KİTAPLAR 23

KİTAPLAR 23 KİTAPLAR 23

Uzun zamandır kitaplar üzerine yazı yazmamışım. Halbuki kitaplar yeni dünyalar demek... Yeni dünya keşiflerine nasıl ara veririm ben! Buyurun o zaman son okuduğum kitaplara:

Kitap Adı: Kader’in Peşinde, Yazar: Mehmet Murat Somer

Mehmet Murat Somer'in eseri olan "Kader'in Peşinde" sizi renkli ve farklı bir dünyaya doğru yola çıkarıyor. Bir polisiye roman olduğu belirtilen bu çalışmada çok zekice kurgulanmış ve olay örgüsü sürprizle sonlanan bir konu maalesef yok. Romanın ortasında zaten kimin ne olduğu az-çok tahmin edilebiliyor. Polisiye bir roman olması için, sonunun hiç tahmin edilmeyecek şekilde bitmesi gerekirdi. 

Romanın baş kahramanı, Audrey Hepburn hayranı, bilişimde uzman, kadınca duygularla yaşayan Burçak adlı bir erkek. Evine Gönül isimli yine erkek olup kadın kılığında yaşayan bir karakterin gecenin bir vakti gelmesi ile başlayan olaylar dizisini çok akıcı bir dille sıkılmadan okuyabilirsiniz.
Gönül'ün sevgilisi Ercan'ın karısı Kader ile kavga edip, sonunda Kader'in ortadan kaybolması ile "Kader'in peşine" düşen karakterlerin romanı diyebiliriz. 

Bu romanda mantık hataları da yok değil. Olayı çözmeye çalışan Burçak'ın, Kader'in temizliğe gittiği evleri ziyareti esnasında dayak yemesi ve dayağı atanın evin kapısını açık bırakıp gitmesi mantığın alacağı bir şey değil. 

Karakterler üzerinde çok fazla yoğunlaşılmamış. Baharatı eksik köfte tadı veren bir havada kalmışlık da iyi bir okuyucunun hissedebileceği türde. örneğin roman boyunca adı geçen Ponpon'a fazla yoğunlaşılmadan, tipi bile fazla tarif edilmeden ana karaktere yakın biri olarak kurgulanmaya çalışılmış ki, bir şeyler çok eksik.

Burçak'ın aşık olduğu haber spikeri Talat ise geçirdiği trafik kazası sonrası neler yaşadı, okuyucuya mı bırakılıyor yoksa devamı mı gelecek tam anlaşılmamış.

Yine de akıcı dili hatırına fazla bir şey beklenmezse okunabilecek bir roman diyebilirim.

Kitap Adı: Grey, Yazar: E L James

E L James'in Grinin Elli Tonu serisini Ana Karakteri'nin anlatımıyla okumuştuk. Şimdi anlatma sırası hikayenin esas erkek kahramanı Grey'de! 

Bir okuyucu olarak aynı olayları bir kadın bir de erkek gözünden okumak açıkçası beni sıktı. Sadece Ana karakterinin gözüyle okurken, boşlukta kalan olayların nedenini Grey'in anlatımıyla anladım. Tabii sırf o boşluklar dolsun diye 500 küsur sayfa aynı olayların anlatıldığı kitap okunur mu? Bilemiyorum. Ben okumuş bulundum. Tavsiye eder miyim? Akıcı bir dili var ama bana çok katkısı olan bir kitap olmadı.

Kitap Adı: Peru, Bolivya ve Galapagos Adaları, Yazar: Bülent Demirdurak

 

Bülent Demirdurak'ın "Peru, Bolivya ve Galapagos Adaları" adlı gezi kitabını büyük bir sabırla okudum diyebilirim. Kitabın dili kesinlikle akıcı değil ve "di'li geçmiş zaman" kullanılırken aynı paragraf içinde birden "geniş zaman" kullanımına geçilebiliyor ve bu da anlam bütünlüğünü bozuyor.

Tabii ki, edebiyat açısından değerlendirilecek bir kitap değil, sonuçta gezi notlarından oluşan bir kitap ama yine de daha da özenli yazılabilirdi.

Konular çok karmaşık anlatılmış ve kitabın içerisindeki görseller yetersiz. Metin ile bir yer tarif edilirken, okurun gözünde maalesef canlanmayan o yerin fotoğrafı da yok. Olan fotoğraflar ise siyah - beyaz ve çözünürlük oranı az olduğu için pul pul görünen, bir şey anlaşılmayan şekildeler.

Buna rağmen bende Peru'ya gitme isteği uyandı. Kırmızı, sarının tonları, mor ve hatta siyah olarak yetiştirilen mısırların, lamaların, yöresel içkilerin ülkesi ve İnka ile Mayaların torunlarının yaşadığı bu toprakları görmek için elimden geleni yapacağım.

Keçuva (İnkaların eski dili) gibi dillerin konuşulduğu ve İspanyolların 1500'lü yıllarda istila etmesiyle dünya düzenini değiştiren bu topraklar ile tarihi de yerinde yaşayarak öğrenebiliyorsunuz.

Peru'nun anlatılacak çok şeyi var. Bu anlatılacak şeyler ise özenli bir dille çok daha güzel aktarılabilir.

Benim kitaplarla ilgili yorumlarım şimdilik bu kadar. Okumaya ve yazmaya devam!