6 Milyar Dolarlık İthal Süt Piyasası Olan Çin Pazarına Girmeye Hazırlanıyoruz

6 Milyar Dolarlık İthal Süt Piyasası Olan Çin Pazarına Girmeye Hazırlanıyoruz 6 Milyar Dolarlık İthal Süt Piyasası Olan Çin Pazarına Girmeye Hazırlanıyoruz

Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nden mezun olduktan sonra kamuda gerçekleştirdiği denemeler sonucunda özel sektöre yönelen iş dünyasının başarılı ismi Gizem Tunçer, hali hazırda Ankara’da bir kafe-restoran sahibi ve Akbel Süt ve Süt Ürünleri İthalat-İhracat Müdürü olarak görev yapıyor. Hem hizmet, hem de gıda sektörünün başarılı ismi olan Gizem Tunçer, “İşimi severek yapıyorum çünkü yaptığım satışlarla çiftçisinden imalatçısına ve son tüketiciye kadar olan zincirde halkla olmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak gurur verici.” diyor. Yakında 6 milyar dolarlık ithal süt pazarı olan Çin pazarına girmeye hazırlandıklarını söyleyen başarılı iş kadını Gizem Tuncer ile gıda sektöründeki ithalat ve ihracattaki son durumu Çırağan Sarayı’nın muhteşem atmosferinde Klass okurları için konuştuk.    

Gizem Hanım, hem hizmet hem de gıda sektöründe yer alan başarılı bir iş kadınısınız. Öncelikle sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?
Ankara doğumluyum, Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Uzmanlık ve İdari Hakimlik denemelerim sonrası kamuda çalışmanın bana uygun olmadığını anlayıp özel sektöre yöneldim. Kendimi geliştirmek adına İngilizce eğitimler almaya başladım ve birçok ülkeye seyahatler gerçekleştirirken bir yandan da kişisel gelişim eğitimleri aldım. Hali hazırda Ankara’da bir kafe restoran sahibiyim. İstanbul’da yaşıyorum. Pandemi sürecinde hizmet sektörünün sekteye uğraması ile birlikte Akbel markasıyla tanıştım. Şu an süt ve süt ürünleri fabrikasının ithalat-ihracat müdürüyüm. 30’dan fazla ülkeye süt ürünleri ihracatı yapıyoruz. Fabrikamız Konya Ereğli’de. Genel müdürlük ofisimiz de İstanbul Kartal’da.


Akbel ürünlerinin ithalat-ihracat müdürü olarak görev tanımlamanız içerisinde nelerle uğraşıyorsunuz?
Birçok yurt dışı seyahatim oldu. Zamanında turist olarak gittiğim bu ülkelerde şu an birçok müşterimiz var. İşimi severek yapıyorum çünkü yaptığım satışlarla çiftçisinden imalatçısına ve son tüketiciye kadar olan zincirde halkla olmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak gurur verici. Özellikle Orta Doğu ülkelerine süt tozu, peynir altı suyu tozu, UHT süt ve krema ihracatı yapıyoruz. Yakında 6 milyar dolarlık ithal süt pazarı olan Çin pazarına girmeye hazırlanıyoruz.

Bu çok güzel bir haber. Dış ticaret faaliyetlerinde en önemli şey nedir?
Dış ticaret faaliyetlerinde en önemli şey ürünün rekabet gücüdür. Rekabet gücünü sağlayan da üstün kalitede ürünü uygun fiyatla pazara sunabilmenizdir. Türkiye ekonomisi için ihracat çok önemli. Mayıs ayında açıklanan verilere göre yıllıklandırılmış ihracat değerimiz 193,3 milyar dolar ile bugüne kadar gerçekleşen en iyi 12 aylık ihracat. Salgının getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen bu rakamlara ulaşabilen nadir ülkelerdeniz.

Covid-19 ile girdiğimiz pandemi sürecinin ekonomiye etkileri sonrası için görüşleriniz nelerdir?
Covid-19 salgını dünyada eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik krize yol açtı. Krizden ekonominin hem arz hem talep cephesi darbe aldı, finansal piyasalar çöküş yaşadı. 2009 krizine göre kat kat fazla istihdam kaybı yaşandı. Aşıların sağladığı gelişmeler ekonomik görünümü biraz canlandırsa da dünya ekonomisinin pandemi öncesi seviyelere ulaşmasının uzun zaman alacağını düşünüyorum.
 

Gizem Tunçer