Ağız ve Diş Sağlığı Mutluluğumuz İçin Olmazsa Olmazımızdır

Ağız ve Diş Sağlığı Mutluluğumuz İçin Olmazsa Olmazımızdır Ağız ve Diş Sağlığı Mutluluğumuz İçin Olmazsa Olmazımızdır

Ünlü Diş Hekimi Sonay Öztan Gökhan, diş sağlığını tehdit eden mevsimsel hususları Klass’a anlattı...  

Ağız ve diş sağlığı birçoğumuzun zaman zaman ihmal ettiği ancak hem öz güvenimiz hem de kendimizi iyi hissetmemiz açısından bir hayli önemli olan bir konu. Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla beslenme alışkanlıklarımızda yaşanan değişiklikler diş ve diş etlerimize zarar verebiliyor. Havaların ısınmasıyla sıkça tükettiğimiz meyve suları, asitli içecekler, frozen ve dondurma gibi şekerli ve buzlu gıdalar dişlerimizi daha zayıf ve çürüğe yatkın bir hale getiriyor ve mine yapısında aşınmalar meydana getiriyor. Diş sağlığı konusundaki bilgi ve tecrübesini aldığı ödüllerle taçlandıran ödüllü Diş Hekimi Sonay Öztan Gökhan ile ağız sağlının önemini, dişlerimizi korumak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini, ağız sağlığını mevsimsel olarak tehdit eden gıdaları ve dondurmanın dişlerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini nasıl azaltabileceğimizi Klass okurları için konuştuk.

Sonay Hanım, ağız sağlığı ve korunma yöntemleri hayatımızda çok önemli bir konu. Ağız sağlığının insan vücudu için önemi nedir?
Ağzımızın düzenli olarak bakımını yapmak, dişleriniz ve diş etleriniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Sağlıklı dişlere sahip olmak kendinizle barışık olmanızın ve iyi hissetmenizin yanı sıra rahat yemek yemenizi ve özgüvenle konuşmanızı da sağlar. Kısacası ağız ve diş sağlığı mutluluğumuz için olmazsa olmazımızdır.

Ağız sağlığımızı en doğru şekilde nasıl sağlarız?
Kurallı, doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımını içeren günlük önleyici bakımlar problemleri ortaya çıkmadan önce durdurmamızı sağlayan etmenlerden birisidir. Problemlerin tedavisiyle kıyaslandığında ise hem daha ağrısız, hem daha ucuz hem de daha sorunsuz bir yöntemdir.

Diş sağlığını korumak için en önemli uygulamalar hangileridir?
Diş hekiminde yaptıracağımız düzenli muayeneler dışında diş eti hastalığı, diş çürüğü ve diğer diş problemlerinin oluşumunu engellemek veya büyük ölçüde azaltmak için hepimizin yapabileceği basit uygulamalar vardır. Bunlar; dengeli beslenmek ve yemekler arasındaki atıştırma sayılarını minimum düzeye getirmek, günde iki defa dişlere fazla baskı uygulamadan düzgün bir biçimde ve doğru şekilde diş fırçalamak ve diş macunu dâhil olmak üzere florür içeren diş ürünlerini kullanmak. Bununla birlikte diş hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda size uygun ağız bakım suyu ile ağzı çalkalamalısınız. Yemek artıklarının tam olarak temizlendiğinden emin olmak için diş ipi kullanmak da önem taşıyor. Sağlıklı bir ağız için düzenli bir ağız ve diş sağlığı rutini önemlidir. Bu konuda size yardımcı olabilecek ağız ve diş sağlığı ürünlerini mutlaka kullanın.

