Alışveriş Merkezleri Salt İhtiyaçların Temin Edildiği Yerlerden Çıkıp Tüketicinin Toplanma Alanlarına Dönüştü

Alışveriş Merkezleri Salt İhtiyaçların Temin Edildiği Yerlerden Çıkıp Tüketicinin Toplanma Alanlarına Dönüştü Alışveriş Merkezleri Salt İhtiyaçların Temin Edildiği Yerlerden Çıkıp Tüketicinin Toplanma Alanlarına Dönüştü

İnsanları ve ilişkileri işin merkezine koyan MallmartTürk, ortaklarıyla, markalarla ve küresel aktörlerle gerçekleştirdiği ekip çalışması sonucunda pandemiye rağmen hem Türkiye'deki hem yurt dışındaki AVM'lerinde yeni iş birliklerine imza atmaya ve büyümeye devam ediyor. Kurucusu Mehmet Akalın’ın liderliğinde 37 AVM’yi hem Türkiye’de hem de yurt dışında müşterileri ve markalarla buluşturan MallmartTürk Danışmanlık, işletmesini yapmakta olduğu AVM’lerde yılda 12.000.000 müşteriyi ağırlamanın gururunu yaşıyor. “Dünün alışveriş merkezlerinin salt ihtiyaçların temin edildiği yerlerden çıkıp tüketicinin toplanma alanlarına dönüştüğünü görüyoruz” diyen Akalın, son olarak kiralamasını ve yönetimini üstlendiği Mall of Kirkuk Avm ile büyük ses getirdi. MallmartTürk Danışmanlık Kurucusu Mehmet Akalın ile başarı hikayesini, sektöre bakışını ve gelecek hedeflerini Klass okurları için konuştuk.     

Mehmet Bey, uzun süre sektörde birçok pozisyonda görev aldıktan sonra MallmartTürk’ü kurarak AVM’lere kurumsal çözümler sunmaya başladınız. Öncelikle MallmartTürk’ü kurma fikrinin nasıl oluştuğunu ve kuruluş sürecinizin hikayesini öğrenebilir miyiz?
2001 yılında başlayan perakende kariyerim 2014 yılına kadar çeşitli pozisyonlarda kıymetli deneyimler elde ederek geçti. 2014 yılında biri yurt dışında biri de yurt içinde iki projenin yönetimi ile ilgili talep gelince profesyonel kariyeri bir kenara bırakarak kendi yönetim şirketimi kurmaya ve gelen her iki talebi de kabul etmeye karar verdim. MallmartTürk Danışmanlık böylece 2014 yılında kurulmuş oldu.

Sunduğunuz hizmetler nelerdir ve iş ortaklarınıza ne gibi faydalar sağlıyor?
MallmartTürk Danışmanlık olarak kuruluşumuzdan bu yana tüm faaliyet alanlarımızda hep kurumsal felsefemiz gereği yalnızca iyi ile kötü arasında değil, iyi ile en iyi arasında seçim yapmaya çalıştık. Ülkemize değer katmayı, uluslararası saygın şirketler arasında yer almayı hem ülkemizin hem de grubumuzun bayrağını dünyanın her köşesinde dalgalandırmayı hedefledik. Gelişime ayak uydurmak, inovatif fikirlerle gelişime katkı sağlamak için sürekli insan kaynağımıza, kurumsal işleyişimize yatırım yaptık. Bilgiye, teknolojiye ve en önemlisi insan değerimize, kısacası MallmartTürk Danışmanlık’ın geleceğine yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Bizler bugün faaliyette olduğumuz kiralama, pazarlama, tesis yönetimi, mimari danışmanlık, proje/varlık yönetimi ile Türk markalarına yurt dışında iş ve lokasyon geliştirmede liderliğe ulaşmış bir marka olmanın bilinciyle çalışıyoruz.
MallmartTürk olarak 37 AVM’yi hem Türkiye’de hem de yurt dışında müşterileri ile buluşturduk. Şimdiye kadar 708.000 m2 kiralanabilir alanı markalarla buluşturan MallmartTürk Danışmanlık, işletmesini yapmakta olduğu AVM’lerde yılda 12.000.000 müşteriyi ağırlamanın gururunu yaşamaktadır. Yönetimimizde olan projelerde birçok ulusal ve uluslararası ödül kazanmanın yanında birçok yerel işletmeyi organize perakendeye kazandırarak marka olmalarına katkı sağladık. Son 5 yılda 23 Türkiye markasının yurt dışında 61 mağaza açmasını sağladık. Sıkı stratejik planlama, güçlü finansal kaynaklar ve yüksek finansal kontrol iş modelimizin merkezinde yer almaktadır. Uluslararası denetleme şirketleri ile yapılan iş birlikleri sayesinde tüm organizasyonumuzun her unsurunun en yüksek kalitede yönetilmesini sağlamaktayız.

