Afranur Hanım, A7 Kitap bünyesinden imkansız bir aşkın anlatıldığı müthiş bir roman kitabı çıkardınız ve kısa sürede inanılmaz bir ilgi gördü. Kitabınızın ismi ‘LİLYA’ nereden geliyor? Konusu ve içeriği nedir?
Lilya; cennet bahçesi demek. Cennet de cehennem de bizim içimizde. Bizim hayata bakışımızla, algıladıklarımızla, hangisini yaşamayı seçmemizle ilgili. Kahramanım yolculuğunda yaşamındaki olayları sorgulamalarıyla kendi cennetini keşfe giriyor. O yüzden ismini ‘Lilya’ seçtim. İmkânsız bir aşk hikayesi. Kadın ve erkeğin toplumdaki yeri, ilişkileri nasıl ve neden yaşadığı, ilişkilerdeki hatalar ve doğrular, sevenin her şeye rağmen sevgisine sahip çıkması, aşkın yüceliği, getirdiği şefkat, merhamet derken aşk üzerinden insanın tekamülü ve evrimini anlatıyor. Aşklar, kimlikler, korkular, yargılar, düşünce kalıpları bize mi yoksa çevremize mi ait? Kendimize bu soruları soralım ve kendimizi tanıyalım. Doğrular ve yanlışlar çoğunluğun belirlediği kurallar mı olmalıdır, kişiye ve şartlara göre değişir mi? İç hesaplaşmalarımızla kendi benliğimizi, gerçekte kim olduğumuzu keşfedelim istedim ve insanların içindeki karanlığa ışık tutmayı hedefledim.
‘TOPLUMSAL KALIPLARLA YAŞIYORUZ’
Bu kitabı neden yazma ihtiyacı duydunuz?
Toplumsal kalıplarla yaşıyoruz. ‘Erkekler ağlamaz ya da yuvayı dişi kuş kurar.’ gibi. Kalıpların kafesinden çıkıp kendimizi gözlemleyebilmemiz için. Bir önemli neden de yargı ve ön yargı. İnsanları kategorize etmek yerine hoş görüyle kabul etmenin eksik olduğu bir toplumda; kötü sandığımızın belki de iyi, iyi sandığımızın belki de kötü olabileceğini kahramanlar üzerinden anlatarak yargılamak yerine saygı duymayı, dışlamak yerine anlamaya çalışmayı seçebilmemiz niyetiyle yazdım. Bu amaca hizmet ettiği sürece kitap görevini yerine getirmiş olur.
‘HİKÂYE ÜZERİNDEN BİR YAŞAM YOLCULUĞUNU 21 BÖLÜMDE ELE ALDIM’
Sizin kitabınız içeriğinde bilgi de barındırıyor. Bu anlamda bir romandan fazlası diyebilir miyiz?
Evet sadece olaylar üzerinden bir kitap olsun istemedim. Türk mitolojisi, sembolizm, numeroloji, gizem gibi olgular da işleniyor. Yasak aşk üzerinden ilerlerken geçmişin geleceğe etkisi, aile kodları, bunları fark etme ve dönüşümü, Jung öğretisinden Mevlana’ya kadar birçok öğretiden örnekler de var. Hikâye üzerinden bir yaşam yolculuğunu 21 bölümde ele aldım.21 tamamlanma sayısıdır. Bu yüzden bu sayıyı seçtim. Astroloji ve tarot eğitimi aldım. Bunu romanda da her bölümde tarotun büyük sırlar kartlarının mesajlarından elementlerine kadar bilgiler serperek çok yönlü bilgi içerikli bir roman ortaya çıktı.
“A7 KİTAP YAYINEVİ SAHİBİ ARZU SANDAL HANIM, BANA VE HİKAYEME İNANDI, ÇOK DESTEK OLDU”
Kitabınızı A7 Kitap Yayınevinden çıkardınız. Neden A7 Kitap Yayınevini tercih ettiniz?
A7 Kitap Yayınevi sahibi Arzu Sandal Hanım bana ve hikayeme inandı, çok destek oldu. Kendi kitabı gibi ilgi gösterdi. Bu konu da kendisine teşekkür etmek isterim. Aynı zaman da kitap çıkarmak isteyenlere de güzel bir öneri olur.
Kitabınızla kısa sürede başarıyı yakaladınız. Okuyucu yorumları nasıl? Nasıl geri dönüşler aldınız?
Şöyle ki ilk olarak yakın çevremden kişilerin okumasını istiyordum. Nitekim onlar da kitabım çıkar çıkmaz satın alarak okudular ve hemen beni aradılar. Çok güzel yorumlar aldım ve bu beni çok mutlu etti. Birçoğu gözlem yeteneğimin çok iyi olduğunu ve kendilerinin de kitapta anlattığım hisleri yaşadığını söyledi. Okuyucularımdan da benzer yorumlar aldım ama beni en çok mutlu eden ise kitapta kendilerinden bir parça bulduğunu belirten ve ortak duygu paylaşımına eriştiğim okuyucular oldu. Böylece kitabın da amacına ulaştığını gördüm ve bu bana ayrı bir haz yaşattı.
‘ESERLER İYİ BİR SENARİST VE YÖNETMENLE EKRANA ÇOK YAKIŞIYOR’
Sizce Lilya film, dizi gibi senaryo olur mu?
Kitabı yazma aşamasında bile içeriğinden bahsettiğimde yapımcı ve senaristlerin çok ilgisini çekmişti. Eserler iyi bir senarist ve yönetmenle ekrana çok yakışıyor. Sinema için çok uygun bir içerik ve izlemekte gayet güzel olur.