Pilevneli Dolapdere, Ünlü Sanatçı Refik Anadol’un “Makine Hatıraları: Uzay” Sergisini Şık Bir Davetle Açtı

Pilevneli Dolapdere, Ünlü Sanatçı Refik Anadol’un “Makine Hatıraları: Uzay” Sergisini Şık Bir Davetle Açtı Pilevneli Dolapdere, Ünlü Sanatçı Refik Anadol’un “Makine Hatıraları: Uzay” Sergisini Şık Bir Davetle Açtı

Ünlü Sanatçı Refik Anadol’un yeni kişisel sergisi “Makine Hatıraları: Uzay”, Pilevneli Dolapdere’de sanat severlerle buluştu. Murat Pilevneli’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve 25 Nisan 2021’e kadar görülebilecek olan serginin açılış davetine iş, sanat ve sosyal yaşam dünyasından çok sayıda ünlü isim katıldı.    

Pilevneli Dolapdere, Murat Pilevneli’nin ev sahipliğinde, üç yıl aradan sonra ünlü Sanatçı Refik Anadol’un “Makine Hatıraları: Uzay” adlı yeni kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturdu. 25 Nisan 2021 tarihine kadar gezilebilecek olan serginin muhteşem açılış davetine iş, sanat ve sosyal yaşam dünyasından çok sayıda ünlü isim katıldı. Pilevneli Dolapdere’de izlenebilecek sergide, Anadol’un daha önce sergilenmemiş son dönem çalışmaları yer alıyor. “Makine Hatıraları: Uzay”, sanatçının Pilevneli bünyesinde düzenlenen üçüncü sergisi. Anadol’un ilk galeri sergisi “Şüpheci Müdahaleler”, 2012 yılında yine Pilevneli çatısı altında izleyiciyle buluşmuştu. “Makine Hatıraları: Uzay”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özel desteğiyle; Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW, İBB iştiraklerinden Kültür AŞ ve Samsung Galaxy S21 Serisi ana sponsorluğunda hayata geçiyor. İnsan yaşamı, bilim ve teknoloji arasındaki simbiyotik ilişki sürekli olarak değişirken, makinelerin hayal gücümüzün sınırlarını zorlamadaki rolünü başarılı insan-makine iş birlikleri bağlamında düşünmek, merak uyandıran tartışmaları beraberinde getiriyor. Yapay zekayı bir araçtan ziyade takım arkadaşı olarak gören medya sanatçısı Refik Anadol, bir süredir evreni, insan duyularını, makineleri ve belleği anlamak için kullandığımız, birbiriyle ilişkili anahtar kavramları, dijital sanat ve mimari merceğinden bakarak araştırıyor. Sergi, “Hatıralar” ve “Düşler” başlıklı, birbiriyle ilişkili iki bölümden oluşuyor. Serginin ilk bölümü “Hatıralar”, Refik Anadol’un yapay zekâ yardımıyla uzayla ilgili henüz yorumlanmamış, ham görsel verileri topladığı ve onları pigmentlere dönüştürdüğü bir dizi dinamik veri tablosu sunuyor. İkinci bölüm, “Düşler”, üç boyutlu veri heykelleri ve 15 dakikalık, mekanla bütünleşik bir yapay zekâ sineması enstalasyonundan oluşuyor. En son 3D baskı teknikleriyle oluşturulan veri heykelleri Hubble, ISS ve Mars teleskoplarının görsel hatıralarından esinlenen sentetik manzaraları temsil ediyor ve hem dünyanın hem de diğer gök cisimlerinin topolojilerinden oluşan veri noktaları arasındaki çoklu ağ akışını alternatif bir perspektiften sergiliyor.