Türkiye’nin güçlü çağdaş sanat markası Contemporary Istanbul, Akbank’ın ana sponsorluğunda Tersane İstanbul’da gerçekleştirdiği ve yoğun ilgi ile karşılanan 16. Edisyonunun başarısını Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in mimarı olduğu bir davetle The Peninsula Otel’de kutladı. Davetin ev sahipliğini Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanları Suzan Sabancı Dinçer ve Michael Roberts, Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli yaptılar. Davette sanatçı Güvenç Özel’in Türkiye'nin kültürel mirası olan halı motiflerini AI ile kodlayarak ürettiği eseri Neuro Weave Halı da sergilendi.
Bu etkinlikle Amerikan Türk Cemiyeti’nin “iki ülkeyi yakınlaştırma” hedefi ve Contemporary Istanbul’un sanat alanındaki birleştirici gücü bir araya geldi ve bu yıl ilki düzenlenen sanat davetinin iki ülkeyi sanat yolu ile yakınlaştırma ortak çalışmalarında önemli bir adım atıldı. İlki düzenlenen ve gelenekselleştirilerek iki ülke sanatı arasında bir köprü olması hedeflenen davete katılan isimler arasında TC New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve eşi, ATS Başkan Yardımcısı Larry Kaye, ATS Yürütme Kurulu üyesi Metin Negrin, koleksiyonler Suzan Goodman ve Rodney Lubeznik, organizatör Colin Cowie, yapımcı Stephen Joel Brown, JP Morgan Chase Collection Müzesi Direktörü ve Küratör Charlotte Eyerman, Emmanuel Fremin, Frederico Barro, Cameron Shay, Tuna Uyar, sanatçılar Elif Uras, Sarp Kerem Yavuz, Dilek Hanif, Ece Sükan, Tuba Ünsal, Kerem Kamışlı vardı.
Gecede yaptığı konuşmada Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli: “16. edisyonu yeni tamamladık ve şimdi New York'ta sizlerle bir arada olmaktan son derece mutluyuz. Sanat dünyası radikal bir değişim içinde, biz de bunun farkındayız. Yeni bir Contemporary Istanbul tasavvur ettik ve ilk adımı olarak da tarihte stratejik bir öneme sahip ve 600 yıllık imparatorluk tersanesi olan Tersane İstanbul’a fuarımızı taşıdık. Tersane İstanbul’da gerçekleştirilen 16. Edisyon iç-dış mekan kullanım alanları, etkinlikleri ile fuardan ziyade festival gibiydi. Tarihi bir yapıda gerçekleştirilen ilk çağdaş sanat fuarı, ulusal ve uluslararası iş, sanat dünyası, koleksiyonerler, sanat izleyicilerinin gözlerini İstanbul’a çevirdi ve İstanbul fuar boyunca dünya sanat çevrelerinin odağı haline geldi. Dünyanın hızla dijitalleştiği bu günlerde Tersane İstanbul’da yaptığımız edisyon çevrimiçi fuarların ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha kanıtladı. Geleceğin şekillendiği bugünlerde fuar yapılarının “hibrit” olacağı inancında olduğumu belirtmek isterim. Aralık 2020’deki çevrimiçi fuardan sonra pek yakında yeni bir dijital sanat müzesinin ve sergi deneyimini sanatseverlerle buluşturacak olmaktan da çok heyecanlıyız. İstanbul'da heyecan verici birçok gelişme yaşanıyor, 29 Ekim’de, yenilenen Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışının ardından 2021 sonunda ve 2022’ de İstanbul yeni müzelerine ve kurumlarına kavuşacak. Contemporary İstanbul Vakfı aracılığıyla da 2022'den itibaren çeşitli New York müzeleri ve kurumlarıyla birlikte İstanbul'da sanat eğitimi ve sergi deneyimlerini sanatseverlere sunacağız. Çok yakında bu cephede duyuracak daha çok şeyimiz olacak. Bu gecenin ardından iki ülkenin adının sanatla bir arada anılması için CI olarak üstümüze düşen görevleri yerine getireceğimizi belirtmek isterim. Ben başta Suzan Sabancı Dinçer olmak üzere bu davete emeği geçen ve destekleri ile yanımızda olan Amerikan Türk Cemiyeti’ne, Doğan Holding’e, Fark Holding’e ve Art On Gallery’e; her zaman yanımızda olan Türk Hava Yolları’na teşekkür ederim” sözlerine yer verdi.
Amerikan Türk Cemiyeti Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçer davete ilişkin yaptığı açıklamada: “Haziran 2020’de HSBC Amerika CEO’su Michael Roberts’la birlikte Amerikan-Türk Cemiyeti’nin eş başkanlığı görevini üstlendik. O günden beri de Amerikan Türk Cemiyeti’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine bugüne kadar yaptığı değerli katkıyı, hiç kesintiye uğratmadan devam ettirmek ve daha da ileriye taşımak için çalışıyoruz. Türkiye’nin önde gelen çağdaş sanat fuarlarından Contemporary İstanbul ile New York'ta gerçekleştirdiğimiz bu çok özel etkinlikten dolayı de özellikle gurur duyuyoruz. Sanat dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren bu kokteyl Amerikan Türk Cemiyeti’ni ve CI’yi tanıtmakla kalmayıp, cemiyetimizin ana hedeflerinden biri olan Türkiye ve ABD arasında sanat yoluyla köprü kurmak için eşsiz ve muhteşem bir fırsat. Contemporary İstanbul için Türkiye’ye her gelen uluslararası sanatçı, sanatsever ve koleksiyoner çok etkileniyor ve Türkiye’nin elçisi oluyor. Bu elçilerin sayısını artırmalıyız. Bu günkü etkinliğimizle Contemporary Istanbul’u New York’lu sanatseverlerin ayağına getirdik. Önümüzdeki yıllarda Amerika’daki etkinliklerimiz devam edecek, New York’la kalmayıp ABD’nin diğer büyük sanat merkezlerine de taşıyacağız. Bu davetlerle Amerikalı koleksiyonerlere Türk çağdaş sanat piyasasının geldiği noktayı anlatmaya, ülkemizin iyi ve doğru tanıtımını yapmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.
Amerikan Türk Cemiyeti, Contemporary Istanbul’u New York’a Taşıdı
Amerikan Türk Cemiyeti, Akbank’ın ana sponsorluğunda Tersane İstanbul’da gerçekleştirdiği ve dünya sanat çevrelerinin gözünü İstanbul’a çeviren 16. Edisyonun ardından Contemporary Istanbul onuruna New York’ta bir davet verdi. Koleksiyonerler, sanat profesyonelleri ve iş insanlarının bir araya geldiği organizasyonda sanatçı Güvenç Özel de eseri Neuro Weave Halı’yı sergiledi.