Selahattin Solmaz :'' Nov Yapı Olarak Her Zaman Sağlam Yapı Ve Kaliteli Bir Yaşam Sunuyoruz”

Selahattin Solmaz :'' Nov Yapı Olarak Her Zaman Sağlam Yapı Ve Kaliteli Bir Yaşam Sunuyoruz” Selahattin Solmaz :'' Nov Yapı Olarak Her Zaman Sağlam Yapı Ve Kaliteli Bir Yaşam Sunuyoruz”

Nov Yapı Kurucusu Selahattin Solmaz, Firmalarının İnşaat Sektöründeki Vizyonunu Ve Gelecek Hedeflerini Klass’A Anlattı İş dünyasında köklü geçmişi ve ilham veren başarı hikayesiyle örnek olan Solmazlar Ambalaj ve Nov Yapı markalarının yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Selahattin Solmaz, girişimci kişiliğinin yanı sıra sosyal sorumluluk konusundaki duyarlılığı ve bilinci ile de takdir topluyor. Ağırlıklı olarak konut ve villa projeleri üreten Nov Yapı ile 6 Şubat depreminden sonra kentsel dönüşüm projelerine ağırlık veren ve bu süreçte birlikte insan hayatına dokunan yatırımlar yapmayı bir şirket stratejisi haline getiren Selahattin Solmaz “Kentsel dönüşümü sadece sektörel olarak değil, insani ve bireysel bir sorumluluk olarak ele almalıyız” diyor. Solmazlar Ambalaj ve Nov Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Solmaz ile kentsel dönüşüm projelerine yönelme nedenlerini, İstanbul özelinde projelerini hangi bölgelerde yoğunlaştırdıklarını, Beşiktaş sevgisini ve gelecek hedeflerini Klass okurları için konuştuk.  

Selahattin Bey, öncelikle sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?
1993 yılından bu yana iş dünyasında faaliyet gösteren aile şirketimiz Solmazlar Ambalaj bünyesinde ambalaj ve inşaat sektöründe faaliyet göstermekteyim. Ambalaj sektörü dışında inşaat sektöründe de yatırımlarımız var. 2015 yılında Nov Yapı markasıyla inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başladık. Solmazlar Ambalaj’ın hikâyesi 1993 yılında, İstanbul’a geldiğimde seyyar satıcılığıyla başladı. 1997 yılında bir binanın bodrum katında tutulan küçük bir yerle Solmazlar Ambalaj’ın temelleri atıldı. Zamanla büyüyerek üretim yapan bir firmaya dönüştü. 2015 yılında ise Nov Yapı ikinci şirket olarak kuruldu. Bugün her iki şirket de aktif olarak faaliyetlerine devam ediyor.

İnşaat sektörüne giriş hikayenizi paylaşabilir misiniz?
İnşaat sektörüne giriş sürecimiz ambalaj sektöründen sonra ikinci bir alana ihtiyaç duymamızla başladı. Gelecek nesiller için yeni iş alanları oluşturmak amacıyla Nov Yapı’yı ikinci sektör olarak planladık. Sağlık ya da inşaat sektöründen birini tercih edecektik. İnşaat sektörü nasip oldu ve 2015 yılında Nov Yapı’nın temellerini attık. O günden bu yana da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İNSANİ VE BİREYSEL BİR SORUMLULUK OLARAK ELE ALMALIYIZ”
Nov Yapı gayrimenkul alanında daha çok ne tür projeler üstleniyor?
Nov Yapı olarak konut ve villa ağırlıklı olmak üzere daha çok konut endeksli inşaat projeleri yürütmekteyiz. Son dönemlerde yaşanan gelişmeler ışığında ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Bu vesileyle, geçmişte 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem başta olmak üzere, depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet diliyorum. Rabbim böyle bir felaketi bu ülkeye ve insanlığın yaşadığı hiçbir yere bir daha yaşatmasın. Özellikle şunu vurgulamak istiyorum: Kentsel dönüşümü sadece sektörel olarak değil, insani ve bireysel bir sorumluluk olarak ele almalıyız. Hepimizin bu konuda üzerine düşen görevler var. Deprem ülkesiyiz ve buna göre önlemlerimizi almamız gerekiyor. Biz de Nov Yapı olarak son dönemde kentsel dönüşüm konusunda çok daha duyarlı davranmaya başladık. Özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra şirketimizin stratejik planlamasını buna göre yeniden şekillendirdik.

Artık tamamen kentsel dönüşüme odaklandığınızı söyleyebilir miyiz?
Artık tamamen kentsel dönüşüme odaklandık. Çünkü insan hayatı söz konusu. Ekonomik kazanç belli bir noktaya kadar önemli ama insan hayatı her şeyin önünde geliyor. Bu nedenle biz yatırımcıların inşaat sektöründe olalım ya da olmayalım, insan hayatına doğrudan dokunabileceğimiz alanlara yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada kentsel dönüşüme daha fazla ağırlık verdik.

