İçinde bulunduğunuz hayattan bambaşka bir hayata yolculuğa çıkaran Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en büyük sanal gerçeklik oyun alanına sahip ‘VR Fun Center’ Batı Ataşehir’de hizmete girdi. Bilişim teknolojileri ve yazılım üretimi konusunda uzun yıllardır çalışmalarda bulunan ve sanal gerçeklik alanında Türkiye’deki ilk yatırımı yapan VR Fun Center Kurucu Ortakları Selçuk Şireci, Ahmet İncegül ve Göktuğ Ataç, yatırımlarını, hedeflerini ve sanal gerçeklik adına bilinmeyenleri Klass’a anlattı.
öncelikle böyle bir projeyi hayata geçirmeye nasıl karar verdiniz? VR Fun Center’ın açılma macerasından bahseder misiniz?
Her birimiz Türkiye’de bilişim teknolojileri üzerine çalışmalar yapmış kişileriz. Son 2 yıldır da Sanal Gerçeklik teknolojisini takip ediyorduk. Sanal gerçeklik özellikle oyun sektörüyle alakalı gibi görünse de eğitim, sağlık, teknoloji, mimari gibi aklınıza gelebilecek bütün sektörlerde inanılmaz kapı aralayacak bir teknoloji. Biz burada oyunla ilgili bir işe giriştik ama ileriki hedeflerimizde eğitim ve sağlık gibi konularda farklı içerikler üretmek de var. Sanal gerçeklik teknolojisi aklınıza gelebilecek her sektöre rahatlıkla adapte edilebilir.
Biz eminiz ki otomotivde, sağlıkta, uzaktan eğitimde, uzaktan ameliyat destekleri gibi birçok önemli konu sanal gerçeklikle buluşacak. Bu işin sınırı yok, düşündükçe yeni yeni sektörler geliyor. Ama biz önce insanlara eğlenceli kısmını tanıtmak istediğimiz için bu işe oyunla başladık. Bu teknoloji 3 yıl önce çıktı ve bunu yapan 3 tane ana marka var. HTC, Oculus ve Playstation VR. Şu an en iyi görüntü kalitesini veren, bizim de tercihimiz olan, ekipman olarak en iyi desteği alabildiğimiz HTC Vive’dır. Sanal gerçeklik üzerine çok eğlenceli 200’ün üzerinde oyun var ve her gün yenisini ekleniyor. ‘Steam’ sitesi ve HTC Vive bu tarz işlere çok ciddi anlamda destek veriyor. Şu an dünyadaki bütün oyun yazılım firmalarının tek odaklandığı nokta sanal gerçekliğe uygun oyunlar üretmek. İlerde kimse bilgisayarın başına oturup oyun oynamayacak. Biz de bu alanda Türkiye’deki ilk yatırımı yaptık.
“BURASI TüRKİYE’NİN VE DüNYANIN EN BüYüK SANAL GERçEKLİK OYUN SALONU”
Ataşehir’de hizmete giren oyun salonunuz hakkında bilgi verebilir misiniz? Niçin Ataşehir’i tercih ettiniz?
Burası Türkiye’nin ve dünyanın en büyük sanal gerçeklik oyun salonu. Şu an Amerika ve Kanada’da açılan birkaç yer var ama 14 adet bilgisayar ve HTC Vive platformu olan 370 metrekare alana sahip başka bir sanal gerçeklik işletmesi yok. Dolayısıyla ciddi bir yatırım yaptık. Bölge olarak Batı Ataşehir’i seçmemizin sebebi de hızla gelişen, popülasyonu yüksek olan bir bölge. çünkü küçük bir alan içerisinde 15-20 bin adet nitelikli konut var. Bölgede genel olarak A Plus sınıfı insanlar yaşıyor.
İnsanlar buraya üye mi olacak yoksa saatlik mi gelecekler?
Biz online rezervasyon sistemiyle hizmet veriyoruz. Odalarımızı saat saat kiralıyoruz. 1 saatin ücreti 60 TL’dir. Tabi ki üyelik sistemimiz de olacak. 10-20-30-50 saatlik paketler satın alınabiliyor. Zaman sınırı olmadan o aldıkları paketi istedikleri zaman kullanabiliyorlar. Kişi isterse 1 saat bir cihazla, ister 3 platform kiralayıp 3 kişi aynı anda multiplayer oyun oynayabilecek. Getireceğimiz yeni sistemle platformun üstüne çıkıp Counter-Strike oynayacaksınız. Sadece ekrana ya da gözlüğe bakarak değil. Elinizde tüfeğiniz olacak oyunun içindeymişsiniz gibi koşacaksınız, sağa sola döneceksiniz, geri geri geleceksiniz, zıplayıp, çömeleceksiniz. Artık oyunları sadece ekrana bakarak değil, tamamen içinde yaşayarak oynayacaksınız.
“DOKTORLAR, HASTALARI İçİN BURADA BİR SEANS DüZENLEYEBİLİRLER VE YAPACAKLARI SUNUMU SANAL GERçEKLİK ORTAMINDA HASTALARINA ANLATABİLİRLER.”
çeşitli etkinliklerde de kapınızı açmayı planlıyorsunuz. Siz bu etkinlikleri nasıl yapmayı planlıyorsunuz ve insanlar neden sizi tercih etmeli?
VR Fun Center doğum günleri için çok ciddi bir alternatif. Farklı bir yerde çocuklar için top havuzu, lazer veya bowling gibi gelişimine katkı sağlamayan oyunlar var. Ve bunları bir avmde yapmaya kalktığınızda iki çocukla 1 saat içinde 200-250 TL gibi rakamlara ulaşmış oluyorsunuz. Biz çocukların kendilerini geliştirebilecekleri bir platform sunuyoruz. Mesela ‘Jop Simulatör’ diye bir oyun var. Araba tamircisi, kasiyer, restorancı olup sipariş alıp sipariş hazırlıyorsunuz, onu teslim ediyorsunuz, para alıyorsunuz ve çocuklar bu oyunla birçok şey öğrenmiş oluyor. İnsanların beynini öldüren bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirmelerini istemiyoruz. Kilo problemleri olabiliyor veya asosyalleşiyorlar. Ama bunda öyle bir şey yok. özellikle multiplayer oyunlarda ayakta hareket ederek en azından vücudundaki kasları ve beyni çalıştırarak bir etkinlik geçirmiş olacaklar. Onun dışında şirketler çalışanlarını bir şekilde motive edebilmek için belirli günlerde yemek ve ardından eğlence organizasyonları gibi etkinlikler yapıyorlar. Biz de çok eğlenceli ve keyifli geçecek bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Bahçemiz yaklaşık 30-40 kişiyi ağırlayabileceğimiz bir alana sahip. İçeride oyun oynarken, dışarıda da bir şeyler atıştırıp, içebilirler. Doktorlar için de farklı bir alternatifiz. Hastaları için burada bir seans düzenleyebilirler ve yapacakları sunumu sanal gerçeklik ortamında hastalarına anlatabilirler.
Fotoğraf: Uğur Atun