı. Geceye ABD Eski Başkan Yardımcısı Al Gore da dünya için çevrenin önemine dikkat çeken bir video mesaj göndererek destek oldu.

 

Türkiye’de doğa koruma çalışmalarına öncülük eden WWF-Türkiye'nin özel gecesinde sunuculuğu İbrahim Selim üstlenirken, cemiyet ve iş dünyasından çok sayıda ünlü isim salonda yer aldı. ünlü sanatçı Kenan Doğulu, WWF-Türkiye’nin kampanyasına, tanıtım filmini seslendirmenin yanı sıra gecede sahne alarak da destek verdi.  çok sesli müzik korosu Chromas da  performanslarıyla geceye renk kattı. Kenan Doğulu sahnede “Bizleri var eden dünyamıza can verme sırası şimdi bizde, hep birlikte el ele vererek doğayı korumak mümkün” mesajını verdi.

 

Geceye aralarında Alaraz Araz, Aslı-Metin Şen, Asuman-Hüsnü Güreli, Ayşe San, Erkut Soyak, Ayşe-Ece Ege, Balçiçek İlter, Erkan Canmutlu, Banu Birkan, Cem-Derin Aydın, Zuhal-Ceylan Piriçcioğlu, Dilek-Faruk Bil, Eda-Selim Kosif, Elif-Okan Tapan, Eran-Elçin Tapan, Esen-Alper Ziyal, Gülay Kamaz, Gülin-Akın öngör, Güneş-Rız Büyükuğur, İdil Lüleci, İzzet-Roksi Garih, Lüset Taviloğlu, Murat-Gül Saygı, Nazlı-Hayri İnönü, Nilgün çarmıklı, Nuri-Dicle öztaşkın, Oğuz Satıcı, Okan-Selin özkaynak, ömür Gedik, özdem Gürsel, Sedef-Mehmet Ali Karamehmet, Sevda-Can Elgiz, Sibel Kutman, Sinan Uzan-Louisa Robertson, Siren Ertan, Yasemin-İzzet özilhan, Zeynep Mutlu, Ziya-Türkan Tacir, Ayşegül Yürekli’nin de olduğu cemiyet hayatından çok sayıda isim katıldı.

 

Gecede, WWF-Türkiye’nin 40 yılındaki başarılı projelerini özetleyen albüm niteliğindeki özel kitap da davetlilerle paylaşıldı.

 

“Değişimin başlangıcı bu gece olabilir”

 

Gecenin açılış konuşmasını yapan WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, WWF-Türkiye’nin 40. yılını kutlamaktan gurur ve mutluluk duyduğunu aktardı. Doğanın dünyada da Türkiye’de de artan bir hızla her gün daha fazla hor kullanıldığına dikkat çeken Bayar “40 yılı aşkın bir süredir insanın doğal kaynaklara yönelik talebi, dünyanın yerine koyabileceği miktarın üzerinde. Artık ormanların yetiştirebildiğinden daha fazla ağaç keserek, denizlerin üretebildiğinden fazla balık tüketerek ve atmosfere, ekosistemlerin tutabileceğinden daha fazla karbon salarak varlığımızı sürdürmemiz mümkün değil. Doğanın sunduklarından bugünkü düzeyde yararlanabilmemiz için, dünyadaki kaynakların kendini yenileme kapasitesinin 1,5 katına ihtiyaç var. Türkiye için bu rakam daha da yüksek, iki kat. Bu sene doğanın 2017 için bize sunduğu kaynakları 2 Ağustos itibarıyla tükettik. 2050 yılında dünya denizlerindeki plastik atıkların ağırlığı, balıkların toplam ağırlığını geçecek. Hepimizin, iş yapış ve yaşayış şekillerini sorgulama zamanı” dedi.

 

Geceye katılan davetlilere, çevre dostlarına teşekkür eden Bayar, ortadaki olumsuz tabloya rağmen değişime inancını dile getirdi. Bayar “Sizlerin bu geceye gösterdiği ilgi de beni umutlandırdı. Kimbilir, belki de bu gecedir ‘gerçek’ değişimin başladığı gün” diye konuştu.

 

 

 

“Finansman modeli olan çözümler üretiyoruz”

 

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli de gecede yaptığı konuşmada WWF-Türkiye’nin finansman modeli olan çözümler ürettiğini ifade etti. WWF-Türkiye’nin yalnızca farkındalık yaratan kampanyalarla sınırlı kalmadığının altını çizen Pasinli şöyle devam etti:

 

 

 

“Biz dikkat çekmek ile kalmıyoruz, kampanyalar bir müddet zaten bu konuya ilgisi olan kişiler arasında farkındalık yaratıyor. Sonra eski tas eski hamam. Finansman modeli olan çözümler üretiyoruz. örnek olarak, acaba perakende noktalarına insanlar boş şişelerini, gazetelerini getirseler, İstanbul kartlarına veya perakende kartlarına puan yüklense diyoruz. Plastik poşetler ücretlendirilecek zaten, buradan gelen gelir çöpünü dönüştürene iade edilse diyoruz. Bunu fizibilite seviyesinde çalışıyoruz."

 

 

 

40 yılda 40 başarı

 

ülkemizde Doğal Hayatı Koruma Derneği olarak 1975 yılında çalışmalarına başlayan kuruluşun 40 yıldır sürdürdüğü çalışmalar, toplum tarafından ilgi ve sempatiyle karşılandı, belleğinde izler bıraktı. Deniz kaplumbağalarından, sulak alan çalışmalarına, kelaynakların korunmasından, doğal zenginliğe sahip ormanlara statü kazandırılmasına kadar geniş bir yelpazede imza attığı projelerle adından söz ettiren WWF-Türkiye; güncel ve kapsayıcı kampanyalarıyla çevrenin korunmasına katkıda bulundu.