“SIKÇA TÜKETİLEN ASİTLİ İÇECEKLER DİŞLERİN YAPISINA ZARAR VEREREK DİŞLERİ GÜÇSÜZ VE ÇÜRÜĞE KARŞI SAVUNMASIZ HALE GETİRİR”
İlkbahar aylarındayız ve yaza doğru gidiyoruz. Bize ağız sağlığını mevsimsel olarak tehdit eden hususlardan ve gıdalardan bahseder misiniz?
Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte ısınan hava bizleri daha çok soğuk içeceklere, bol meyve tüketmeye yönlendiriyor. Yaz aylarında daha çok tükettiğimiz gazlı ve aramolı içeceklerin, meyve sularının, içerdiği maddelerden dolayı dişlerimize ne kadar zarar verebileceğini, ağız ve diş sağlığımızda ne gibi etkileri olduğunu düşünmeliyiz. Gazlı içecekler asitli yapılarından dolayı ağız içindeki pH’ı düşürerek daha asidik bir ağız ortamı yaratırlar ve diş minesinde aşınma gibi şikayetlere sebep olabilirler. Sıkça tüketilen asitli içecekler zamanla dişlerin yapısını bozarak dişleri güçsüz ve çürüğe karşı savunmasız hale getirir. Gazlı içecekler gibi meyve aromalı sodalar ve meyve suları da içerdikleri yoğun şekerden ötürü, dişlerin çürüme riskini arttırırlar.

Bu konuda ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?
Soğuk içecek tercihlerinin daha çok ayran, kefir gibi süt ürünlerinden yana olması, sade soda veya mineral suyu gibi şeker içermeyen içecekler tüketilmesi zamanla oluşacak hassasiyet, çürük ve aşınma riskini azaltacaktır. Yine yaz aylarında sık tüketilen karpuz, kavun, çilek, kiraz, erik, şeftali gibi meyveler içerdikleri şeker ve meyve asidi açısından dişler üzerinde zararlı etkiler gösterebilirler. Meyve tüketimini ana öğünlerden hemen sonra yapıp sonrasında dişlerimizi fırçalayarak, ara öğünlerde meyve tüketiyorsak da en azından ağız gargarasıyla ağız içini dezenfekte ederek dişlerimizin zarar görmesini önleyebiliriz. Diş sağlığı üzerindeki bir diğer önemli konu da yaz aylarında sıkça tüketilen frozen, soğuk kahve türleri, milkshake gibi buzlu içeceklerdir. Bağımlılık yapan lezzetleri ve renkleriyle serinlik hissi veren buzlu içecekleri tüketirken çok dikkatli olmalıyız.

“DİŞLERİMİZ BİRDEN ÇOK SOĞUK GIDALARA MARUZ KALDIĞINDA, DİŞ MİNESİNDE GÖZLE GÖRÜNMEYEN ÇATLAKLAR MEYDANA GELİR”
Burada önemli olan ağız ısısının korunması mıdır?
Ağız içi sıcaklığına uyum sağlayan dişlerimiz birden çok soğuk gıdalara maruz kaldığında, diş minesinde gözle görünmeyen çatlaklar meydana gelir. Bu çatlaklar dişin onaramayacağı duruma gelirse dişlerde soğuk ve sıcağa karşı kalıcı hassasiyetler meydana gelebilir. Dişin canlı dokusunda da kalıcı bir hasar yaratıp ciddi problemler meydana getirebilir.

Hepimizin bildiği gibi yaz demek dondurma demek. Dondurmanın dişlerimiz üzerindeki olumsuz etkilerini nasıl azaltabiliriz?
Her yaştan insanın kolay kolay hayır diyemediği dondurma konusuna değinelim. Sağlıklı koşullarda, kaliteli malzemelerle, doğal süt ve meyvelerle üretilen dondurmaların ağız ve diş sağlığımız açısından faydalarının dahi olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Fakat yine de aşırı soğuğun dişlerimize zarar vermemesi adına dondurmayı ısırmadan yemeye dikkat etmeliyiz. İçeriğindeki şeker miktarını da göz önünde bulundurup sonrasında da dişlerimizi fırçalamayı ihmal etmemeliyiz.
 

Sonay Öztan Gökhan