“SEKTÖR, 2030'A BAKILDIĞINDA 40. YAŞINA ULAŞACAK VE KENDİSİNİ BİR DÖNÜM NOKTASINDA BULACAK”
AVM Sektörüne fütüristtik bir bakış ile değerlendirme yapar mısınız?
Bana göre iki çeşit gelecek var: Birincisi miras aldığımız ve ikincisi tasarladığımız...
Organize perakendenin geleceğine fütüristtik bir yaklaşımla bakalım. Bir de buna kimsenin öngöremediği pandemi çelmesini de katalım. Gelecekte, üç değişim sürecinin geliştirilmesi ve başarıyla kullanılması halinde organize perakendenin sağlam bir geleceğe sahip olacağını düşünüyorum. Bu üç değişim süreci insan unsuru, teknoloji ve karma ticari modeller.
Dünün alışveriş merkezlerini salt ihtiyaçların temin edildiği yerlerden çıkıp yeni ve gelecek nesil müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış karma kullanımlı yapılar olarak Tüketicinin Toplanma Alanlarına dönüştüğünü görüyoruz. Türkiye’de AVM sektörü ve organize perakende ülkenin iç dinamikleri sebebiyle karşılaştığı zorluklara rağmen çok hızlı koşarak geç başladığı yarışta birçok yönden yine birçok ülkeyi geride bırakan bir performans ortaya koydu. Tüm dünyada olduğu gibi pandemi çelmesi ile finansal, tüketici alışkanlıkları ve iş modelleri açısından tam anlamıyla tökezleyip yere kapaklandı. Sektör, 2030'a bakıldığında 40. yaşına ulaşacak ve kendisini bir dönüm noktasında bulacak. Bu yol ayrımı her zamanki gibi yeni ticari fikirleri de beraberinde getirecek. Sektörün gelecekteki potansiyeli, AVM yatırımcılarının ve perakendecilerin normalde sürekli değişen pandemi çelmesi ile bozulan oyunun kurallarını en hızlı şekilde tekrar öğrenme yeteneklerine dayanıyor. Net olarak görülen şudur ki Türkiye’de tüketici, teknoloji kullanımında sektörün hep bir adım önünde ilerliyor. Pandemi ile birlikte tüketicinin teknoloji kullanımı beklenenden çok daha hızlı tabana yayıldı. Son olarak, Tüketicinin Toplanma Alanlarının yatırımcıları ve kiracıları, çevrim içi perakendecileri sürdürülmesi mümkün olmayan yıkıcı fiyat rekabeti üzerine eğilmiş düşmanlar olarak görmekte ısrar etmek yerine ortak olarak benimsemenin yollarını bulmalıdır.

Size göre MallmartTürk’ü farklı kılan özellikler nelerdir?
Profesyonel yönetici olduğum dönemlerde perakendeci, yatırımcı, tedarikçi ve çalışanlarımız gibi sektörün tüm bileşenleri ile çok fazla deneyim yaşadık. Tabandan tavana birçok vaka biriktirdik. MallmartTürk’ün kuruluş felsefesinin temelini biriktirdiğimiz deneyimler oluşturdu. Buna bağlı olarak 4 unsur MallmartTürk’ün ana taşıyıcı direği oldu.
“Birlik, Tutku, İrade, İnanç.” İşin içinde bu dört unsur olunca da liderliğe hızla yürüdük. Biliyoruz ki marka misyonu ve vizyonu ile doğar, büyür gelişir, başarır, güven sağlar, kabul görür, nesiller boyu kalıcı olur. Bizler bugün faaliyette olduğu her alanda liderliğe ulaşmış bir marka olmanın bilinciyle çalışmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Kiralama ve yönetimini yaptığınız Mall of Kirkuk ile büyük ses getirdiniz. Mall of Kirkuk’dan da bahsedebilir misiniz?
Kerkük kadim bir şehir. Türkiye ile koparılamaz bağlara sahip. Savaş ve politika sebebiyle son 40 yıldır üzerinde bulunduğu doğal kaynaklardan, 1,6 milyona yakın insan kaynağından, tarihten gelen misyonundan, çok verimli topraklarından maalesef yeterince fayda sağlayamamış. Ancak, Irak Cumhuriyeti yakın zamanda etkin yönetimi ile kaybettiği yılların acısını çıkarmak için tüm bileşenleri ile ayağa kalkmış durumda. Türkiye’den onlarca yatırımcının güven içinde ticaret yaptığı Kerkük’te bir alışveriş merkezi yoktu. Yatırımcımız Hawkary Group ile proje fikrini ve lokasyonunu bize ilk getirdiği andan itibaren büyük bir heyecan ile çalışıyoruz. Mall of Kirkuk inşaatı belli bir aşamaya gelmesinden sonra Türkiye perakende sektörünün en önemli markalarına hem Kerkük’ü hem de Mall of Kirkuk’u anlatmaya başladık. Beklediğimizin çok ötesinde teveccüh gören Mall of Kirkuk, pandemi döneminde devam eden kiralama görüşmeleri neticesinde bugün itibari ile %81 doluluğa ulaşmış durumdadır. 8 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz lansman aslında yeni markalarımıza projemizi tanıtmaktan öte sözleşmesini yapmış kiracılarımıza projenin son durumunu anlatma çalışması oldu. Henüz anlaşma sağlamadığımız görüşmeleri devam markalarımızın da bu atmosferden çok olumlu etkilendiklerini gördük. Lansman sonrasında gelen talepler gerçekten çok memnuniyet verici.

MallmartTürk olarak gelecek hedefleriniz nelerdir?
Yurt içindeki projelerimize değer katmaya devam ederken ağırlıklı olarak yurt dışında büyüme hedeflerimiz var. Yurt içinde ise AVM’lerin çevrimiçi ticaret ile entegrasyonu, tüketici verilerinin analiz edilmesi ile ilgili teknolojik yatırımlar üzerinde çalışıyoruz.


 

Mehmet Akalın