Şu anda İstanbul özelinde hangi bölgelerde daha yoğun olarak çalışıyorsunuz?
Şu anda İstanbul özelinde ağırlıklı olarak Avrupa Yakası’nda çalışıyoruz. 6 Şubat depremlerinden önce daha çok villa üretimine odaklanmıştık. Ancak yaşananlardan sonra bunu şirket olarak bir sosyal sorumluluk olarak kabul ettik. 6 Şubat’tan sonra şirketin tüm stratejik planlarını bu doğrultuda değiştirdik. Kentsel dönüşüm şu anda bizim için öncelikli alan. Sektör hareketli ama yeterli değil. Daha hızlı hareket etmemiz ve daha hızlı karar almamız gerekiyor. Depremlerle ilgili uyarılar sürekli geliyor ve bu uyarıları ciddiye almak zorundayız. Şu anda Avrupa Yakası’nın hemen hemen tüm ilçelerinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Kentsel dönüşüme sadece binaların yenilenmesi olarak bakılıyor ancak kentsel dönüşüm aynı zamanda binaların çehrelerini de değiştiriyor. Bu konudaki düşünceleriniz neler?
Bir bölgeye yatırım yaptığınızda, o bölgenin refahı, yaşam kalitesi ve marka değeri de yükseliyor. Bir yandan deprem riskine karşı güvenli yapılar inşa ederken, diğer yandan bölgenin marka değerini artırmış oluyorsunuz. Bunlar da çok önemli hususlar.

Hem evlerini yenileyen kişiler hem de yüklenici firmalar kentsel dönüşüm sürecinde nelere dikkat etmeli?
Kentsel dönüşüm sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar arasında, 6306 sayılı Kanun kapsamında alınan riskli yapı kararının açık ve net bir şekilde yer alması büyük önem taşımaktadır. Hem evini yenileyen vatandaşlar hem de müteahhitler açısından temel sorun bu süreçte yaşanan anlaşmazlıklar. Çoğu zaman hak sahiplerinin kendi aralarındaki anlaşmazlıkları problem yaratıyor. Yarım metre, elli santim gibi ölçüler üzerinden yapılan hesaplar süreci ciddi şekilde uzatıyor. Oysa devletimizin bu konuda çok ciddi teşvikleri var. Buna rağmen vatandaşlarımız bazen küçük detaylara takılarak süreci zorlaştırabiliyor. Yeni bir yapı yapılırken mevzuata uygunluk zaten zorunlu. Yapı denetim firmaları ve ilgili belediyeler tarafından her aşama denetleniyor. Standartların dışına çıkma gibi bir durum söz konusu değil.

Kentsel dönüşüm sürecinden sonra şirket olarak sizin hedefleriniz nelerdir?
Şirket olarak hedefimiz, 6 Şubat depremlerinden sonra belirlediğimiz strateji doğrultusunda tamamen kentsel dönüşüme odaklanmak. Çünkü insan hayatı söz konusu. Daha önce villa projeleri ve farklı yatırım alanları üzerine yoğunlaşırken artık bir sosyal sorumluluk olarak gördüğümüz kentsel dönüşüme odaklandık. Bu doğrultuda yol haritamızı tamamen kentsel dönüşüm üzerine kurduk ve bu şekilde devam edeceğiz. Yurt dışına açılma seçeneklerimiz olmasına rağmen, özellikle ülke içinde ve kentsel dönüşüm odaklı çalışmayı tercih ettik.

NOV YAPI’NIN SLOGANI: YAPARSA SAĞLAM YAPAR”
Kentsel dönüşüm sürecinde birçok firma bu alanda yer almak istiyor. Nov Yapı’nın bu alandaki farkı nedir?
Nov Yapı’nın farkı sloganımızda da belirttiğimiz gibi: Yaparsa sağlam yapar.  Güvenilir, sağlam ve hızlı teslim edilen yapılar üretmeyi hedefliyoruz. Amacımız, marka değerimizi her geçen gün yukarı taşırken, vatandaşları mağdur etmeden, her iki tarafın da mutlu ve huzurlu olabileceği projeler hayata geçirmek. Nov Yapı’nın temel felsefesi budur.

Malzeme ve ürün tercihinde hangi noktalara dikkat ediyorsunuz?
Kullanılan malzemeler konusunda ise teknik şartnameler esas alınıyor. Başta belirlenen teknik şartnamede yer alan tüm malzemeler ve markalar kullanılmak zorunda. Teknik şartnamede TSE’ye uygun malzeme kullanılması gerektiği belirtilmiştir. TSE standartlarına uygun ve talebe göre daha üst segment ürünler tercih edilebiliyor. Bu tamamen bölgenin ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre şekilleniyor. Biz Nov Yapı olarak her zaman sağlam yapı ve kaliteli bir yaşam sunuyoruz.

Biraz da kişisel tarafa değinecek olursak hem iş dünyasında aktifsiniz hem de Beşiktaş’ta yöneticilik yapıyorsunuz. Beşiktaş aşkınız nasıl başladı?
Beşiktaş sevgim çocukluğumdan gelen, anlatılmaz yaşanır diye tabir edilen bir sevda. Çocukluğumda futbol oynamayı hayal ettiğim, gönül verdiğim bir camia. Futbolcu olmak nasip olmadı ama Rabbim yöneticilikle bu büyük camiaya hizmet etmeyi nasip etti. Buna da şükürler olsun. Aynı zamanda 2010-2016 yıllarında Gaziosmanpaşa Spor Kulübü’nde de yöneticilik faaliyetlerinde bulundum.