BAĞ BOZUMU

BAĞ BOZUMU BAĞ BOZUMU

Sonbaharın gelişi ile olgunlaşan üzümlerin yöresine göre eylül ayından itibaren bağ bozumları başlar ve çeşitli festivaller düzenlenir. Türkiye aslında ürettiği 45-60 milyon litre şaraptan çok daha fazlasını üretebilecek coğrafi konuma sahiptir.

Aslında Fransa, İtalya ve İspanya gibi birçok şarap ustası ülkelerle daha iyi yarışabilmek için sadece biraz daha teşvik ve çok çalışmaya ihtiyacımız var. Türkiye’nin birbirinden güzel üzüm bağlarını ve en iyi şarap rotalarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Trakya Bölgesi; Trakya bölgesi Türkiye’nin en popüler şarap rotasını oluşturur. Bu bölgenin şaraplarında Adakarası, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cinsault, Gamay, Kalecik Karası, Merlot, Papazkarası, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillion, Şiraz gibi pek çok çeşitli üzüm türü kullanılır. Tekirdağ, Şarköy, Kırklareli ve Gelibolu oldukça özel bağlara sahip. Kutman, Kayra, Suvla ve Sevilen gibi büyük şarap üreticileri dışında, pek çok butik aile işletmecileri de var. Fransa’daki bağlara ve şatolara benzer düzende hatta butik otel ve lezzetli restoranları ile hizmet veriyorlar. İnanın çok keyif alacak her sene tekrar tekrar gitmek isteyeceksiniz. Bunlardan öne çıkan bağlar Barbare, Barel, Umurbey, Chateau Kalpak Arcadia ve Porta Caeli gibi butik işletmeli bağlar hem keyifli bir ortam hem de kaliteli şaraplar sunmaktalar.

 

Ege Bölgesi; İzmir, Manisa ve Denizli’ye kadar uzanan bölgede dünyaca ünlü şaraplarla yarışacak şaraplar üretiliyor. Hatta bağların bir ucu Antalya’ya kadar da uzanıyor. Bu bölgede uzun ve sıcak yazları, ılıman kışları ile Alicante Bouchet, Boğazkere, Bornova Misketi, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Chardonnay, çalkarası, çavuş, Dimrit, Grenache, Kalecik Karası, Karalahna, Kuntra, Malbec, Merlot, Mourvedre, Narince, öküzgözü, Petit Verdot, Pinot Noir, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Şiraz, Sultaniye, Tempranillo, Vasilaki ve Viognier gibi sayısız üzüm türlerinin yetiştirildiği harika bir ılıman Akdeniz ikliminin özelliklerinin tadına varacaksınız. Urla’da Usca, Urlice ve Urla Şarapçılık gibi büyük üreticilerin yanı sıra MMG Şarapçılık, Ayda Winery denemeden geçilmeyecek muhteşem bağ manzaraları karşısında konaklama ve şarap tadım imkânı sağlıyor. Manisa ve Denizli’ye doğru ilerlediğiniz de sizi İsabey, Lucien Arkas, Magnesia ve Nif şaraphaneleri karşılıyor olacak. Harika üzüm bağları ve ünlü festivali ile tabii ki Bozcaada’yı unutamayız! Corvus Wine&Bite, Amadeus Mozart Kafe Şarap Evi, Talay Şarapçılık, çamlıbağ Tenedion Wine Haus gibi adanın özellikle en keyifli tadımlarını gerçekleştireceğiniz yerler.

 

Anadolu Bölgesi; İç Anadolu’da Ankara ve Kapadokya’dan başlayıp Tokat’a kadar uzanan, oradan Güney ve Güneydoğu’da Diyarbakır’ı da içine alan çok geniş bir bölgeyi kapsar.

İç Anadolu ve Kapadokya Bölgesinin şarapları genelde Chardonnay, Dimrit, Emir, Kalecik Karası, Malbec, Narince, öküzgözü, Sauvignon Blanc ve Tempranillo üzümlerinden yapılırken, kuzey Anadolu taraflarında Boğazkere, Kalecik Karası, öküzgözü ve Şiraz (Shiraz-Syrah) cinsi üzümler ağırlıktadır. Ancak, Doğu Anadolu’ya doğru Tokat, Malatya ve Elazığ dolaylarında Boğazkere, Narince ve öküzgözü gibi üzümler tercih edilirken, Diyarbakır’da sadece Boğazkere bilinir. Gün doğumunun ve batımının harika olduğu Kapadokya’da bağ bozumu zamanında bulunmak büyük ayrıcalık. ürgüp Bağ Bozum Festivali oldukça renkli geçiyor. Elazığ ise ülkemizin en iri taneli üzümlerinin yetiştiği yer olarak bilinir ve bu üzüm çeşidi öküzgözü olarak nam salmıştır. Malatya ve Elazığ bağlarında yetişen bu yoğun aromalı şarap üzümü genellikle Diyarbakır yöresine ait Boğazkere üzümü ile harmanlanmakta ve bambaşka bir lezzet ortaya çıkmakta. Diyarbakır’ın kırmızı şaraplık üzüm çeşidi küçük taneli, koyu renkli, kalın kabuklu ve çok taninli bir tür. Türkiye yerkürenin bağcılık için en elverişli iklim kuşağında ve bence bu lehimize durumu çok daha iyi değerlendirmeliyiz.