SANATIN KARESİ

SANATIN KARESİ SANATIN KARESİ

Ortaya konan sanatın orada öylece durmasına hiçbir zaman anlam verememişimdir. Sanat eseri elbette en iyi şartlarda korunmalı ama artık yaşayan dünyanın içine bir şekilde adapte olmalı. Sanat toplumdan uzak durursa toplumun da ondan uzaklaşması normal değil mi? Dünya bu konuda ciddi bir dönüşüm içinde. Artık markalar ve farklı sanatları icra eden kişiler diğer sanat dalları ile kendilerini kombinliyorlar. Sanırım özellikle batı ülkelerinin algıları daha da açık olduğu için bu konuda kimse sanatçıların ve markaların önüne engel koymuyor. Bugün dünya modasını yaratan markalar ilhamını sanattan almakla kalmayıp koleksiyonlarını sanatla harmanlıyorlar. Sunumlarını sanat eşliğinde yapıyorlar. Onları geçtim bugün dünyanın en ünlü ve sahip olduğu eserleriyle sanat tarihine ışık tutan Louvre Müzesi günümüz müzik dünyasının en iyi isimlerinden Beyonce ve Jay-z’nin şarkısının klibine mekan oluyor ve haliyle klibin başrolü haline geliyor. Bunları gördükçe o kadar mutlu oluyorum ki dört bir yanından sanat ve tarih fışkıran ülkemde de farklı sanat dallarının birbiriyle kombinlerini görmeyi arzu edip duruyorum.

GUCCI KABİLESİNİN
OBSESİF SANAT ESERİ KOLEKSİYONERLERİ


Son dönemde ciddi bir renevasyondan geçen ve dünya markası olmanın gerekliliğiyle hem moda üretmeye hem de düşünülmeyeni düşünüp fark yaratmaya devam eden Gucci yine ses getirecek bir reklam kampanyasıyla karşımızda! Ayrıksılardan oluşan Gucci kabilesi bu sezon, obsesif sanat eseri koleksiyonerleri olarak karşımıza çıkıyor. Kampanyanın esin kaynağı; resimlerin, antikaların, nadir objelerin ve koleksiyonu yapılabilen diğer vintage parçaların peşine tutkuyla düşen eksantrik karakterler. Bu insanlar koleksiyonları için adeta bir tapınak inşa ediyorlar. Tarihe dönüp baktığımızda, bu kişisel hobilerin, müzelerin ya da vakıfların kurulmasına önayak olduğunu görebiliriz.

çeşitli koleksiyonlara tahsis edilen odalarda yer alan her bir imaj, özenle bir araya getirilmiş nesne yığınlarıyla temsil edilen bir kimlik taşıyor. Koleksiyon ise yine cezbedici ve merak uyandırıcı…

 

BAHAR KORçAN SANATI

Hazırladığı her bir koleksiyon bir sanat eseri gibi insanı heyecanlandıran Bahar Korçan, Morhipo için tasarladığı koleksiyonda bizlere bu ayki sayfamın ana başlığı olan Sanat2’ni bizlere sunuyor. öyle ki Korçan bu koleksiyonunu kendi yazdığı bir şiirden yola çıkarak yaptığı çizimlerle şekillendirerek ortaya koymuş. Ve o kadar hoş, o kadar iç açıcı ve o kadar Bahar Korçan tarzını yansıtan zamansız parçalar ortaya çıkmış ki açıkçası ben çok beğendim. Tamamen doğal kumaşlardan üretilen ve pastel renklerin ağırlıkta olduğu koleksiyon; şiir, resim ve modayı ilham verici bir sentezde buluşturuyor.

Koleksiyonun resimlerini paylaşmışken o güzel şiiri de paylaşmadan durmayalım değil mi?

“Ben bahar, yazarım çizerim anlatırım.

Benden kopan her kelime,

amaç oldu kaderime...

Kağıtlar yetmedi; duvarları, dolapları, gönlü sıkkın her şeyi boyadım.

Bir baktım ki; ne yazarsam ne çizersem hayat buluyor nefesimle.

25 yıllık serüvenin ardından,

Yine yeni ve yeniden.”

 

2018 TROYA YILI’NDA
YENİ NESİL SANATçILAR
EFSANEYİ YENİDEN YORUMLUYOR

Kale Grubu; tüm dünyanın üzerinde en çok konuştuğu antik kent Troya’nın yeni nesil sanatçılar tarafından yorumlanmasına destek oluyor.  Etnik Popüler Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği (EPOS 7) ve yeni nesil sanatçı platformu BASE işbirliğinde, Kale Grubu’nun destekleriyle düzenlenen ‘Düşler ülkesi: Troya’ sergisi, 27 Temmuz-27 Ağustos tarihlerinde çanakkale’de Piri Reis Müzesi’nde, 19 Eylül- 19 Ekim tarihleri arasında ise İstanbul’da Arkeoloji Müzesi’ne bağlı Darphane-i Amire’de sanatseverlerle buluşacak.

29 genç sanatçının katılımıyla, Derya Yücel’in küratörlüğünde gerçekleşecek sergi, baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, grafik tasarım, resim, seramik, video gibi farklı mecralarda yapıtları buluşturacak.

Tüm Türkiye’nin Güzel Sanatlar alanında yeni mezun sanatçı adaylarını uluslararası bir seçici kurulun seçkisiyle aynı çatı altında toplayan BASE’in 2017 sanatçılarına yapılan açık çağrıyla şekillenen sergide, genç sanatçılar; Arek Qadrra, Beste Kopuz, Burak çolak, Burhan üçkardeş, Can özal, Canalp Sipahi, Damla Yalçın, Dilan Eroğlu, Elif Havuz, Fatih Temiz, Hasan Avni Koçak, İbrahim Erdoğan, Kübra Boy, Kübra Gürleşen, Murat Kahya, ömer Sedat Yenidoğan, Seçil Büyükkan, Seda Boy, Selen Tokgöz, Uğur Demirci ve Zafer Geyikçi yer alacak.