Dünyanın dört bir yanından saç ekimi için gelen taleplere cevap veren EsteCenter kurucusu ve yönetim kurulu başkanı İbrahim Çevik ile saç ekimine engel sağlık sorunları hakkında konuştuk.
Saç Ekimi Kimler İçin Uygundur?
Öncelikle saç ekimi uygulamasının hangi durumlarda ve kimlere yapılabileceğinden bahsedelim. Saç dökülmesi %99’luk büyük bir oran ile androjenik tip saç dökülmesi olarak ortaya çıkar. Bu tip saç dökülmesinde saç ekimi ile kişinin dökülen saçlarının yerine yeni saç kökleri koyarak istenilen görünümü elde etmek mümkündür. Androjenik saç dökülmesinin dışında yanık ya da çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak meydana gelen dökülmeler sonrasında da saç ekimi ile müdahale yapılabilir. Saç ekiminin yapılması için tamamen kelleşme meydana gelmesine gerek yoktur. Bu operasyonda yaş ve cinsiyet kısıtlaması da yoktur. Ancak kronik rahatsızlıkları olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar ve bulaşıcı hastalığı olanlar ayrıca değerlendirilmelidir.
Kronik Rahatsızlıkların Boyutuna Bakılması Gerek
Kronik rahatsızlık denildiği zaman akla en sık gelenler tansiyon, şeker, kalp ve mide hastalıklarıdır. Bu hastalıklarla ilgili değerlendirme yapılırken kişinin genel sağlık durumunun mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Kronik rahatsızlıkların hangi seviyede olduğu, hangi tedaviler ile kontrol altında tutulduğu ve tedavide kullanılan ilaçların detaylı olarak değerlendirilmesi gerekli durumlarda kişinin kronik rahatsızlığı ile ilgili görüştüğü hekimi ile birlikte karar verilmesi doğru olacaktır.
Bulaşıcı Hastalıklar Riskli Olabiliyor
HIV pozitif ya da Hepatit C hastalığı olan kişilerin saç ekimi operasyonu yapılması uygun görülmemektedir. Hepatit A, Hepatit B veya aşısı bulunan bir hastalığa sahip olan kişilerde ise saç ekimi kararının farklı şekilde ele alınması gerekir. Bu hastalıklara karşı aşı ile bağışıklık kazanılabildiğinden ötürü saç ekimi uygulaması yine kişinin sağlık durumuna bağlı olarak kontrollü şekilde yapılabilir.
Saç ekimi uygulaması yapılmadan önce genel sağlık kontrollerinin ve kan testlerinin yapılması gerekir. Buna ek olarak kişilerin de tıbbi geçmişleri ile ilgili doğru ve detaylı bilgiler vermesi de sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından çok önemlidir.